10.5.2017 11:20

Ο Χιώτης πρέπει να γνωρίσει και κάτι άλλο εκτός από τη μαστίχα

Nα μάθει ο κόσμος ότι η Χίος δεν είναι μόνο ένα νησί που φλέγεται, ότι έχει κουλτούρα και νέες προοπτικές προσπαθεί ο Δημήτρης Κώσταλος με την πυρογραφία και τις δημιουργίες που κατασκευάζουν και προωθούν με το Δημήτρη Ταχυνάκο και την e-shop εταιρία τους «The creative hut».

Ξυστά                                                                                                      

Στις καλλιτεχνικές κατασκευές του χρησιμοποιεί πολύ τα Πυργούσικα ξυστά, από μια διαφορετική οπτική γωνία. Μαζί με τα πουλιά Mastrix και τη μαστίχα μπορούν να αποτελέσουν το πάντρεμα των πουλιών με το εθνικό μας προϊόν και με αυτό το σύμπλεγμα γλυπτών να προωθηθούν στην αγορά σαν  μια νέα ιδέα και πρόταση.

«Το ξυστό το κάνουμε με μια δική μας παραλλαγή. Δεν έχει νόημα να κάνουμε το ίδιο, θα προσπαθήσουμε να εξελίξουμε μια νέα γενιά καλλιτεχνών», προσθέτει.

«Κρατάμε την παράδοση, αλλά της δίνουμε μια νέα ματιά, γιατί η νέα γενιά πρέπει να καταλάβει τι ήταν παλιά και να  δεχτεί τη νέα προοπτική. Μέσα στη Χίο ο Χιώτης πρέπει να γνωρίσει κάτι άλλο εκτός από τη μαστίχα. Εκτός Ελλάδας το μαθαίνουν ήδη με το e-shop μας», τονίζει.

Τον εμπνέουν τα ξυστά του Πυργίου και γενικότερα η παράδοση μας, αλλά θέλει να τα εξελίξει θεωρώντας ότι  ακόμη  και η παράδοση είναι κάτι που εξελίσσεται για να προσαρμόζεται στις ανάγκες και προοπτικές των καιρών και των ανθρώπων.

Ανοίγουν πόρτες

Η καταξίωση αρχίζει να διαγράφεται. Ήδη έχουν μπει στο Μουσείο Μαστίχας. Τους παρουσίασαν τις κατασκευές τους και οι υπεύθυνοι επέλεξαν  να βάλλουν στο μουσείο και να προβάλλουν τα πουλιά mastrix με τη μορφή της σφήνας σε πόρτες, για αρχή. Τους εντυπωσίασαν και οι Πυργούσικες πυρογραφίες. Προφανώς αυτή η συνεργασία τους ανοίγει πόρτες για το άμεσο μέλλον.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν μαθήματα ξυλογραφίας σε παιδιά και προσπαθούν να συνεργαστούν με συλλόγους με στόχο  να διδάξουν την τεχνική τους σε τμήματα για να μη χαθεί και να παραδοθεί σωστά στην επόμενη γενιά.

Έγκλημα

Ο Δημήτρης ασχολείται 5 χρόνια με την πυρογραφία, αλλά ξεκίνησε με τη ζωγραφική και τη φωτογραφία στο Πολυκλαδικό Λύκειο, που πιστεύει ότι ήταν ένα διαμάντι για την παιδεία μας.

Τώρα ασχολείται μόνο με την πυρογραφία. Τον ελκύει γιατί μοιάζει με τη ζωγραφική με το μολύβι.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ