Ζωή

6/12/17 20:00

τελ. ενημ.: 20/2/18 18:54

H καρδιά του Κανάρη επιστρέφει – για λίγο – στο Αιγαίο!

«ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ» ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟ 2021

H τεφροδόχος με την καρδιά του Κανάρη, εργαλεία από τα πυρπολικά του, ενθύμια από τη Σφαγή της Χίου το 1822 και το Ολοκαύτωμα των Ψαρών το 1824 και τα σημαντικότερα από τα κειμήλια της επανάστασης και των αγωνιστών του 1821, που εκτίθενται στις προθήκες  ή βρίσκονται στις αποθήκες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Ελλάδας στην Παλιά Βουλή, στην οδό Σταδίου, θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε και να προσκυνήσουμε από κοντά, 199 χρόνια μετά τη Σφαγή της Χίου και 197 μετά το Ολοκαύτωμα των Ψαρών.

Τα κειμήλια θα επιστρέψουν το καλοκαίρι του 2021 για πρώτη φορά  στους τόπους που γράφτηκαν οι σελίδες ηρωισμού και θυσιών κατά τη διάρκεια της επανάστασης του Ι821, της Σφαγής της Χίου το 1822 και του Ολοκαυτώματος των Ψαρών το 1824.

Το 2021 έχει ορισθεί ως έτος εορτασμού των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης  που οδήγησε στην απελευθέρωση μας λίγα χρόνια αργότερα και την κήρυξη της ανεξαρτησίας μας και του Νέου Ελληνικού κράτους το 1828, με την παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων, μετά από αιματηρούς αγώνες και θυσίες χιλιάδων Ελλήνων.

Μουσειοσκευές

Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας θα πραγματοποιηθούν μεγάλες γιορτές, τιμητικές και αναμνηστικές εκδηλώσεις, στις οποίες τη μερίδα του λέοντος θα καταλαμβάνουν οι εκθέσεις και οι περιοδείες των εκτεθειμένων και αποθηκευμένων κειμηλίων του Μουσείου στους τόπους όπου η ιστορία γράφτηκε με αίμα. Θα δημιουργηθούν πολλές «μουσειοσκευές», οι οποίες θα ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα, στα μέρη που γράφτηκε η ιστορία.

Αυτές οι «μουσειοσκευές» θα φτάσουν έως και τα πέρατα του κόσμου, στην ομογένεια. Προς το παρόν σίγουρα θα πάνε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά στις προθέσεις των αρμοδίων είναι να ταξιδέψουν όπου υπάρχει σημαντική παρουσία Ελληνισμού.

Στα πλαίσια των διαδικασιών και διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη το Μουσείο απευθύνθηκε και πρότεινε συνεργασία στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εφοπλιστών Ελλάδας. Ο Όμιλος Τσάκου θα διαθέσει ένα πλοίο, με το οποίο τα κειμήλια θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν σε όλα τα νησιά, ή πιθανότατα σε αυτά που πλήρωσαν με αίμα τη συμμετοχή τους στην Εθνεγερσία.                                                                            Το πλοίο  θα μετασκευαστεί κατάλληλα για να μπορεί να φιλοξενήσει και να προβάλλει σωστά και με ασφάλεια τα ιστορικά κειμήλια. Το σκάφος θα καταπλεύσει σίγουρα στη Χίο, στα Ψαρά και στις Οινούσσες μεταφέροντας όλα αυτά τα κειμήλια.

Όμως στην περίπτωση μας, σύμφωνα με τον έως τώρα καταρτιζόμενο σχεδιασμό, μαζί με όλα τα άλλα θα μεταφέρει και κειμήλια που έχουν άμεση σχέση με τη συμμετοχή και τις θυσίες της Χίου και των Ψαρών στον αγώνα.                                 Κειμήλια από τη Σφαγή της Χίου, την ανατίναξη της ναυαρχίδας του Καρά Αλή από τον Κανάρη και το Ολοκαύτωμα των Ψαρών.

Στα Ψαρά

Συγκινητική αναμένεται να είναι η επίσκεψη του πλοίου  στα Ψαρά. 197 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα και τη φυγή όσων επέζησαν θα μεταφερθούν  και θα εκτεθούν σε λαϊκό προσκύνημα σημαντικά  κειμήλια, με κυριότερο τη στάχτη της καρδιάς του Πυρπολητή στην τεφροδόχο που εκτίθεται στο Μουσείο.

Κοντόσταυλου

Σημαντικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στο Μουσείο, το οικόπεδο και το παλιό κτίριο του οποίου δωρίθηκαν στο Ελληνικό κράτος από τη Χιώτικη οικογένεια Κοντόσταυλου για τη στέγαση της Παλιάς Πρώτης  Βουλής των Ελλήνων .

Ένας από τους υπεύθυνους του φιλόδοξου προγράμματος είναι ο Φίλιππος Μαζαράκης Αινιάν.

Σχόλια άρθρου: 0