3.5.2017 19:02

Η μαστίχα Χίου μπορεί να μειώνει την περίμετρο μέσης σε διαβητικούς ασθενείς

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΞΥΨΩΝΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ

Πολλά γράφτηκαν το τελευταίο διάστημα για τις θετικές επιδράσεις της μαστίχας Χίου στον οργανισμό μας. Με την επίδραση της κατανάλωσης μαστίχας Χίου στη γλυκαιμική ρύθμιση και στα λιπίδια σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ασχολήθηκαν οι Έλληνες επιστήμονες, Ελευθερία Παπαχριστοφόρου, Σταματία Χωρεψιμά, Χ. Παπαδημητρίου, Παναγιώτα Κατσάνου, Α. Κόκκινος, Ν. Κατσιλάμπρος  και Ν. Τεντολούρης από της Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Ειδική Νοσολογία του νοσοκομείου ΛΑΙΚΟ και η Δέσποινα Περρέα από το Εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ερεύνης Ν.Σ.Χρηστέας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σκοπός της μελέτης ήταν να ερευνηθεί αναλυτικά η επίδραση της κατανάλωσης μαστίχας Χίου στη γλυκαιμική ρύθμιση, στο λιπιδαιμικό προφίλ και σε δείκτες φλεγμονής (CRP) διαβητικών ασθενών.

Τα μόνα δεδομένα που είχαν οι ερευνητές ήταν ότι η μαστίχα Χίου παράγεται από τον κορμό του δέντρου Pistacia lentiscus, της οικογένειας Anacardiaceae. Επίσης, ότι η ρητίνη της μαστίχας έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή θεραπευτική, ενώ πρόσφατα αναφέρθηκε πως είναι ιδιαίτερα δραστική έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Ενώ εκχυλίσματα της μαστίχας αναστέλλουν την οξειδωτική τροποποίηση της λιποπρωτεϊνης χαμηλής πυκνότητας, ενώ μία ακόμα πρόσφατη μελέτη ανέδειξε το ολεανολικό οξύ ως ασθενή αγωνιστή των ενεργοποιημένων υποδοχέων πολλαπλασιασμού των υπεροξεισωματίων-γ που συσχετίζονται με την οξείδωση των λιπαρών οξέων και τη διεργασία της φλεγμονής.

Στη νέα μελέτη εξετάστηκαν 24 άτομα (9 γυναίκες και 15 άνδρες) με μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη οι οποίοι είχαν διαβήτη τύπου 2. Τους χορηγήθηκε μια σειρά από κάψουλες placebo (εικονικό φάρμακο) και κάψουλες μαστίχας Χίου περιεκτικότητας 350 mg για 3 φορές τη μέρα επί 2 μήνες. Μετρήθηκε συγχρόνως το βάρος τους, η περίμετρος της μέσης στους, η αρτηριακή τους πίεση, τιμή της HbA1c, της CRP, του σακχάρου και των λιπιδίων τους τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της μελέτης.

Επιπλέον, το είδος της αντιδιαβητικής τους ή της αντιυπερτασικής και της υπολιπιδαιμικής αγωγής τους παρέμεινε το ίδιο καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η χορήγηση της μαστίχας σχετίστηκε με την τάση για βελτίωση της τιμής της HbA1c και με μείωση της περιμέτρου της μέσης. Ωστόσο, δεν βρέθηκε σημαντική επίδραση της χορήγησης μαστίχας Χίου στο σωματικό βάρος, στην αρτηριακή πίεση, στο σάκχαρο νηστείας, στην ολική χοληστερόλη, στα τριγλυκερίδια, στην LDL και HDL χοληστερόλη, στον δείκτη αντίστασης στην ινσουλίνη ούτε στη CRP. Η χορήγηση του εικονικού φαρμάκου δεν είχε επίσης καμία επίδραση στις μελετηθείσες παραμέτρους.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η βραχυχρόνια χορήγηση μαστίχας Χίου σχετίζεται με μικρή βελτίωση της γλυκαιμικής ρύθμισης και με μείωση της περιμέτρου της μέσης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από την αντιδιαβητική αγωγή που παίρνουν.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ