27.2.2018 17:31

Βαρύ «βιογραφικό» για το Μουσείο Ιστορίας και Φυσικής

Ένα σημαντικό τμήμα της Ιστορίας, της Λαογραφίας και των Φυσικών Επιστημών του τόπου μας είναι καλά φυλαγμένο και εκτίθεται στο Μουσείο Ιστορίας και Φυσικής του 1ου Γυμνασίου Χίου, πρώην Αρρένων. Όμως, το μουσείο που ιδρύθηκε το 1950 ως ιστορικό, είναι πολύτιμο, αξιόλογο και συνάμα άγνωστο και μη αναγνωρισμένο από την πολιτεία.

Ιστορία

 Το 1ο Γυμνάσιο Χίου στεγάζεται από το 1994 σε χώρο που παλιότερα είχε στεγάσει διαδοχικά την περίφημη Σχολή της Χίου, το Γυμνάσιον, αργότερα το Γυμνάσιον Αρρένων και το 1ο Λύκειο Χίου.  Το πρώτο οίκημα του 1792 καταστράφηκε στο σεισμό του 1881. Σήμερα υπάρχει το οίκημα που κτίστηκε μετά το σεισμό, το 1885.

«Η αίθουσα του Μουσείου Ιστορίας είναι  το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο που ιδρύθηκε στη Χίο, φιλοξενώντας και τη συλλογή Αργέντη. Όταν δημιουργήθηκε το μουσείο του Τζαμιού και στη συνέχεια αρχαιολογικό μουσείο, το περισσότερο υλικό μεταφέρθηκε στους νέους χώρους», δηλώνει η υπεύθυνη του Μουσείου καθηγήτρια Αγγλικών του 1ου Γυμνασίου Δέσποινα Γέμελου.

«Κατά τη διάρκεια της σχολικής σεζόν μπορεί να ξεναγηθεί  όποιος θέλει, ακόμη και γκρουπ. Το καλοκαίρι είμαστε ανοιχτά δύο φορές την εβδομάδα, πρωινές ώρες 10:00 με 12:00 και έρχονται αρκετοί τουρίστες. Είναι πολύτιμο, αξιόλογο, αλλά δεν είναι αναγνωρισμένο και γνωστό», επισημαίνει.

Γύρω στο 1950 ο φιλόλογος Γιάννης  Κουνέλης είπε στους μαθητές να φέρουν εκεί ό,τι αρχαίο έχουν στο σπίτι τους και δεν το χρειάζονται. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν, δημιουργήθηκε η αίθουσα ιστορίας και ακολούθησε  το Λαογραφικό τμήμα στο δεύτερο δωμάτιο. Το τρίτο τμήμα, η αίθουσα Φυσικής, δημιουργήθηκε αργότερα. Κάποια αντικείμενα αγοράστηκαν από Χιώτες και δωρίθηκαν στο μουσείο.

Η προσπάθεια της δημιουργίας του Mουσείου Ιστορίας συνεχίστηκε από τον καθηγητή Βλάση Συρίγο, με αποτέλεσμα  η πτέρυγα να αριθμεί σήμερα περισσότερους  από 5.000 τόμους  βιβλίων.

Τα σημαντικότερα

Στα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα είναι χώμα από τη Μαύρη Ράχη Ψαρών, η συλλογή νομισμάτων από την αρχαιότητα έως την Τουρκοκρατία, η συλλογή βιβλίων του Νίκου Κιουράνη, με αξιόλογα χειροποίητα εξώφυλλα, ακόμη και κεντητά, βοτσαλωτά, μεταλλικά. Ένα δίπλωμα με υπογραφή του Βενιζέλου και θραύσματα οβίδων και σφαίρες από τις μάχες απελευθέρωσης του Αίπους το 1912. Στα νεώτερα εκθέματα ξεχωρίζουν ο οπλισμός και προσωπικά αντικείμενα του Παναγιώτη Καρασούλη και η αναφορά σε όλους τους μαθητές του σχολείου που έδωσαν τη ζωή τους σε πολέμους για την Ελλάδα.

Εκθέματα

Η αίθουσα του Μουσείου Ιστορίας περιλαμβάνει γκραβούρες,  έκθεση αρχαίων πήλινων αντικειμένων, νομισμάτων, χειρογράφων, εκκλησιαστικών εικόνων, ξιφών, όπλων, χαλκογραφιών, λιθογραφιών, ενδυμασιών, γεωργικών εργαλείων, ειδών λαϊκού πολιτισμού, παλαιών εκδόσεων του 16ου έως 19ου αιώνος, καθώς και αξιόλογη βιβλιοθήκη 5.000 τόμων.Τα εκθέματα έχουν χρονολογηθεί, κατηγοριοποιηθεί και καταγραφεί σε βάση δεδομένων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ