28.3.2017 11:00

Οι πολιτικοί σας δεν προωθούν τις ιδανικές συνθήκες περιπατητικού τουρισμού που έχετε

Ο WEMER RUTZ ΠΡΩΗΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΚΕΤΙΓΚΕΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ.

ΣΑΝ ΗΧΟΙ ΣΕΙΡΗΝΑΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ πρέπει να ηχήσουν στα αυτιά των αιρετών μας τα λόγια του 87χρονου  Wemer Rutz, συνταξιούχου Καθηγητή Γεωγραφίας – Γεωλογίας- Βοτανολογίας και ειδικού στη Δημογραφική Κουλτούρα Μετακίνησης Πληθυσμών Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Γκέτιγκεν.

«Έχετε ιδανικές προϋποθέσεις ανάπτυξης Γεωλογικού και περιπατητικού τουρισμού, αλλά πιστεύω ότι δεν τις προωθούν οι πολιτικοί σας, οι οποίοι  δεν πιστεύουν, δεν ασπάζονται αυτές τις προοπτικές, δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν την αξία τους. Είναι απαράδεκτοι».

Οι  επισκέψεις

Όταν ήταν ενεργός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο οργάνωνε επισκέψεις στην  Ελλάδα και την Κύπρο  με φοιτητές και γκρουπ που είχαν τα ίδια  ενδιαφέροντα. Ο ίδιος έχει καταρτίσει το χάρτη περιπατητικών διαδρομών και μονοπατιών της Ύδρας.                                                                                                  

Τώρα οργανώνει επισκέψεις πολιτισμού- περιβάλλοντος και ιστορίας, φέρνει στην Ελλάδα γκρουπ για πεζοπορικές διαδρομές με σταθερή παράμετρο την ανάδειξη της κουλτούρας και του πολιτισμού κάθε τόπου. Στον τομέα του  τουρισμού και της επίδειξης / προβολής  της καλλιέργειας της  μαστίχας συνεργάζεται  με το γραφείο του Βασίλη Μπάλα, αλλά  στο πρόγραμμα  της καταγραφής και ελέγχου των ιστορικών  περιπατητικών διαδρομών και των πετρωμάτων, των  «πελεκανιών» εξόρυξης της Θυμιανούσικης πέτρας τον καθοδηγεί φιλικά ο Γιώργος Χαλάτσης

 «Πριν από  δέκα χρόνια η γυναίκα μου ήλθε μόνη της. Εντυπωσιάστηκε και μου είπε ότι πρέπει να επισκεφθώ και εγώ τη Χίο οπωσδήποτε. Το 2015 διάβασα για το Γ. Χαλάτση σε Γερμανικό οδηγό τουρισμού για την Ελλάδα και σε εφημερίδα, επικοινώνησα μαζί του και όλα εξελίχθηκαν ομαλά, σαν φυσική συνέχεια», δηλώνει στον «π».

Το 2015 έμειναν μια εβδομάδα στη Χίο, ενθουσιάστηκαν από αυτά που είδαν και υποσχέθηκαν ότι θα έρχονται  κάθε καλοκαίρι.

«Φεύγοντας ρώτησε αν μπορούσε να φέρει ένα γκρουπ το 2016. Λόγω του προσφυγικού προβλήματος οι άλλοι δεν ήλθαν, αλλά ο ίδιος  μας επισκέφθηκε μόνος του», επισημαίνει ο Γ. Χαλάτσης.

 «Αυτό που με έφερε εδώ το 2015 ήταν η ενασχόληση του Γ. Χαλάτση με την  ανάδειξη των παλιών δρόμων. Έχω τον ίδιο καημό για τη διάσωση των παλιών μονοπατιών σε επαρχιακές περιοχές της Γερμανίας όπου και εκεί καταστρέφονται», υπογραμμίζει. 

Οι φετινές διαδρομές

Φέτος ήλθε για τέσσερις μέρες και επισκέφθηκαν αρκετές περιπατητικές διαδρομές στον  Εμπορειό, στη δυτική Χίο,  στην Εγγύσσα,  στον Ανάβατο και στο Πιτυός,

Περπάτησαν  τη διαδρομή Φα – Λιθί και όταν έφτασαν στο τέλος της ήταν πολύ  ήταν θυμωμένος.

« Θα πω στους Γερμανούς να μην ξανάρθουν εδώ. Ο καλύτερος παραδοσιακός δρόμος στην Ευρώπη είναι σε άθλια κατάσταση. Δεν υπάρχει άλλος όμοιος του  και είναι τόσο πολύ  παραμελημένος».                                                                                                                                           Έκανε σχολαστικό αναλυτικό  προγραμματισμό των επισκέψεων σε μνημεία,  διαδρομές και πριν αναχωρήσει για την πατρίδα του  υποσχέθηκε  ότι το 2018 θα φέρει οργανωμένο  γκρουπ με 15 Γερμανούς.

Ερωτευμένος

Ο έφηβος 87χρονος δηλώνει ερωτευμένος με τα χωριά της βόρειας Χίου και προγραμματίζει να αγοράσει σπίτι  στη Βολισσό.

«Τα χωριά της βόρειας Χίου είναι μικρά εγκαταλειμμένα διαμάντια. Η Βολισσός είναι υπέροχη πολιτιστικά και  ιστορικά.  Η περιοχή της βορειοδυτικής Χίου είναι αναξιοποίητος γεωλογικός θησαυρός. Θέλω πριν πεθάνω να  ερχόμαστε όσο μπορούμε συχνότερα στη Χίο», τονίζει.                  

Αυτό το τετραήμερο διάνυσαν με το Γ. Χαλάτση εκατοντάδες χιλιόμετρα. Η αντοχή και η μνήμη του εξέπληξαν το συνοδοιπόρο του.

«Πέρσι με έπιασες για να περάσω ένα δρόμο στον Εμπορειό. Αυτοί  που θα φέρω δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα. Ανεξάρτητα από το βαθμό δυσκολίας κάθε διαδρομής, οι δρόμοι πρέπει να είναι βατοί», του υπενθύμισε.

«Οι περιπατητικές σας διαδρομές και οι πετρόχτιστοι δρόμοι είναι ανεπανάληπτοι. Πρέπει να δουλέψετε πάρα πολύ σε αυτό τον τομέα. Ο  Γιώργος  θα κάνει ότι συμφωνήσαμε, αλλά μόνος  με τους εθελοντές του δεν αρκεί. Πρέπει η πολιτεία σας και οι αιρετοί σας να ενεργοποιηθούν. Απορώ γιατί δεν το έχουν κάνει έως τώρα», επισημαίνει.

Οι τομείς της μαστίχας και της ναυτικής παράδοσης μπορούν κατά τον Γερμανό Πανεπιστημιακό να αποδώσουν ακόμη περισσότερα στο νησί, αν ενεργοποιηθούν οι δυναμικοί  και έμπειροι παράγοντες που έχουμε.

 

 Γεωλογικό ενδιαφέρον

 

 

 

 «Η Γεωλογία της  Χίου δεν έχει διαφορές από της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά έχει μεγάλο ενδιαφέρον και πρέπει να ερευνηθεί γιατί θα μας αποκαλύψει πάρα πολλά για την ιστορία αυτής της περιοχής. Οι τουλίπες σας είναι μοναδικές και μόνο γι’ αυτές θα μπορούσατε να έχετε ειδικό θεματικό επιστημονικό τουρισμό. Δεν τις έχετε αξιοποιήσει», προσθέτει.

 

 

ΠΩΣ  ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗ ΧΙΟ

Πέντε είναι τα  σημαντικά δεδομένα  τα οποία προτάσσει, τον  ενδιαφέρουν  και  γι’ αυτά έρχεται και θα φέρει γκρουπ  στη Χίο.

1)     Οι μοναδικές τουλίπες, οι  λαλάδες.

2)     Τα υπέροχα εγκαταλειμμένα χωριά της  βόρειας Χίου.

3)     Οι θαυμάσιοι  πετρόχτιστοι δρόμοι και  περιπατητικές διαδρομές.

4)     Η μαστίχα.

5)     Η ναυτική παράδοση.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ