19.5.2021 5:55

ΕΕ: Το «πράσινο πιστοποιητικό» επί τάπητος

Αγώνας δρόμου για να επιτευχθεί συμφωνία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Πορτογαλική Προεδρία συζητούν για τρίτη φορά το απόγευμα της Τρίτης αναφορικά με το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία, που θα διευκολύνει το άνοιγμα του τουρισμού.

Στόχος είναι το πράσινο πιστοποιητικό να εφαρμοστεί εντός του Ιουνίου.

Η κύρια διαφωνία μέχρι στιγμής εντοπίζεται στο αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για δωρεάν διαγνωστικά τεστ ή έστω για την επιβολή ενός ανωτάτου ορίου τιμής.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης τα κράτη-μέλη να μην επιβάλλουν πρόσθετους περιορισμούς, όπως καραντίνα, στον κάτοχο του πιστοποιητικού που φτάνει στην επικράτειά τους. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη θέλουν να διατηρήσουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν τα ίδια τόσο για τυχόν πρόσθετους περιορισμούς, όσο και για την τιμή των τεστ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει επίσης το πιστοποιητικό να ονομαστεί “Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid19», κάτι το οποίο τα κράτη-μέλη δείχνουν να αποδέχονται.

Η διαδικασία έχει επείγοντα χαρακτήρα και στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία εντός της εβδομάδας. Αν δεν καταστεί αυτό δυνατό απόψε, θα χρειαστεί να γίνει και τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων. Στη συνέχεια ο κανονισμός για το πιστοποιητικό θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 7-10 Ιουνίου.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και την αυριανή συνεδρίαση του Coreper, με τους μονίμους αντιπροσώπους να καταλήγουν σε κάποια συμφωνία.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας (24-25/5) έχει αυξηθεί η πολιτική πίεση για την εξεύρεση χρυσής τομής.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ