19.9.2017 11:53

Το «ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ» δεν αγαπάει το πρόγραμμα

• ΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά μέσα στη φύση.

«Τα παιδιά δεν χρειάζονται πρόγραμμα,   ούτε αυστηρούς κανόνες που αναπόφευκτα τα κάνουν μηχανικά και το νου τους νωθρό. Παρατηρήθηκε ότι όταν νοιώσουν ελεύθερα, λειτουργούν αρμονικά και ξυπνάει η δημιουργικότητά τους», υποστηρίζει ο εμπνευστής και δημιουργός του «Σχολείου του Δάσους», Γ. Κάκαρης, που εδώ και ένα περίπου χρόνο οργανώνει αυτές τις δραστηριότητες δωρεάν με παιδιά ηλικίας από 4 ως 12 χρονών.

 «Αρχικός στόχος ήταν η δημιουργία ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης,  που θα λειτουργούσε σε σταθερή βάση. Αυτό όμως ναυάγησε εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών και τελικά αποφάσισα να υλοποιώ  δωρεάν και σε εθελοντική βάση προγράμματα που πραγματοποιούνται μέσα στο δάσος », εξηγεί ο κ. Κάκαρης.

Να αποχωριστούν τα tablets

Μέχρι σήμερα το «Σχολείο του Δάσους» έχει υλοποιήσει  δύο εξορμήσεις στη φύση και πρόθεση είναι  αν υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής να συνεχιστούν οι δράσεις καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 «Στις εξορμήσεις  τα συμμετέχοντα παιδιά  δεν  ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιος στόχος, τα παιδιά αφήνονται απλώς ελεύθερα να κάνουν ότι αγαπούν και σε αυτή την ατμόσφαιρα παίζουν ξέγνοιαστα, γελάνε ανέμελα,  ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται μια αίσθηση υπευθυνότητας, συντροφικότητας μεταξύ τους και φροντίδας για τα υπόλοιπα παιδιά», αναφέρει ο Γιώργος Κάκαρης συμπληρώνοντας ότι η συγκεκριμένη δράση είναι εξαγνιστική, θεραπευτική και για τον ίδιο (πως θα γινόταν αλλιώς αφού το αντικείμενο αυτής της δράσης είναι το παιχνίδι).

 «Δεν είμαι εκπαιδευτικός, ούτε γνωρίζω εξειδικευμένες, φιλελεύθερες παιδαγωγικές μεθόδους. Έχω σπουδάσει Βιολογία για αυτό ίσως και έχω μια ιδιαίτερη αγάπη προς τη φύση αλλά υπάρχει επίσης μια φλόγα να ανακαλύψουμε μαζί – τα παιδιά και εμείς – αν είναι δυνατόν να ζούμε χαρούμενα, ξέγνοιαστα, ζωντανά, σε μια ατμόσφαιρα ελευθερίας».

Εξορμήσεις στη φύση για όλους

Το «Σχολείο του Δάσους» ξεκίνησε χθες το τρίτο πενθήμερο δράσης  μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε απόγευμα από τις 17:30-19:30 στο δασάκι της Βοήθειας για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.  Οι επόμενες δράσεις θα πραγματοποιηθούν πιθανόν Σαββατοκύριακο ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα με τα σχολικά μαθήματα των παιδιών. 

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ