22.5.2023 12:48

Laser Ματιών: Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει;

Οι περισσότερες παθήσεις που αφορούν τα μάτια μπορούν πλέον να αντιμετωπισθούν ανώδυνα και αποτελεσματικά, ακόμα και χωρίς νυστέρι. Η εξέλιξη της ιατρικής γνώσης και της τεχνολογικής προόδου μας επιτρέπει να διορθώσουμε τις περισσότερες διαθλαστικές ανωμαλίες των  ματιών, με απόλυτη ασφάλεια και συντομότερο χρόνο αποθεραπείας σε σύγκριση με το παρελθόν.

Οι καθημερινές δραστηριότητες ενός ανθρώπου, νέου ή μη, μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά εάν είναι εξαρτημένος από γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής. Το laser ματιών του επιτρέπει να έχει μεγαλύτερη ευελιξία και ευχέρεια κινήσεων, καθώς διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητά του.

Σε ποιες παθήσεις λοιπόν προτείνεται το laser ματιών;

Μυωπία

Η μυωπία είναι μια εξαιρετικά συνηθισμένη παθογένεια της όρασης, η οποία δυσχεραίνει σημαντικά την δυνατότητα των ματιών να εστιάσουν σε απομακρυσμένα αντικείμενα. Άτομα με μυωπία μπορούν να δουν με αρκετά υψηλή ακρίβεια αντικείμενα και πρόσωπα τα οποία βρίσκονται σε μακρινή απόσταση. Εμφανίζεται με παρόμοια συχνότητα και στα δύο φύλα, με τις γυναίκες να εμφανίζουν ελαφρώς υψηλές πιθανότητες απόκτησής της.

Εμφανίζεται όταν το μάκρος του ματιού είναι μεγαλύτερο από το φυσιολογικό, κάνοντας το είδωλο να σχηματίζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή. Στα πιο συχνά αίτια ανάπτυξης μυωπίας συμπεριλαμβάνονται η κληρονομικότητα και οι παράγοντες του περιβάλλοντος. Ο τακτικός έλεγχος της μυωπίας είναι απαραίτητος για έναν μαθητή ή νέο φοιτητή, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει με ευκολία στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η εξέλιξή της σταματά περίπου στην ηλικία των 20 ετών, μετά την πάροδο της οποίας μπορούμε να προβούμε σε laserμυωπίας.

Αστιγματισμός

Ο αστιγματισμός, αν και σπανιότερος από τη μυωπία, δεν παύει να αφορά σημαντικό αριθμό ανθρώπων, ανεξαιρέτως ηλικίας. Η επέμβαση μεlaserμπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να είναι χρήσιμη σε άτομα τα οποία ταυτόχρονα με τη μυωπία, θέλουν να αντιμετωπίσουν και τον αστιγματισμό. Η αντιμετώπιση του αστιγματισμού με διαθλαστική χειρουργική αποτελεί καινοτομία για τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος έχει πλέον στα χέρια του ένα ισχυρό όπλο για την διόρθωση της επιφάνειας του κερατοειδή.

Ο αστιγματισμός είναι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, κληρονομικός. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κάποιος ο οποίος θα γεννηθεί με αστιγματισμό θα διατηρήσει σταθερές τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Υπερμετρωπία

Η υπερμετρωπία αποτελεί ένα αρκετά κοινό πρόβλημα όρασης, κατά το οποίο οι ακτίνες του φωτός αδυνατούν να εστιάσουν επάνω στον αμφιβληστροειδή αλλά περιορίζονται πίσω από αυτόν. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή ο βολβός του ματιού έχει μικρότερο μήκος από το φυσιολογικό  είτε επειδή η καμπύλη του κερατοειδούς είναι μικρότερη από όσο θα έπρεπε.

Η υπερμετρωπία είναι συχνά κληρονομική, με αρκετά μεγάλο ποσοστό παιδιών να γεννιέται με αυτήν. Λόγω του μεγάλου εύρους προσαρμογής στην παιδική ηλικία δεν παρατηρείται επιδείνωση της όρασης, εκτός εάν η υπερμετρωπία είναι εξαιρετικά υψηλή. Το πρόβλημα ωστόσο προβλέπεται να ενταθεί στην ενήλικη ζωή τους, δυσχεραίνοντας σημαντικά την καθημερινότητά τους. Γι’ αυτούς τους λόγους είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιείται ενδελεχής οφθαλμολογικός έλεγχος από μικρή ηλικία ώστε να εντοπίζεται το φαινόμενο της “αμβλυωπίας”, που είναι γνωστή στα αγγλικά ως  “lazyeye”.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα άτομο με υπερμετρωπία και ηλικία άνω των 50 ετών, μπορεί να δυσκολευτεί σημαντικά σε επίπεδο εστίασης, ακόμα και για αντικείμενα μακρινής απόστασης. Σε άτομα δε με υπερμετρωπία υψηλού βαθμού, η δυσκολία εστίασης μπορεί να εντοπίζεται σε οποιαδήποτε απόσταση.

Η αντιμετώπιση των περισσότερων διαθλαστικών ανωμαλιών γίνεται πλέον πιο εύκολα από ποτέ. Αναζητήστε ιατρική συμβουλή και επέμβαση για οποιοδήποτε πρόβλημα σας απασχολεί και βελτιώστε σημαντικά το επίπεδο ζωής σας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ΥΓΕΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ