17.9.2018 9:11

Δεν μπορώ να γίνω διοικήτρια – τιμωρός

Η διοικήτρια του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου Ελένη Κανταράκη

• Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Χίου, Ελένη Κανταράκη, αυτοπαρουσιάζεται και μιλά για όσα απασχολούν το χώρο της Υγείας στο νησί μας.

 • Συνειδητή επιλογή μου να υπηρετήσω στο Νοσοκομείο της Χίου, καθώς την ίδια περίοδο βρίσκονταν σε εξέλιξη προκήρυξη και για θέση διοικητή στο Νοσοκομείο του Αιγίου.
 • Ο τρόπος διεκδίκησης των παλιών οφειλών από τους εργαζόμενους με στεναχώρησε ως άνθρωπο αλλά με έκανε πιο δυνατή ως διοικήτρια.
 • Ο Πολάκης ήταν δίπλα μας και στο μεταναστευτικό και στο θέμα της Παθολογικής. Ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

 

Τους τελευταίους μήνες έχει  στοχοποιηθεί πολλάκις από τους εργαζομένους του Νοσοκομείου για τις αποφάσεις της  αλλά και για τη στάση της στο θέμα της απόδοσης παλιών οφειλών προς εκείνους. Η Ελένη Κανταράκη, διοικήτρια του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου, με τον έμφυτο δυναμισμό της και αξιοποιώντας την πρακτική και γνωστική εμπειρία της στον χώρο της υγείας,  προσπαθεί να ιεραρχήσει τις ανάγκες και τα προβλήματα του Νοσοκομείου και να δώσει λύσεις σε καθημερινά θέματα βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Φιλική, χαμογελαστή και αυθόρμητη μας υποδέχεται στο γραφείο της και μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με την ανάληψη των καθηκόντων της, για  την άριστη συνεργασία  με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, για τις κόντρες της με τους εργαζομένους και για  τις  ευθύνες που θα αποδοθούν για τις παρατυπίες και ελλείψεις που σημειώθηκαν κατά την παραλαβή της νέας πτέρυγας.

Από την Αργαλαστή Πηλίου, στο Βόλο και στην Πάτρα

 • Γεννήθηκα στα βουνά του Κένταυρου Χείρωνα, στο Πήλιο, και κατάγομαι από το χωριό Αργαλαστή  όπου έζησα μέχρι  τα 16 μου χρόνια. Έπειτα μετακομίσαμε στο Βόλο και από τα  19 μου και μέχρι να έρθω στη Χίο ζούσα στην Πάτρα.
 • Ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα είναι πανέμορφος. Συνδυάζει την άγρια ομορφιά του βουνού με την ηρεμία  της θάλασσας. Είναι προικισμένο μέρος το Πήλιο.
 • Έχω ζήσει πολύ όμορφα και ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια. Όλα μου τα παιδικά βιώματα είναι συνδεδεμένα με τον παππού μου. Θυμάμαι τον εαυτό μου να σκάβει τον κήπο μαζί με τον παππού, να κυνηγάω τις πάπιες που είχαμε στο αγρόκτημα, να παίζω με τα αδέρφια μου.
 • Όλη μου η ζωή είναι οι δύο μου κόρες, που ζουν μακριά μου αλλά συνάμα τις νοιώθω τόσο κοντά μου.

Μια  ζωή με θυμάμαι  φοιτήτρια

 • Στο Νοσοκομείο του Ρίου εργαζόμουν  από το 1989.Ξεκίνησα ως απλή νοσηλεύτρια

και μετά από αρκετά χρόνια και σπουδές πήρα τη θέση της προϊσταμένης στη Χειρουργική Κλινική  του Πανεπιστημιακού  Νοσοκομείου  του Ρίου.

 • Δεν πρόλαβα να ζήσω φοιτητική ζωή καθώς σπούδαζα και συγχρόνως δούλευα.
 • Μια ζωή θυμάμαι τον εαυτό μου να σπουδάζει και να εργάζεται.

Η πρόκληση είναι στο DNA μου

 • Έχοντας το μικρόβιο της διοίκησης από τη θητεία μου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου αλλά  και το υπόβαθρο των σπουδών μου (σπούδασα κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική με κατεύθυνση την κοινωνική πολιτική με έμφαση το μεταναστευτικό), μόλις  βγήκε η  προκήρυξη για τη θέση της Διοικήτριας στο Νοσοκομείο της Χίου, δίχως δεύτερη σκέψη, υπέβαλα αίτηση. Το είδα ως πρόκληση. Σημειωτέον ότι την ίδια περίοδο υπήρχε και θέση στο Νοσοκομείο του Αιγίου, που ήταν κοντά μου αλλά εγώ επιθυμούσα να υπηρετήσω τη θέση της Χίου.
 • Η πρόκληση είναι στο αίμα μου. Μου αρέσει να αναζητώ και  να ρισκάρω. Πίστευα και πιστεύω ότι μπορώ να δώσω πράγματα.  Είμαι εργάτης της υγείας. 
 • Η εμπειρία των 30 ετών  μου φάνηκε πολύ χρήσιμη στο Νοσοκομείο της Χίου. Προσαρμόστηκα πολύ εύκολα.  Παρά τις όποιες εντάσεις και διαφωνίες χαίρομαι που κατέχω θέση ευθύνης σε ένα Νοσοκομείο σαν της Χίου που το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του  μπορεί να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα δύσκολα περιστατικά.

Υπεύθυνος γεννιέσαι δεν γίνεσαι….

 • Το μικρόβιο της ευθύνης όταν είσαι επαγγελματίας υγείας και διαχειρίζεσαι ανθρώπινες ζωές το έχεις από τη γέννηση σου. Οπότε δεν θεωρώ ότι αντιμετώπισα δυσκολίες μόλις ανέλαβα καθήκοντα διοίκησης.

Οι μετακινήσεις προσωπικού δημιούργησαν γκρίνιες

 • Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν εργαζόμενο.  Οι σχέσεις μου με την τομέαρχη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Μαρία Σαραντινίδου, διαταράχθηκαν εξαιτίας της απόφασής μου να προχωρήσω  σε εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού.
 • Εγώ προσωπικά με την κ. Σαραντινίδου δεν έχω κανένα πρόβλημα. Θα είμαι αντικειμενική απέναντί της, όπως θα ήθελα να είναι και αυτή προς εμένα. Εάν εκείνη τα βλέπει συνδικαλιστικά τα πράγματα και εγώ διοικητικά, αυτό είναι ένα άλλο θέμα που απασχολεί το Σωματείο. Προσωπικά με εμένα λέει ότι δεν έχει πρόβλημα αλλά έχει πρόβλημα με κάποιες αποφάσεις που λαμβάνω, όπως οι μετακινήσεις προσωπικού. Οι μετακινήσεις γίνονται για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου. Κανένας δεν μετακινείται τιμωρητικά,. Δεν είμαι διοικήτρια τιμωρός. Και εγώ εργαζόμενη υπήρξα και υπηρέτησα από όλα τα πόστα.

 

Ανοιχτή πληγή η κόντρα με τους εργαζομένους

 • Είμαι στεναχωρημένη από τον τρόπο που επέλεξαν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν παλιές οφειλές. Πραγματοποιούσαν συνελεύσεις από το Μάρτιο και ουδέποτε με ενημέρωσαν για αυτά που ζητούν.  Η ένταση λοιπόν που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις μας πηγάζει από την απόφασή τους να προχωρήσουν στη μετατροπή της παλιάς απόφασης του δικαστηρίου, από αναγνωριστική σε καταδικαστική, και να δεσμευτούν 550.000ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό του Νοσοκομείου. Βρέθηκα προ τετελεσμένων γεγονότων και κλήθηκα να αντιμετωπίσω μια δύσκολη κατάσταση. Η υπόθεση αυτή με στεναχώρησε ως άνθρωπο αλλά με έκανε πιο δυνατή ως διοικήτρια.
 •  Είχαν συνεννοηθεί να το κρατήσουν σε χαμηλούς τόνους και να λειτουργήσουν αιφνιδιαστικά. Αναπάντητο παραμένει βέβαια το ερώτημα γιατί δεν μου είπαν κάτι νωρίτερα. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα τα γιατί και η πίκρα θα  μείνουν.

Ο Παύλος Πολάκης  ήταν δίπλα μας σε πολλά θέματα

 • Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας,  Παύλος Πολάκης, είναι ωφέλιμος και αποτελεσματικός. Δουλεύει άκοπα και βλέπω μεγάλες αλλαγές. Έχουν γίνει αρκετά πράγματα. Εγώ εντοπίζω ωφελιμότητα. Ο Πολάκης ήταν δίπλα μας και στο μεταναστευτικό και στο θέμα της Παθολογικής. Ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος.
 • Ο Αδ. Γεωργιάδης προσέγγισε με λάθος τρόπο τους εργαζομένους και η κόντρα του για τα σκάνδαλα με τον Πολάκη θα λυθεί στα δικαστήρια. Γενικά πάντως όσοι ασχολούνται με τον χώρο της υγείας είναι αξιέπαινοι γιατί έχει πολλές δυσκολίες και μεγάλους κινδύνους.
 • Αν ήμουν διοικήτρια με υπουργό Υγείας τον Αδ. Γεωργιάδη δεν θα είχα άλλη επιλογή πέραν της συνεργασίας μαζί του.

Ό,τι έχουμε ξοδέψει το έχουμε πάρει πίσω

 • Οι αριθμοί είναι αδιαμφισβήτητοι.  Ό,τι ξοδέψαμε πέρσι για το μεταναστευτικό το πήραμε πίσω από το Υπουργείο. 260.000€ ξοδεύτηκαν και τα πήραμε. Το 2017 πέρασαν 100.000 άνθρωποι, από αυτούς 10.000 ήταν μετανάστες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η συνεννόηση. Υπάρχει έλλειψη διερμηνέων και όποια προκήρυξη έχει βγει από το  ΚΕΛΠΝΟ δεν είχε ανταπόκριση. Δεν ενδιαφέρονται να έρθουν στη Χίο.  Είναι πολύ σοβαρό αυτό και πρέπει να λυθεί.

 

Δεν υπήρξαν χρονοκαθυστερήσεις στην επισκευή της Παθολογικής

 •  Η Παθολογική Κλινική δεν ήταν εύκολο να γίνει. Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Νοσοκομείο, ΔΥΠΕ, Υουργείο, Περιφέρεια, Αντιπεριφέρεια) έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου το έργο θα δημοπρατηθεί και με βάση την προγραμματική σύμβαση θα πρέπει να παραδοθεί σε διάστημα 29 μηνών.  
 • Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου επισκευής η  Παθολογική θα συνεχίσει να λειτουργεί συρρικνωμένη. Δεν νοιώθω καθόλου χαρούμενη για την ταλαιπωρία του κόσμου και των εργαζομένων αλλά χρειάζεται υπομονή από όλους.

Νέες ειδικότητες στη Σχολή Νοσηλευτικής

 • Από τις   15 Σεπτεμβρίου ξεκινά και η λειτουργία της Σχολής Νοσηλευτικής του Νοσοκομείου που φέτος εμπλουτίστηκε μια μία ακόμη ειδικότητα, αυτή του διασώστη. Η Σχολή είναι εξαιρετική, με άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και εγγυημένα αποτελέσματα πιστοποίησης. Τα κτίρια είναι στο Λατόμι και συστεγάζεται με τα ειδικά σχολεία.

 

Δεν θα έβαζα την υπογραφή μου

 • Αναρωτιέμαι γιατί έγινε διοικητική παραλαβή του έργου της νέας πτέρυγας. Πολύ δύσκολα με διοικητική παραλαβή παραλαμβάνεις το έργο. Δεν ξέρω γιατί το παρέλαβαν. Σίγουρα θα υπήρξαν πιέσεις και μετά την ερώτηση του κ. Μιχαηλίδη στη Βουλή θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε στείλει αναφορές και έγγραφα για παραλείψεις. Το έργο είναι μόνο με διοικητική παραλαβή, δεν έχει γίνει οριστική παραλαβή. Και κάποιος άλλος πέραν από εμάς θα ψάξει. Είναι σύνθετο.

Ουδεμία σχέση με την αστυνομική έρευνα

 • Το έμαθα από τη ΔΥΠΕΑΡΧΗ και ο αστυνομικός διευθυντής μου είπε ότι ήταν ένας τυπικός έλεγχος.  Οι εργαζόμενοι με κατηγορούν ότι είχα προσυνεννοηθεί για κάτι τέτοιο. Δεν ισχύει. Κατά περιόδους καταγγέλλονται διάφορα. Εγώ έλαβα  προληπτικά μέτρα και κάλεσα τους προϊστάμενους να προχωρήσουν σε καταγραφή.  Από την καταγραφή δεν έδειξε να λείπει υλικό. Δεν θέλω να πιστέψω ότι γίνεται κάτι τέτοιο.

……………………………………………………………………………………………………………………………

 

 

Info:  Η Ελένη Κανταράκη είναι απόφοιτος Νοσηλευτικής Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πάτρας και απόφοιτος Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές με τίτλο «Θεσμοί και Πολιτικές Υγείας» πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ