24.7.2017 14:11

Παντελής Σαραντής: «Το τρέξιμο είναι η δική μου εξάρτηση»

O «εθισμός» στο τρέξιμο και όσα έμαθε στο σώμα και στο πνεύμα του ο δρόμος.«Το τρέξιμο μου δίνει δύναμη και ζωντάνια. Με προετοιμάζει για να αντιμετωπίσω τις καθημερινές προκλήσεις».Παρακάτω μια συνέντευξη του Xιώτη δρομέα Παντελή Σαραντή στο Andro.gr

– Ποια είναι η βασική σας ασχολία στη ζωή;

Δραστηριοποιούμαι σε διάφορες εταιρίες, όπως τις επιχειρήσεις εξοπλισμού σπιτιού KyrosDeco, Entos by Sato (έπιπλο, κουρτίνα, ταπετσαρία, διακοσμητικό, διακόσμηση), επιχείρηση μηχανογράφησης Computer Force, SingularLogic Authorized partner. – Γιατί τρέχετε; Ασχολούμαι με τον αθλητισμό από μικρό παιδί. Ο στόχος και η επίτευξή του είναι μια διαδικασία αέναη για εμένα. Μου δίνει δύναμη και ζωντάνια. Με προετοιμάζει για να αντιμετωπίσω τις καθημερινές προκλήσεις.

– Ποιος είναι ο στόχος σας;

Στόχος είναι καλή υγεία και η βελτίωση. Στόχος είναι, μέσα από τον κάθε αγώνα να ζω πράγματα. Έτσι τον τελευταίο καιρό μοιραζόμαστε με το άλλο μου μισό, την Αντωνία, διαφορετικές εμπειρίες και ταυτόχρονα την βοηθάω να πετύχει και εκείνη τους δικούς της αθλητικούς στόχους. Ένας γρήγορος μαραθώνιος (κάτω από τις 3 ώρες) και ένα IronMan είναι μέσα στους επόμενους στόχους μου.

Ο Παντελής και η Αντωνία – ζευγάρι στη ζωή, ζευγάρι και στο τρέξιμο.

– Ποιο είναι το κίνητρό σας για να βγείτε από την πόρτα, ακόμα και όταν είστε κουρασμένος;

Το καθημερινό τελετουργικό της προπόνησης είναι για εμένα και την Αντωνία το απαραίτητο συστατικό της καθημερινότητα μας, όπως το φαγητό ας πούμε. Είναι, αντίθετα από αυτό που ίσως πιστεύουν πολλοί, αυτό που μας ξεκουράζει! Προτιμάμε να τρέχουμε πρωί, πριν την δουλειά. Μας ενεργοποιεί και μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για τον καθημερινό «αγώνα». Ακόμα όμως και εάν «χαθεί» η πρωινή ευκαιρία, το βράδυ η προπόνηση, χαλαρώνει και προετοιμάζει για ένα τέλειο ύπνο.

– Έχετε κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ-φετίχ που φοράτε στο τρέξιμο;

Το καθημερινό τελετουργικό της προπόνησης περιλαμβάνει κάτι διαφορετικό κάθε φορά. Από μπλούζα, σορτς, μπαντάνες , αγαπημένα παπούτσια έως και αγαπημένα κορδόνια έχω…. Έχουν όλα κάτι μαγικό! Έχει το κάθε ένα μια διαφορετική ιδιότητα, που ανάλογα με την προπόνηση ή τον αγώνα μου δίνει την δύναμη να ολοκληρώσω με επιτυχία την πρόκληση.

– Τρέχετε μετά μουσικής;

Αν και ξέρω ότι χάνω μεγάλο κομμάτι της μαγείας, ναι τρέχω με μουσική. Με βοηθάει να κρατήσω το σωστό ρυθμό. «Όσο περνούν τα χρόνια, το τρέξιμο αποτελεί περισσότερο ψυχική και λιγότερο σωματική και φυσική ανάταση».

– Τι σας «ρίχνει» στο τρέξιμο;

Η ζέστη, ο κόντρα αέρας. Τελικά είναι όλα μέρος της δοκιμασίας. Πλέον δεν με ρίχνει τίποτα. Είναι όλα προκλήσεις που καλείσαι να αντιμετωπίσεις. Όπως και στην ζωή έτσι και στον αγώνα εάν δεν έχεις προετοιμάσει κατάλληλα κορμί και ψυχή για την κάθε δύσκολη συνθήκη, θα το πληρώσεις την ώρα της πρόκλησης. Έτσι μπορώ να πω ότι έχω φθάσει στο σημείο να προκαλώ αυτές τις συνθήκες ανάλογα και με τον εκάστοτε στόχο μου.

– Και τι σας «ανεβάζει» περισσότερο;

Η επίτευξη του στόχου. Δεν υπάρχει δυνατότερο συναίσθημα από το να βλέπεις ότι η δουλειά που κάνεις (σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο) αποδίδει καρπούς. Αυτό σου δίνει την δύναμη να προσπαθείς στη ζωή, στη δουλειά και στην οικογένεια. Να μην παραιτείσαι όσο δύσκολες και αν φαντάζουν οι συνθήκες που καλείσαι να αντιμετωπίσεις. «Ο μαραθώνιος παρά την απίστευτη δυσκολία που εμπεριέχει, είναι για τον κάθε αθλούμενο και για εμένα, ένας υπέρτατος στόχος».

– Τι σκέφτεστε όταν διανύετε μεγάλες αποστάσεις;

Τα πάντα και τίποτα. Όταν τρέχεις μεγάλες αποστάσεις μπορείς να περάσεις ώρες αναπολώντας διάφορες περιόδους της ζωής σου. Αποφάσεις που έχεις πάρει, που καλείσαι να πάρεις.

– Από που αντλείτε έμπνευση για να πάτε ένα χιλιόμετρο παρακάτω, όταν φτάνετε στα όριά σας;

Δεν φθάνω στα όρια μου. Το έκανα παλιά. Δεν το κάνω πλέον. Αντιμετωπίζω τον αγώνα, τη δύσκολη προπόνηση σαν ένα δύσκολο πρότζεκτ στην δουλειά. Πρέπει να έχεις στρατηγική, σύνεση και υπομονή. Οι συναισθηματισμοί συνήθως σε απομακρύνουν από τον στόχο και σε κάνουν ευάλωτο την δύσκολη στιγμή.

«Ο μαραθώνιος παρά την απίστευτη δυσκολία που εμπεριέχει, είναι για τον κάθε αθλούμενο και για εμένα, ένας υπέρτατος στόχος».

– Το τρέξιμο είναι για εσάς και διαλογισμός;

Νιώθετε ότι σας ωφελεί και ψυχικά; Όσο περνούν τα χρόνια αποτελεί περισσότερο ψυχική και λιγότερο σωματική και φυσική ανάταση. Σίγουρο είναι ότι εάν η ψυχή σε εγκαταλείψει, εγκαταλείπει και το σώμα. Άρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες.

– Είναι αλήθεια ότι προκαλεί έναν γλυκό «εθισμό»;

Πόσο εξαρτημένος νιώθετε; Φυσικά και αποτελεί. Είναι άλλωστε και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι ενδορφίνες που παράγει ο οργανισμός μετά την προπόνηση ή τον αγώνα είναι εθιστικές. Για εμένα σίγουρα αποτελεί ένα καθημερινό τελετουργικό .

– Έχετε λάβει μέρος σε αγώνες;Τι σας έμεινε από την εμπειρία;

Ο αγώνας είναι ο στόχος. Χωρίς στόχο δεν μπορώ να λειτουργήσω. Στον αθλητισμό, στην ζωή. Ο κάθε αγώνας μου έχει δώσει κάτι διαφορετικό. Έχω πετύχει το στόχο πολλές φορές ή έχω γίνει σοφότερος. Και στις δύο περιπτώσεις είμαι κερδισμένος.

– Έχετε τρέξει σε μαραθώνιο;

Έχω τρέξει αρκετούς μαραθώνιους. Ο μαραθώνιος παρά την απίστευτη δυσκολία που εμπεριέχει, είναι για τον κάθε αθλούμενο και για εμένα, ένας υπέρτατος στόχος. Είναι το μέτρο ας πούμε. Διαβάστε ακόμα: «Ο αθλητισμός είναι σαν τον αγώνα της ζωής. Έχει αρχή, μέση, τέλος και βιώνεις όλα τα συναισθήματα»

– Ποια είναι η κορυφαία σας επίδοση έως σήμερα;

Κορυφαία επίδοση δεν έχω. Κορυφαίο επίτευγμα, είναι ότι στα 44 χρόνια μου έχω άριστη φυσική κατάσταση και υγεία. Τρέχω, ποδηλατώ και κολυμπάω σχεδόν καθημερινά και μπορώ να χαίρομαι και να απολαμβάνω την ζωή.

– Ποιο είναι το αγαπημένο σας υγιεινό σνακ;

Η διατροφή μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις αθλητικές μας δραστηριότητες. Δεν υπάρχει υγιεινό σνακ. Υπάρχει σε μόνιμη βάση μια ισορροπημένη σωστή διατροφή που μας κρατάει σε καλή φυσική κατάσταση.

«Το τρέξιμο αποτελεί διέξοδο για πολλούς. Σου δίνει και δεν ζητά».

– Έχετε τραυματιστεί τρέχοντας;

Ο τραυματισμός είναι μέρος του παιχνιδιού. Δεν υπάρχει τρόπος να τον αποφύγεις. Πρέπει να τον διαχειριστείς! Να τον διαχειριστείς σωματικά αλλά το κυριότερο ψυχικά. Είναι και αυτό μέρος της εκπαίδευσης σου. Πρέπει να φανείς δυνατός και να μην παραιτηθείς. Όπως ακριβώς γίνεται και με τις αναποδιές που συμβαίνουν στην ζωή.

– Πού τρέχετε συνήθως και γιατί;

Επιδιώκω να τρέχω παντού. Σε όλων των ειδών τα τερέν. Σίγουρα το τρέξιμο στο γήπεδο είναι βολικό αλλά βαρετό! Προσπαθώ να αλλάζω λοιπόν παραστάσεις όταν αυτό είναι δυνατόν. «Το τρέξιμο με κρατάει συγκεντρωμένο στο στόχο μου και με βοηθά να αποφεύγω τις κακοτοπιές. Με κάνει παραγωγικότερο και καλύτερο άνθρωπο».

– Ποιο είναι το ωραιότερο σημείο που έχετε τρέξει;

Είναι δύσκολο να το πω. Καπαδοκία, OlympusMarathon, Μέτσοβο Ursa Trail, Κλασσική διαδρομή. Το κάθε ένα έχει μια δική του μαγεία και τις δικές του δυσκολίες. Η παρέα είναι ένα σημαντικό συστατικό που κάνει την κάθε πρόκληση ακόμα πιο μοναδική. Με αυτήν την λογική δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον από όλους τους αγώνες. Υπάρχουν προπονήσεις που περνάμε καλύτερα από ένα διάσημο αγώνα. Για εμένα το ανθρώπινο στοιχείο μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ευχαρίστηση μου.

– Έχετε τρέξει στο σκοτάδι και πού;

Πολλές προπονήσεις γίνονται νύχτα, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Η νύχτα έχει πολλά θετικά (θερμοκρασία, ησυχία) αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Δεν θα ρίσκαρα ποτέ την υγεία μου για μια προπόνηση ή έναν αγώνα. Είναι εκτός στόχων μου και όπως ανέφερα και παραπάνω οδηγεί τις περισσότερες φορές σε απογοήτευση και δυσάρεστες καταστάσεις.

– Κάνετε διατάσεις και πότε/πού;

Οι διατάσεις και η ξεκούραση είναι εξίσου σημαντικές με την προπόνηση την ίδια. Αυτό παίρνει χρόνο να το αντιληφθεί ο αρχάριος στον αθλητισμό. Όταν όμως το καταλάβει θα δει άλματα στην απόδοση του. Οι διατάσεις είναι στο καθημερινό μου πρόγραμμα και μπορούν να γίνουν οπουδήποτε – στο σπίτι, στον δρόμο, στο γυμναστήριο. Τις θεωρώ απαραίτητες.

– Πώς μετράτε την απόσταση που διανύετε;

Η προπόνηση μου έχει ως κεντρικό άξονα τον χρόνο. Αυτό με βοηθά να μην υπερ-προπονούμε και να μην πιέζω όταν ο οργανισμός μου είναι εξασθενημένος ή κουρασμένος. Φυσικά υπάρχει πάντα ένα αποτέλεσμα σε χιλιόμετρα αλλά αυτό ποτέ δεν είναι ο στόχος. Είναι και αυτό ένα μέρος της «αθλητικής ενηλικίωσης». «Το τρέξιμο αποτελεί διέξοδο για πολλούς. Σου δίνει και δεν ζητά».

– Προτιμάτε να τρέχετε μόνος ή με παρέα;

Τρέχω πάντα με την παρέα μου στην προπόνηση και στην ζωή. Την γυναίκα μου Αντωνία. Σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι είμαστε ισοδύναμοι. Σε κάθε περίπτωση οι καλοί φίλοι δεν περισσεύουν και όταν αυτό είναι εφικτό αισθάνομαι διπλά ικανοποιημένος να μοιράζομαι μαζί τους την χαρά και την ικανοποίηση που σου δίνει ο αθλητισμός.

– Barefoot (ξυπόλητο) τρέξιμο;

Έχω αρκετούς φίλους που το κάνουν. Το σέβομαι αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα. Δεν είναι κάτι που θα επιχειρούσα εύκολα. – Αν έχετε σκύλο, τον παίρνετε μαζί στην προπόνηση;

Ο σκύλος μπορεί να είναι μια απίστευτη συντροφιά στις προπονήσεις βουνού. Δυστυχώς όμως τον τελευταίο καιρό έχουμε πολλά κρούσματα δηλητηριάσεων, πράγμα που με κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικό στο να τον πάρω μαζί μου στις ορεινές εξορμήσεις.

– Το τρέξιμο σάς βοήθησε να ξεπεράσετε κάποια εξάρτηση;

Το τρέξιμο είναι η δική μου εξάρτηση. Με κρατάει συγκεντρωμένο στο στόχο μου και με βοηθά να αποφεύγω τις κακοτοπιές. Με κάνει παραγωγικότερο και καλύτερο άνθρωπο.

– Αλήθεια τώρα: Δεν υπάρχουν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες που βαριέστε να πάτε για τρέξιμο;

Υπάρχει κακή ψυχολογία. Τοξικές καταστάσεις θέλουν να σε υποβάλουν στην διαδικασία του να μην βγεις για προπόνηση. Να μείνεις άπραγος στον καναπέ, μπροστά στο χαζοκούτι. Η καλύτερη θεραπεία για αυτό, είναι να σφίγγεις τα δόντια και να εκτελείς το καθημερινό σου πρόγραμμα. Η ικανοποίηση και το αίσθημα ολοκλήρωσης είναι κάτι το μοναδικό. «Το τρέξιμο, η άθληση, είναι τρόπος ζωής. Σφυρηλατεί χαρακτήρες και φτιάχνει ολοκληρωμένους ανθρώπους με συνείδηση».

– Τελικά έχει πλάκα να τρέχεις, ή είναι συνήθεια για μαζοχιστές;

Μαζοχίζονται όσοι αναλώνουν τις πολύτιμες ώρες τους σε ανούσιες καταστάσεις που δεν σε βγάζουν πουθενά. Μαζοχίζονται όσοι μένουν άπραγοι και αφήνουν την ζωή να τους προσπερνά, παραδομένοι στην καθημερινή ανία. Το τρέξιμο, η άθληση, είναι τρόπος ζωής. Σφυρηλατεί χαρακτήρες και φτιάχνει ολοκληρωμένους ανθρώπους με συνείδηση.

– Γιατί νομίζετε ότι όλοι έχουν «τρελαθεί» τα τελευταία χρόνια και παίρνουν τους δρόμους τρέχοντας;

Το τρέξιμο αποτελεί διέξοδο για πολλούς. Σου δίνει και δεν ζητά. Υπάρχει φυσικά και ο κόσμος που το κάνει λόγω μόδας. Η συντριπτική πλειοψηφία αποτελείται από συνειδητοποιημένα άτομα που βλέπουν τα ουσιαστικά θετικά της άσκησης.

– Έχετε κάποιον αγαπημένο δρομέα;

Τον Χριστόφορο (Μερούση) φυσικά! Είναι ο πρωταθλητής της διπλανής πόρτας για εμάς στην Χίο. Είναι τύχη και μεγάλη τιμή να τον έχουμε κοντά μας και να τρέχουμε μαζί στους ίδιους δρόμους.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ