6.6.2024 10:02

Γενική Συνέλευση Νοσοκομειακών Γιατρών Χίου: Αποφάσεις και διεκδικήσεις για καλύτερες συνθήκες εργασίας

«Ενώ ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται και όλοι διατυμπανίζουν ότι η τουριστική κίνηση φέτος θα είναι εντυπωσιακή, οι ιατροί δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα τον τρόπο να κλωνοποιηθούν ώστε να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση σε υπηρεσίες υγείας»

Στις 23 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη του Γενικού Νοσοκομείου Χίου η πρώτη γενική συνέλευση των ιατρών του νοσοκομείου, με τη συμμετοχή να είναι μαζική και δυναμική. Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, οι ιατροί επιβεβαίωσαν την ανάγκη για μια ισχυρή φωνή μέσω του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Χίου (Σ.Ι.ΝΟ.ΧΙ.), προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στη Χίο και να διεκδικηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Κύρια Θέματα και Αποφάσεις της Συνέλευσης

Στελέχωση Τμημάτων: Το σώμα της συνέλευσης εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο να δώσει προτεραιότητα στη στελέχωση των τμημάτων, ιεραρχώντας τις ανάγκες ως εξής:

  1. Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ): Άμεση προκήρυξη μιας μόνιμης θέσης ιατρού και μιας θέσης επικουρικού ιατρού για το ΤΕΠ, το οποίο σήμερα λειτουργεί με τρεις μόνιμους ιατρούς. Ο φόρτος εργασίας αναμένεται να αυξηθεί δραματικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο λόγω έλλειψης επαρκούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

  2. Ακτινολογικό Τμήμα: Άμεση προκήρυξη τριών μόνιμων θέσεων ιατρών για το ακτινολογικό τμήμα. Η μοναδική ιατρός του τμήματος αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των νοσηλευόμενων και εξωτερικών ασθενών του νησιού.

  3. Άλλες Ειδικότητες: Προκήρυξη των μόνιμων θέσεων παθολόγου, οφθαλμιάτρου, ορθοπεδικού, αναισθησιολόγου, καρδιολόγου, γυναικολόγου-μαιευτήρα, πνευμονολόγου και μικροβιολόγου. Η κάλυψη μόνιμων αναγκών του νοσοκομείου με επικουρικούς ιατρούς πρέπει να σταματήσει, καθώς αυτή η τακτική οδηγεί στην απώλεια άξιων συναδέλφων.

  4. Αυτόματη Προκήρυξη Θέσεων: Προκήρυξη θέσεων που κενώνονται λόγω παραίτησης, συνταξιοδότησης ή μετακίνησης συναδέλφων.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, τονίστηκε ότι το νοσοκομείο ήδη δέχεται πίεση με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, ενώ ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Οι γιατροί του νοσοκομείου εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες, αναλαμβάνοντας βαρύ φόρτο εργασίας και κάνοντας θυσίες για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.

Στις προκηρύξεις αυτές, είναι κρίσιμο να αναφέρονται τα θεσμοθετημένα κίνητρα προσέλκυσης συναδέλφων, καθώς η Χίος θεωρείται άγονη περιοχή και διαθέτει τέτοια κίνητρα. Επιπλέον, το νοσοκομείο και οι τοπικές αρχές πρέπει να αναζητήσουν τρόπους ώστε η έλευση νέων συναδέλφων να γίνει θελκτικότερη.

Ο Σ.Ι.ΝΟ.ΧΙ. δεσμεύεται να συνεργαστεί με οποιονδήποτε υποστηρίζει την προσπάθεια διατήρησης του νοσοκομείου σε αξιόλογο επίπεδο, ενώ θα αντιπαρατεθεί με όσους επενδύουν στη μικροπολιτική και τα μικροσυμφέροντα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ