18.8.2017 11:37

Γνωρίζουμε το Κοκκινόπουλο την Κυριακή

Τη δυνατότητα γνωριμίας με το φάρο Κοκκινόπουλο στα Ψαρά θα έχουν όσοι βρεθούν στο νησί την Κυριακή 20 Αυγούστου.

Ο φάρος με Αριθμό Ελληνικού Φαροδείκτη (ΑΕΦ) 7510, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Ψαρών, στην κορυφή του ακρωτηρίου του Αγίου Γεωργίου, 200 μέτρα μέσα από τη νοτιοανατολική άκρη του νησιού.

Πρωτολειτούργησε το 1909, όταν η περιοχή ήταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο το 1913. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1984 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου, ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως αυτόματος ηλεκτρικός. Το κτήριο του Φάρου αποκαταστάθηκε πλήρως το 2014 με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ από τα ΠΕΠ της Περιφέρειας του Β. Αιγαίου.

Το κτίριο του φάρου, ορθογωνικής κάτοψης 10.51x 6.55 τ.μ., αποτελείται από κεντρικό διάδρομο, 2 κοιτώνες, κουζίνα και πύργο σχήματος κόλουρου κώνου, τοποθετημένο στο κέντρο του κτιρίου, ο οποίος βρίσκεται εκτός του όγκου του φαρόσπιτου και εφάπτεται σε αυτό, σύμφωνα με την τυπολογία των φαρικών κτισμάτων. Ο πύργος στέφεται από μεταλλικό κλωβό.

Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται οδικώς από το βασικό οδικό δίκτυο του οικισμού των Ψαρών από βατή σκυροδετημένη αγροτική οδό 4 χιλ. και χωματόδρομο 1 χιλ. Ο φάρος έχει εσωτερική περίφρακτη αυλή. Οι κοντινότερες παραλίες είναι πλησίον του οικισμού των Ψαρών και είναι αμμώδεις.
Την Κυριακή, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, θα δοθεί η δυνατότητα επίσκεψης από το κοινό (από τις 10.00 έως 20.00).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναφορικά με την σημασία των Φάρων και των υπολοίπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη Ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά των φαροφυλάκων. 

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ