25.4.2018 12:03

Γνώρισαν τη Ρουμανία στα πλαίσια του Erasmus+ οι μαθητές του ΕΠΑΛ Βροντάδου

Εικοσαήμερη επίσκεψη στη Ρουμανία, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ πραγματοποίησαν από τις 23/2-14/3 δεκαπέντε μαθητές, δύο συνοδοί και πέντε εκπαιδευόμενοι καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Βροντάδου του τομέα Δομικών Έργων.

Το θέμα του προγράμματος ήταν  «Παραδοσιακές και Σύγχρονες Μέθοδοι στις Κατασκευές. Μεθοδολογία στις Εργαστηριακές Ασκήσεις» και τα παιδιά κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ρουμανία  είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το ιστορικό Ιάσιο, το πανεπιστήμιο  του Ιασίου καθώς και  θέσεις Ελληνικού ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπου εκεί  δραστηριοποιήθηκε μια ακμάζουσα ελληνική παροικία και συνδέθηκε με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 υπό την ηγεσία του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Στη συνέχεια μετέβησαν  στην περιοχή της Μπουκοβίνα, όπου περιηγήθηκαν  στα εξαιρετικής ομορφιάς ορθόδοξα ζωγραφισμένα Μοναστήρια του 15ου αιώνα (προστατευόμενα μνημεία της UNESCO) και παρακολούθησαν παρουσίαση των εργασιών συντήρησης στα κτίσματα και τις τοιχογραφίες.

Ακολούθησε επίσκεψη  στα χωριά της επαρχίας Μαραμούρες, Sisesti, Danesti, Surdesti, Sighetu Marmatiei, όπου υπάρχουν παραδοσιακές ξύλινες κατοικίες και ναοί, μοναδικά μνημεία κατασκευής. Ξεναγηθήκαμε σε εκκλησίες, παραδοσιακό εργαστήριο ξυλογλυπτικής και υπαίθριο μουσείο ξύλινης αρχιτεκτονικής.

Στη συνέχεια για μία εβδομάδα διέμειναν στην πρωτεύουσα της περιοχής Baia Mare, όπου παρακολούθησαν  μαθήματα και εργαστηριακά πειράματα στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστήμιου. Η θεματολογία αυτών σχετιζόταν αφενός με την κατασκευή σύγχρονων αντισεισμικών και βιοκλιματικών κτηρίων με χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, και αφετέρου με τις μεθόδους αποκατάστασης και συντήρησης παλαιών κτηρίων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις με τη συνοδεία μηχανικών του Πανεπιστημίου σε εργοτάξια κατασκευαστικών ή αναστηλωτικών εργασιών καθώς και στην εταιρεία κατασκευής ξύλινων κτισμάτων RUSTIC, όπου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την επεξεργασία του ξύλου με υπερσύγχρονους τόρνους CNC. Επιπλέον συμμετείχαν  σε μαθήματα ρουμανικής γλώσσας και σε επισκέψεις πολιτιστικού & επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Επίσκεψη πραγματοποίησαν και στην πόλη Cluj-Napoca, έδρα του Τεχνικού Πανεπιστημίου όπου και παρακολουθήσαν παρουσιάσεις και εργαστήρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Η εκπαίδευσή αφορούσε στη σχεδίαση και κατασκευή ξύλινων στοιχείων κτισμάτων με έμφαση στις στέγες και συνδυάστηκε με επισκέψεις σε κτίρια σχετικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον επισκέφτηκαν  Τεχνικό Λύκειο της πόλης με ανάλογους τομείς & ειδικότητες με το δικό τους και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα..

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ