2.2.2018 11:41

Η μεσογειακή διατροφή πηγή ενέργειας για όλους

Ο πρώτος κλινικός διατροφολόγος του νησιού Αλέξανδρος Κουκούλης αποκαλύπτει τα μυστικά της ισορροπημένης διατροφής

Η θετική  ενέργεια που εκπέμπει σε προδιαθέτει να ακολουθήσεις κάθε του διατροφική συμβουλή. Ο πρώτος κλινικός διατροφολόγος του νησιού, ο Αλέξανδρος Κουκούλης, με σπουδές στη διατροφή και διαιτολογία στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και μεταπτυχιακό στην κλινική διατροφή,   εξηγεί στον «π» την έννοια της ισορροπημένης διατροφής, αναλύει τα θετικά της μεσογειακής διατροφής και δίνει συμβουλές για την αντιμετώπιση των σύγχρονων διατροφικών διαταραχών. 

- Τι εννοούμε με τον όρο διατροφή και πότε ένα άτομο θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο να επισκεφτεί έναν διαιτολόγο;

Α.Κ: Η διατροφή σχετίζεται με την ημερήσια πρόσληψη φαγητού και έρχεται στη σκέψη μας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα από το πόσο συχνά τρώμε. Είναι δύσκολο να σας απαντήσω πότε κάποιος πρέπει να επισκεφτεί διαιτολόγο. Θεωρώ ότι πρώτα από όλα πρέπει να το θέλει. Πρέπει να έχει αποφασίσει ότι θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διατροφής. Συνήθως έρχονται όσοι επιθυμούν απώλεια  βάρους, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το διαβήτη αλλά και άτομα που θέλουν να προσθέσουν βάρος γιατί ταλαιπωρούνται από διατροφικές διαταραχές. Βέβαια τόσο στην περίπτωση του υπέρβαρου όσο και του ατόμου που δεν τρώει εντοπίζονται ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές.

- Πόσο σημαντική είναι η μεσογειακή διατροφή στην υγεία αλλά και στην καθημερινότητα ενός διαβητικού ατόμου ;

Α.Κ:   Εγώ είμαι φανατικός της μεσογειακής διατροφής αλλά δυστυχώς παρότι είμαστε μεσογειακός λαός δεν την ακολουθούμε. Ακόμη και στο νησί μας, που υπάρχουν τα μεσογειακά προϊόντα, εμείς δεν τα έχουμε εισάγει στο βαθμό που πρέπει στη διατροφή μας. Μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή είναι ό,τι καλύτερο για ένα άτομο που πάσχει από διαβήτη. 

- Πώς μεταφράζεται ο όρος «σωστή διατροφή»  στην καθημερινότητα μας; Τι πρέπει να τρώμε για να τρεφόμαστε σωστά και να διατηρούμε το φυσιολογικό βάρος;

Α.Κ: Η βάση μας πρέπει να είναι η μεσογειακή διατροφή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε δύο μεσογειακά γεύματα την ημέρα. Το μυστικό είναι συχνά και μικρά γεύματα, τα οποία περιορίζουν την πείνα μας και δεν μας αφήνουν να φάμε ένα υπερβολικά μεγάλο γεύμα.

- Ισχύει ο κανόνας «δεν τρώω, άρα δεν παχαίνω»;

Α.Κ: Όταν ο οργανισμός είναι νηστικός για πάνω από 3-4 ώρες μπαίνει σε μία ασφαλή λειτουργία. Αυτή η ασφαλή λειτουργία απενεργοποιεί τον μεταβολισμό, τις καύσεις, οπότε δεν καίμε λίπος και έχουμε τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Επίσης μια παρατεταμένη νηστεία, προκαλεί υπογλυκαιμία και αυτή με τη σειρά της ένα γεύμα πλούσιο σε «κακά» λιπαρά και υδατάνθρακες.

- Τα τελευταία χρόνια η παιδική παχυσαρκία έχει αυξηθεί ανησυχητικά. Θεωρείτε ότι ο γονιός μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην καταπολέμησή της; 

Α.Κ: Μια από τις κακές πρωτιές που έχουμε στην Ελλάδα είναι η παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία. Ο γονιός πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα. Η παχυσαρκία ξεκινάει από πολύ νωρίς. Από την περίοδο της εγκυμοσύνης, που ορισμένες γυναίκες θεωρούν λανθασμένα ότι πρέπει να τρώνε για δύο, συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας, όπου το βρέφος εξοικειώνεται με τις γλυκές τροφές και μετά είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμπλουτίσει το διαιτολόγιο του με φρούτα και λαχανικά.

- Πώς μπορείς να πείσεις ένα παιδί να κάνει δίαιτα;

Α.Κ: Τα παιδιά είναι αντιδραστικά και απαγορεύοντας τους πράγματα συνήθως έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Το μυστικό είναι να μάθουν να τρώνε μικρά και συχνά γεύματα. Δεν ακολουθούμε υποθερμιδικές δίαιτες στα παιδιά. Ίσα - ίσα τους δίνουμε αρκετό φαγητό, προτείνουμε άσκηση και τελικά το επιπλέον βάρος θα μετατραπεί σε ύψος. Στην εφηβεία τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει και μια ψυχογενή διατροφική διαταραχή. Εκεί ο γονιός θα πρέπει να είναι δίπλα στο παιδί, να το βοηθήσει να καταλάβει ότι η μη σωστή πρόσληψη τροφής μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει στην υγεία του και ανάπτυξη του.

- Από ποια ηλικία και μετά ο μεταβολισμός του ανθρώπου επιβραδύνεται και τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τις καύσεις μας;

Α.Κ:  Κάθε δεκαετία ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας δικαιολογεί μια αύξηση του λίπους στο ανθρώπινο σώμα της τάξεως  του 5 %-10%. Η αύξηση του λίπους συνοδεύεται και από μείωση του μυϊκού ιστού. Ο μυϊκός ιστός είναι η μηχανή που κάνει τις καύσεις. Οπότε καταλαβαίνετε ότι άλλες καύσεις έχεις όταν είσαι 20 και άλλες όταν είσαι 40. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον μεταβολισμό μας είναι να ασκούμαστε.  Όσο πιο νωρίς βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας τόσο πιο αποδοτική θα είναι για το σώμα μας.

- Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να επιλέξετε τη Χίο για να εξασκήσετε το επάγγελμα σας και όχι την πρωτεύουσα που θα σας έδινε και περισσότερες επιλογές;

Α.Κ: Είμαι γέννημα θρέμμα Χιώτης με Κρητικές ρίζες. Η Χίος προσφέρει την ποιότητα ζωής που δεν βρίσκεις σε άλλη μέρη και την οποία εγώ πάντοτε επιζητούσα. Επίσης θεωρώ ότι η Χίος έχει ανάγκη από διαιτολόγους και μάλιστα της δικής μου ειδικότητας, κλινικούς διαιτολόγους, που μέχρι σήμερα δεν είχε. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ