17.4.2024 14:12

Σύγχρονες Οδοντιατρικές Προσθετικές Θεραπείες

Περιστατικό 1 - Τελική Αποκατάσταση με ολοκεραμικές όψεις στα 6 άνω πρόσθια δόντια (#13-12-11-21-22-23)

Το χαμόγελο αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό μας όταν θα συναντήσουμε κάποιον είτε κοινωνικά είτε επαγγελματικά. Η στοματική υγεία είναι απαραίτητη για ένα όμορφο χαμόγελο, το οποίο δεν προσδίδει μόνο αισθητική αλλά συνεισφέρει στην αυτοπεποίθηση του ατόμου.

Η Σύγχρονη Προσθετική Οδοντιατρική έχει εξελιχθεί ραγδαία και κάθε οδοντιατρικό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Επιβάλλεται η συντηρητική προσέγγιση στην επέμβαση τόσο των δοντιών όσο και των περιοδοντικών ιστών. Πιο συγκεκριμένα, τα σύγχρονα υλικά αποκατάστασης δεν απαιτούν μεγάλη παρασκευή των δοντιών όπως παλαιότερα. Τα νέα κεραμικά συστήματα συγκολλούνται πάνω στο δόντι, οι όψεις πορσελάνης ή ρητίνης τροποποιούν το χρώμα και το σχήμα των δοντιών και λειτουργούν σαν μονάδα με την οδοντική ουσία. Οι θήκες και οι γέφυρες δοντιών κατασκευάζονται από υλικά που δεν φέρουν μέταλλο και προσομοιάζουν στο χρώμα των γειτονικών φυσικών δοντιών. Τέλος, τα επένθετα, κεραμικού ή πολυμερούς υλικού, αποτελούν μια ικανοποιητική συντηρητική λύση στην αποκατάσταση μεμονωμένων οπίσθιων δοντιών.

Τα εμφυτεύματα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής οδοντιατρικής δίνοντας πληθώρα επιλογών αποκατάστασης. Το εμφύτευμα μπορεί να τοποθετηθεί σε περιοχή έλλειψης φυσικού δοντιού και να αποκαταστήσει το κενό που υπάρχει χωρίς να επηρεαστούν τα γειτονικά δόντια. Χρειάζονται περισσότερα εμφυτεύματα για να αποκαταστήσουν έλλειψη πολλών δοντιών, ενώ για την έλλειψη όλων των δοντιών της άνω γνάθου χρειάζονται 5-6 εμφυτεύματα και για την κάτω 4-5 εμφυτεύματα. Ο ασθενής μετά από αυτή την θεραπεία θα φέρει ακίνητες αποκαταστάσεις - γέφυρες. Εναλλακτικά, για τον ασθενή ο οποίος φέρει μια ολική οδοντοστοιχία άνω ή κάτω γνάθου , θα μπορούσαν να προστεθούν 4 ή 2 εμφυτεύματα, αντίστοιχα, έτσι ώστε οι οδοντοστοιχίες να «κουμπώνουν» πάνω σε αυτά. Τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και αμέσως μετά την εξαγωγή ενός δοντιού και να φέρουν προσωρινή αποκατάσταση λύνοντας έτσι το αισθητικό πρόβλημα της περιοχής.

Τέλος, η προσθετική ασχολείται με την αποκατάσταση αποδιοργανωμένων οδοντικών φραγμών, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στο επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό του ασθενή, σε διατροφικές διαταραχές, σε ατύχημα, σε βρυγμό δοντιών ή σε ιατρογενή αίτια. Η λήψη ιατρικού ιστορικού, ο λεπτομερής κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος του ασθενή, η λήψη ενδοστοματικών κι εξωστοματικών φωτογραφιών δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός «ψηφιακού μοντέλου». Με αυτό τον τρόπο καταστρώνεται το σχέδιο θεραπείας και το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας οπτικοποιείται στην οθόνη του υπολογιστή, μέσω του "smile design", όσο και ενδοστοματικα με προσωρινά υλικά. Αυτή η διαδικασία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο καθώς συνεισφέρει στην επικοινωνία και στη συναίνεση του ασθενή στο σχέδιο θεραπείας.

Συμπερασματικά, η ενημέρωση από τον Οδοντίατρο και η συνεργασία με Οδοντίατρο ειδικευμένο στην Προσθετική μπορούν να επιλύσουν κάθε έκτασης οδοντιατρικό πρόβλημα και να προσφέρουν ποιότητα ζωής στον ασθενή χωρίς πόνο και δυσλειτουργία του κροταφογναθικού συστήματος. Η απόφαση να αποκαταστήσεις το χαμόγελο σου είναι απόφαση να αλλάξεις τη ζωή σου.

Αγγελική Λαμπρινούδη DDS, MSc
Χειρουργός Οδοντίατρος - Προσθετολόγος

Η ιατρός θα βρίσκεται στη Χίο 26 - 30 Απριλίου στο πολυοδοντιατρείο Moschouris Chios Dental Care. 

 

Περιστατικό 1 - Ενδοστοματική φωτογραφία πριν τη συγκόλληση των όψεων στα φυσικά δόντια της ασθενούς

Περιστατικο 1 - Αρχική κατάσταση

Περιστατικο 2 - Αρχική κατάσταση

Περιστατικο 2 - Τελική απόκατασταση

Περιστατικό 3 - Αρχική κατάσταση

Περιστατικό 3 - Τελική επιεμφυτευματική αποκατάσταση άνω και κάτω γνάθων

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ