5.10.2018 10:34

Μια Πατρινή ποτοποιία με Χιώτικες ρίζες που συνεχίζει να εμπνέεται από το νησί μας

Η οικογένεια Χάχαλη επιμένει παραδοσιακά και Χιώτικα!!!

Αποτελεί τη δημιουργό του πρώτου ελληνικού  bitter με μαστίχα Χίου, ενός προϊόντος  με 100%  φυσικά πικρά εκχυλίσματα σε υψηλή συγκέντρωση, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Ο λόγος για την ποτοποιία ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ-ΧΑΧΑΛΗΣ μια οικογενειακή επιχείρηση με ρίζες από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση , που δραστηριοποιείται για πάνω από δύο αιώνες στον χώρο των αλκοολούχων ποτών και είναι από τις ελάχιστες επιχειρήσεις που επιμένουν στον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής των ποτών.

Κρατώντας ως φυλακτό όλα εκείνα τα μυστικά απόσταξης που έμαθε από τον πατέρα του Γεώργιο Χάχαλη, ο Παναγιώτης Χάχαλης μεταφέρει την ποτοποιία από τη Χίο στην Πάτρα, συνεχίζοντας καθόλη τη διάρκεια της πορείας του να διατηρεί σχέσεις με το νησί και να αξιοποιεί στο έπακρο τα προϊόντα της Χιακής γης.

Τα αλκοολούχα ποτά της εταιρείας βασίζονται στις παλιές συνταγές της οικογένειας Χάχαλη, και πολλά ποτά παράγονται με προϊόντα από τη Χίο και έτσι κρύβουν μέσα τους το άρωμα, τη γεύση και τη μαγεία του νησιού μας!

Ο Παναγιώτης Χάχαλης  ξετυλίγει στον «π» την ιστορία της ποτοποιίας, επισημαίνει τους στενούς δεσμούς που διατηρεί μέχρι και σήμερα η οικογένεια του  με τη Χίο και αποκαλύπτει ότι στο μέλλον η ποτοποιία θα συμπεριλάβει ακόμη περισσότερα προϊόντα της Χιακής γης στην παραγωγής της.

 

Πότε ξεκινάει η ιστορία της ποτοποιίας και ποιά η σχέση της με τη Χίο;

Π.Χ: Η ποτοποιία ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ - ΧΑΧΑΛΗΣ είναι μία οικογενειακή επιχείρηση της οποίας οι ρίζες ξεκινούν το 19ο αιώνα στον Άγιο Γεώργιο Συκούση, ένα από τα καστροχώρια της Χίου. Ο παππούς Γεώργιος Χάχαλης, ο οποίος ζούσε και δραστηριοποιείτο στη Χίο, ήταν γνώστης όλων των μυστικών της απόσταξης. Το ίδιο και ο γιος του Παναγιώτης Χάχαλης (2η γενιά). Η επιχείρηση μεταφέρθηκε στους πρόποδες του κάστρου της Πάτρας το 1939.

 

 Χρόνια τώρα επιμένετε στον παραδοσιακό τρόπο εκχύλισης –απόσταξης. Πώς το καταφέρνετε;

Π.Χ: Όταν ο Παναγιώτης Χάχαλης (2η γενιά) μετέφερε την επιχείρηση από τη Χίο στην Πάτρα, οι αποσκευές του περιείχαν τα βασικά εφόδια για να τεθούν οι βάσεις μιας επιτυχημένης πορείας: προσήλωση στην ποιότητα, σεβασμός στον καταναλωτή, γνώση της εκχύλισης - απόσταξης, ικανότητα επιλογής των πρώτων υλών και φυσικά οι μυστικές συνταγές της οικογένειας.

Επομένως, οι γνώσεις του Γεωργίου Χάχαλη (1η γενιά) γύρω από την τέχνη της παρασκευής του ούζου και των άλλων ποτών πέρασαν και στις επόμενες γενιές της οικογένειας και οι παραδοσιακές συνταγές τηρούνται πιστά μέχρι σήμερα.

Σήμερα επιμένουμε στον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής των αλκοολούχων ποτών (εκχύλιση - απόσταξη) καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο γίνεται η φυσική διαδικασία παραγωγής τους. Η φιλοσοφία μας είναι να παράγουμε φυσικά, ποιοτικά προϊόντα χωρίς προσθήκη αρωματικών ουσιών, σε συνδυασμό, ωστόσο, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην τυποποίησή τους.

Επίσης, για τη σωστή πραγματοποίηση των εν λόγω διαδικασιών, είναι σημαντικό ότι διαθέτουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία και εξειδίκευση πανεπιστημιακού επιπέδου.

 

Από πότε η ποτοποιία άρχισε να αναπτύσσεται πανελλαδικά;

Π.Χ: Από το 1960 και μετά o Παναγιώτης και η Ελένη Χάχαλη (2η γενιά) δίνουν μια νέα ώθηση στην ποτοποιία, η οποία πλέον αποκτά πανελλαδικό χαρακτήρα. Τα προϊόντα της και κυρίως το ούζο, το μπράντυ, η τεντούρα, η μαυροδάφνη, το λικέρ μαστίχα και το βερμούτ αποστέλλονται σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα.

Σήμερα, συνεχίζουμε να δραστηριοποιούμαστε πανελλαδικά, καθώς και να εξάγουμε τα προϊόντα μας στο εξωτερικό (Ευρώπη, Β. Αμερική, Ασία).

 

  Τι είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από άλλες ποτοποιίες;

Π.Χ: Η ποιότητα, η φαντασία, η δημιουργικότητα, η καλλιτεχνία, επιστημονική έρευνα, η καινοτομία!

Η χρήση 100% φυσικών εκχυλισμάτων είναι αυτή που έδωσε άριστη ποιότητα και ιδιαιτερότητα στα αποστάγματα και λικέρ που παράγουμε.

Όλα τα προϊόντα μας παρασκευάζονται με διαλεγμένα συστατικά της καλύτερης ποιότητας. Επιλέγουμε τις καλύτερες ποικιλίες φρούτων, βοτάνων, καρπών και μπαχαρικών, αναζητώντας τα στις περιοχές που αναδεικνύονται καλύτερα τα αρώματά τους και τα χρησιμοποιούμε άμεσα, προκειμένου να αξιοποιήσουμε όλα τα πολύτιμα συστατικά τους.

Ο συνεχής έλεγχος τόσο στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται όσο και σε όλες τις διεργασίες παραγωγής, αποθήκευσης, εμφιάλωσης και ποιοτικής ανάλυσης των αλκοολούχων ποτών που παράγουμε, μας έχει δώσει την πιστοποίηση ISO 22000 για τρόφιμα και ποτά, παράγοντας που λειτουργεί θετικά και στην ανοδική εξαγωγική δραστηριότητά μας.

Στα πλαίσια της συνεχούς ανησυχίας μας και του πάθους μας για ποιότητα, η εταιρεία μας έχει στόχο να εξελίσσεται επιστημονικά και να ερευνά τα προϊόντα που παράγει και διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό, με αίσθημα ευθύνης και διάθεση καινοτομίας και προόδου. Η επιστημονική έρευνα που ξεκίνησε το 2012 σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συνεχίζεται και σήμερα με το Πανεπιστήμιο Πατρών, στοχεύοντας, κυρίως, σε αρωματικά βότανα της ελληνικής γης, για τη δημιουργία νέων προϊόντων, εμπλουτίζοντας τη συλλογή των ηδύποτων με φυσικά εκχυλίσματα της ποτοποιίας.

 

Επιπλέον, η ποτοποιία μας συμμετέχει ενεργά στο βραβευμένο κόμβο καινοτομίας για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά Aroma Innovation Hub που ιδρύθηκε από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών σε συνεργασία με καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

 

 Επενδύετε στο συνδυασμό ποιότητας και εμφάνισης;  (Τα μπουκάλια που επιλέγετε για τα ποτά είναι ιδιαίτερα…)

Π.Χ: Επενδύουμε στο συνδυασμό ποιότητας και εμφάνισης διότι είναι σημαντική τόσο η ποιότητα του περιεχομένου όσο και η εξωτερική εμφάνιση των προϊόντων μας.

Διαθέτουμε Τμήμα Σχεδιασμού Προϊόντων το οποίο στελεχώνεται, μεταξύ άλλων, και από πτυχιούχους της Σχολής Καλών Τεχνών. Επίσης, εφαρμόζουμε σύγχρονες μεθόδους marketing και design για τη δημιουργία και προώθηση των προϊόντων μας.

Στα περισσότερα από τα προϊόντα μας χρησιμοποιούμε φιάλες από χειροποίητο, φυσητό γυαλί. Στα λικέρ ΚΑΣΤΡΟ «Κύβοι» οι φιάλες «χτίζονται» μεταξύ τους, δηλαδή το πώμα της μίας εισέρχεται στον πάτο της άλλης δημιουργώντας μία πρωτότυπη κατασκευή διαφορετικών γεύσεων και χρωμάτων που είναι πρακτική και ταυτόχρονα αισθητικά όμορφη, για τα μπαρ, τις καφετέριες κλπ.

 

Συνεχίζετε να έχετε επαφές με τη Χίο και τη χιακή αγορά;

Π.Χ: Η επαφή μας με τη Χίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, λόγω της αγάπης μας για το νησί καταγωγής της οικογένειας Χάχαλη, το οποίο επισκεπτόμαστε τακτικά κατά τη διάρκεια της κάθε χρονιάς. Δεν είναι μόνο οι ρίζες μας από τη Χίο, αλλά επιπλέον ζούμε το νησί κάθε καλοκαίρι, ανελλιπώς, αλλά συχνά και μέσα στη χρονιά, είτε για τις διακοπές μας, είτε για κοινωνικούς και επαγγελματικούς λόγους.

 

 Θα σκεφτόσασταν στο μέλλον να χρησιμοποιήσετε και άλλα χιώτικα προϊόντα στην ποτοποιία σας;

Π.Χ: Η ποτοποιία μας χρησιμοποιεί πρώτες ύλες από τη Χίο για πληθώρα προϊόντων της και, βεβαίως, ακόμα δεν έχουμε εξαντλήσει ολόκληρο τον πλούτο της χιακής γης, η οποία συνεχώς μας εμπνέει. Τα αλκοολούχα ποτά της εταιρείας μας, είτε βασίζονται στις παλιές συνταγές της οικογένειας Χάχαλη, είτε αποτελούν νέα, καινοτόμα προϊόντα, παράγονται με προϊόντα από τη Χίο και έτσι κρύβουν μέσα τους το άρωμα, τη γεύση και τη μαγεία του νησιού μας!

Η μαστίχα Χίου περιέχεται όχι μόνο στο λικέρ ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΑΣΤΡΟ, αλλά και στο λικέρ ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ με ΜΑΣΤΙΧΑ, στο ΟΥΖΟ ΚΑΣΤΡΟ 100% εξ αποστάξεως, στο ΟΥΖΟ ΘΑΥΜΑ και στο ΟΥΖΟ ΧΑΧΑΛΗ.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο BITTERÁNEO Mediterranean Mastiha Bitters – τα πρώτα ελληνικά bitters και μάλιστα μαστίχας Χίου, γεγονός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία: Πρόκειται για άριστης ποιότητας 100% φυσικά πικρά εκχυλίσματα σε υψηλή συγκέντρωση.

Το BITTERÁNEO Mediterranean Bitters παράγεται αποκλειστικά από μεσογειακά συστατικά και είναι προϊόν αξιοποίησης αποτελεσμάτων επιστημονικής έρευνας.  Είναι μία καινοτομία από την ποτοποιία μας σε συνεργασία με εξειδικευμένους bartenders: Αναστάσης Βιζυηνός για τη Μαστίχα, Μιχάλης Μποτωνάκης για το Θυμάρι, Κωνσταντίνος Φοβάκης για το Περγαμόντο και Φώτης Τρίτσης για την Τεντούρα.

Το BITTERÁNEO Mediterranean Thyme Bitters περιέχει θυμάρι μεταξύ άλλων και από τη Χίο.

Τα λικέρ ΘΥΜΑΡΙ, ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ και ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΚΑΣΤΡΟ παράγονται από 100% φυσικά εκχυλίσματα θυμαριού, φασκόμηλου και μανταρινιού – αντίστοιχα -  από τη Χίο.

Το λευκό και κόκκινο βερμούτ μας VERMOOD, του οποίου η συνταγή πρόσφατα ανανεώθηκε σε συνεργασία με το bartender Αργύρη Οικονομάκο, αρωματίζεται από το 1939 με χιώτικα βότανα και η συνταγή του είχε εκείνη την εποχή ταξιδέψει από τη Χίο στην Πάτρα.

Πού μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα;

Π.Χ: Τα προϊόντα μας ο καταναλωτής μπορεί να τα προμηθευθεί είτε απευθείας από το κατάστημά μας στην Πάτρα, είτε ταχυδρομικώς, είτε στα κατά τόπους σημεία πώλησης πανελλαδικά (κάβες, σούπερ μάρκετ, ντελικατέσεν). Μπορεί επίσης να τα γευτεί σε μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια πανελλαδικά.

 

Ειδικότερα, στη Χίο θα τα βρει στα εξής σημεία, ενδεικτικά:

- Σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, MY MARKET

- KOTTATIS NATURAL MASTIC PRODUCTS (Πυργί)

- Κάβα ΜΟΥΤΑΦΗΣ (Χώρα Χίου)

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ