15.5.2024 14:57

Εργαστηριακοί Ιατροί σε Απόγνωση: Κραυγή για Επιβίωση και Αξιοπρεπή Αμοιβή (Video)

Από το 2012, η επιβολή των μέτρων clawback και rebate έχει οδηγήσει τους εργαστηριακούς ιατρούς σε οικονομική ασφυξία. Το clawback, μια οριζόντια χρέωση που επιβάλλεται όταν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό του, και το rebate, μια αναγκαστική έκπτωση προς τον ΕΟΠΥΥ, έχουν δημιουργήσει ένα δυσβάσταχτο βάρος για τους επαγγελματίες υγείας.

Οι συνέπειες αυτών των μέτρων είναι πολυεπίπεδες και ανησυχητικές. Οι εργαστηριακοί ιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκες οφειλές που βεβαιώνονται στην εφορία και τους ακολουθούν για μια ζωή. Η οικονομική τους επιβίωση τίθεται σε κίνδυνο, με το ενδεχόμενο λουκέτου να πλανάται πάνω από εκατοντάδες μικρά εργαστήρια.

Η κατάσταση αυτή δεν επηρεάζει μόνο τους ιατρούς. Οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας διαγνωστικές υπηρεσίες, ενώ οι δημόσιες δομές υγείας θα επιβαρυνθούν περαιτέρω. Επιπλέον, η εργαστηριακή ιατρική καθίσταται μη ελκυστική για νέους επιστήμονες, θέτοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική στελέχωση του συστήματος υγείας.

Οι εργαστηριακοί ιατροί ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Απαιτούν την αύξηση του τιμολογίου των υπηρεσιών τους, το οποίο παραμένει καθηλωμένο στα επίπεδα του 1992, τη θέσπιση ανώτατου ορίου για το clawback, όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Οι κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών έχουν τη στήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και 51 τοπικών ιατρικών συλλόγων, ανάμεσά τους και ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, ο οποίος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. 

Η κρίση στον κλάδο των εργαστηριακών ιατρών είναι ένα ζήτημα που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Η αδράνεια της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την επιβίωση των εργαστηρίων και την αξιοπρέπεια των ιατρών, αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ