19.3.2021 11:33

20 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Μήνυμα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας στις 20 Μαρτίου, ενημερώνουμε τους πολίτες για τη σπουδαιότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης των νοσημάτων του στόματος. Η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γενική υγεία καθώς το στόμα αποτελεί την πύλη εισόδου μικροβίων και ιών στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Το κεντρικό μήνυμα της 20ης Μαρτίου στην περίοδο της πανδημίας είναι:

«περήφανα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες!»

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της καλής στοματική υγείας είναι:

  • Τακτικό βούρτσισμα των δοντιών (3 φορές την ημέρα)
  • Ισορροπημένη δίαιτα, με περιορισμό της ζάχαρης
  • Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ για μείωση του κινδύνου εμφάνισης στοματικού καρκίνου.
  • Τακτικός έλεγχος από τον Οδοντίατρο (2 φορές το χρόνο)

Οι Οδοντίατροι της Χίου επέδειξαν ιδιαίτερη υπευθυνότητα και επαγγελματισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, θεραπεύοντας τους ασθενείς με οδοντιατρικά προβλήματα προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το Δημόσιο σύστημα υγείας. Τα οδοντιατρεία παρέμειναν «ανοικτά» με αυξημένο λειτουργικό κόστος ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των ασθενών μας. Παρά το γεγονός της μεγάλης επικινδυνότητας του επαγγέλματός μας (εγγύτητα με τη στοματική κοιλότητα, παραγωγή αερολύματος, κτλ), επιτύχαμε μηδενική διασπορά του κορωνοϊού εντός των οδοντιατρείων. 

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Χίου, ως υπεύθυνος υγειονομικός φορέας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο σύνολο των λειτουργών υγείας που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την προστασία από τον κορωνοϊό. Οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται με ασφάλεια τα οδοντιατρεία καθώς το σύνολο σχεδόν των Μελών μας έχει ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Ταυτόχρονα, επισημαίνει προς τους αρμόδιους φορείς ότι έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα ο εμβολιασμός των Χιωτών σε σχέση με την υπόλοιπη Επικράτεια και καλεί τους συμπολίτες μας να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας τόσο κατά την προσέλευσή τους στα ιατρεία, όσο και στην ευρύτερη κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητά τους. 

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, θέλουμε:

να εμπνεύσουμε για την ατομική μας ευθύνη

να ενθαρρύνουμε για την πρόληψη

να βελτιώσουμε την υγεία μας

 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ