8.5.2017 9:53

Ο χιώτικος άργιλος και η μαστίχα, τα νέα όπλα του Ιαματικού Τουρισμού

Οι κρυμμένες δυνατότητες του νησιού σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων είναι δεδομένες. Σταδιακά και με την ανάγκη έρευνας που προκύπτει στα Πανεπιστήμια, η Χίος δείχνει να αποσπά το ενδιαφέρον μελετητικών ομάδων που ανακαλύπτουν νέα πλεονεκτήματα του νησιού, αυτή τη φορά στον τομέα του Ιαματικού Τουρισμού, με τον συνδυασμό του άργιλου που βρίσκεται στα εδάφη και της μαστίχας.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα tourismpress.gr και αποδεικνύει ότι η Χίος και οι δυνατότητές της στον Θεραπευτικό Τουρισμό μόλις τώρα ξεκινούν και αποκαλύπτονται.   

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Μοναδικά θεραπευτικά προϊόντα με πηλό, ιαματικό νερό και φύλλα

μαστίχας μπορούν να παρασκευάζονται στην Χίο, σύμφωνα με έρευνα που

πραγματοποιήθηκε από την φαρμακοποιό MSc, Phd, Πηνελόπη Μπραΐλα

και την Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. κα Ιωάννα Αναστασοπούλου, στο πλαίσιο

μελέτης για την αξιοποίηση των ιαματικών πόρων του νησιού από την ερευνητική ομάδα Επιστημόνων του Ε.Μ.Π και Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την εποπτεία του Καθηγητή κ. Κων/νου Γκαραγκούνη.

Κατόπιν πειραμάτων αποδείχθηκε ότι ο μοντμοριλλονίτης που περιέχεται στους αργίλους της νήσου Χίου σε συνδυασμό με το θερμομεταλλικό νερό της Κεντρικής Ανατολικής Χίου και τα φύλλα μαστίχας Χίου, θα δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα στην αναζωογόνηση και στην υγεία του ανθρώπου.

Η Χίος έχει πλούσια κοιτάσματα ηφαιστειακής αργίλου (μοντμοριλλονίτη) μεγάλης

σημασίας για τον ιαματικό τουρισμό. Σε συνδυασμό με το υπάρχον ιαματικό νερό και

τα φύλλα μαστίχας, μπορούν να παρασκευάζονται θεραπευτικά προϊόντα με πολλαπλές ωφέλειες για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, του μεταβολισμού, του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος.

Στα πλαίσια έρευνας από την Ερευνητική Ομάδα του Ε.Μ.Π. ήταν και η ανεύρεση κατάλληλων κοιτασμάτων ειδικών αργίλων (πηλού) στην Χίο.

Από την έρευνα προέκυψαν άργιλοι με κύρια ορυκτολογική σύσταση τον μοντμοριλλονίτη που παρόμοια προϊόντα διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά με το όνομα πηλός μοντμοριλλονίτη στον καλλωπισμό και τις υπηρεσίες υγείας.

Οι άργιλοι έχουν δημιουργηθεί από μετασχηματισμό του αρχικού πετρώματος λόγω εξαλλοιώσεως ή υπό την επίδραση υδροθερμικών διαλυμάτων στα ηφαιστειακά πετρώματα των ανδεσιτών – ρυολίθων που έχουν μεταφερθεί ετερόχθονα ή αυτόχθονα στη νήσο Χίο. Γι αυτό και ο μοντμοριλλονίτης είναι καθαρή πρώτη ύλη απηλλαγμένη από οργανικά στοιχεία για οποιαδήποτε χρήση στον καλλωπισμό και λουτροθεραπεία. Δεν δημιουργεί αλλεργίες.

Από τη μελέτη της βιβλιογραφίας, την επιτόπια εντατική έρευνα στη Χίο και την αναλυτική έρευνα στα εργαστήρια του Ε.Μ. Πολυτεχνείου διαπιστώθηκε η καταλληλότητα των ειδικών αργίλων για αξιοποίηση σε Spa Θεραπευτικού Τουρισμού σε συνδυασμό με την παρουσία θερμομεταλλικών υδάτων.

ΦΩΤΟ 2: ΑΡΓΙΛΟΣ

Θεραπευτικές ενδείξεις

Σύμφωνα με του Ιατρούς της Ελληνικής Εταιρείας Θερμολουτρών και Βιοκλίματος, ο θεραπευτικό πηλός μαζί με ιαματικό νερό και ιχνοστοιχεία μαστίχας, επιδρά στην αναζωογόνηση, ανακούφιση και βελτίωση της υγείας των επισκεπτών.

Τα αποτελέσματα εφαρμογής του πηλού είναι:

• Αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος

• Αύξηση ηλεκτρικής αγωγιμότητας

• Μεταβολές δυναμικότητας της μεμβράνης

• Επιρροές στο φαινόμενο απορρόφησης

• Υπεραιμία των τριχοειδών αγγείων

• Ενεργοποίηση ιδροποιών αδένων

• Ενεργοποίηση (Ενζύμων-Ορμονών)

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις επιστημονικές έρευνες και μελέτες σχετικά με την πηλοθεραπεία και τα ιαματικά νερά είναι:

• Αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος

• Δράση στο καρδιακό και κυκλοφοριακό σύστημα

• Δράση στο αναπνευστικό

• Επιρροές στις ανταλλαγές νερού-ηλεκτρολύτη

• Επιρροές νευροδιαβιβαστικές (Κ.Ν.Σ. νευρική αγωγιμότητα)

• Επίδραση στο ανοσιοποιητικό σύστημα

• Επίδραση στην ενεργοποίηση ενζύμων και μεταφοράς τους στην κυκλοφορία • Επίδραση στον μεταβολισμό

• Επίδραση στη γενική κιναισθησία

• Επίδραση στον καλλωπισμό μέσω αναζωογόνηση υγείας, ομορφιάς κ.λπ. και ειδικά για τους αθλητές, ειδική αναζωογόνηση του δέρματος και των μυών, με αποτέλεσμα την αύξηση της αγωνιστικής τους ικανότητας.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ