20.3.2024 12:09

«Χαρούμενο στόμα...χαρούμενο σώμα» - 20 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας είναι μια πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (FDI), με στόχο την επίτευξη της βέλτιστης στοματικής υγείας για όλους. Με την ευκαιρία του εορτασμού της, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Χίου ενημερώνει τους συμπολίτες μας για τη σπουδαιότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης των νοσημάτων του στόματος. Η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γενική υγεία καθώς το στόμα αποτελεί την πύλη εισόδου μικροβίων και ιών στον ανθρώπινο οργανισμό. Το κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού είναι:

ένα χαρούμενο στόμα είναι…

ένα χαρούμενο σώμα!

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της καλής στοματική υγείας είναι:

  • Τακτικό βούρτσισμα των δοντιών (3 φορές την ημέρα)
  • Ισορροπημένη δίαιτα, με περιορισμό της ζάχαρης
  • Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ για μείωση του κινδύνου εμφάνισης στοματικού καρκίνου.
  • Τακτικός έλεγχος από τον Οδοντίατρο (2 φορές το χρόνο)

Πως μπορώ να προστατευθώ από την τερηδόνα;

  1. Μειώνοντας την ποσότητα και τη συχνότητα λήψης ζαχαρούχων τροφών και αποφεύγοντας την κατανάλωσή τους ανάμεσα στα κύρια γεύματα. 
  2. Μειώνοντας τη διάρκεια της κατανάλωσης ποτών και ροφημάτων με ζάχαρη (π.χ. αποφεύγουμε να πίνουμε ένα γλυκό καφέ λίγο-λίγο, επί ώρες). 
  3. Η σχολαστική και τακτική στοματική υγιεινή μας προφυλάσσει από την τερηδόνα, ενώ με την έγκαιρη θεραπεία (φθορίωση, έμφραξη), αποφεύγονται τα χειρότερα, όπως είναι ο πόνος, το απόστημα, η εξαγωγή. 
  4. Συνιστάται η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας και στοματικών διαλυμάτων: το φθόριο είναι η ασπίδα των δοντιών! 

 

Στατιστικά στοιχεία για την οδοντιατρική περίθαλψη από την ΕΛΣΤΑΤ

To 2023 δημοσιεύθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ η πιο πρόσφατη έρευνα για την οδοντιατρική περίθαλψη των νέων (άνω των 16 ετών) της Χώρας. Σύμφωνα με αυτήν, περίπου 1 στους 2 (46,8%) χρειάστηκαν οδοντιατρική / ορθοδοντική εξέταση και θεραπεία τους τελευταίους 12 μήνες πριν την διενέργεια της έρευνας. Από αυτούς, το 32% των νέων δεν έλαβε τη θεραπεία κάθε φορά που την χρειάστηκε. Οι λόγοι που αναφέρθηκαν ως κύριοι για τη μη ικανοποίηση της αναγκαίας οδοντιατρικής / ορθοδοντικής θεραπείας, από τον πληθυσμό που την χρειάστηκε και δεν την έλαβε (32 %) ήταν, για 9 στους 10  πολίτες (87,5%), οικονομικοί λόγοι. 

Η ανάγκη για οδοντιατρική/ορθοδοντική θεραπεία που δεν ικανοποιήθηκε στον πληθυσμό ηλικίας 16 ετών και άνω, για τα έτη 2018-2022, ήταν σταθερή μεταξύ 28-32% των ερωτηθέντων. Με την έρευνα διερευνήθηκε και η συχνότητα των επισκέψεων του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, κατά τους τελευταίους 12 μήνες σε: (α) ιατρό γενικής ιατρικής, παθολόγο ή τον προσωπικό ιατρό, (β) ιατρό άλλης ειδικότητας ή χειρουργό για ειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και (γ) οδοντίατρο / ορθοδοντικό. Καμία επίσκεψη στον οδοντίατρο καταγράφηκε σε ποσοστό 68%, μία έως δύο επισκέψεις καταγράφηκαν σε ποσοστό 24%. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα ποσοστό 10,6% του πληθυσμού δήλωσε πως επιβαρύνθηκε πάρα πολύ οικονομικά για να αντεπεξέλθει στη δαπάνη για οδοντιατρική θεραπεία. Για το λόγο αυτό, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον κλάδο μας η στελέχωση των δημόσιων δομών οδοντιατρικής περίθαλψης με οδοντιάτρους και ιδιαίτερα των δυσπρόσιτων, ακριτικών και νησιωτικών περιοχών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ