14.7.2020 18:51

Θέμα αμοιβαιότητας θέτει ο Περιφερειάρχης για το τζαμί στη Μυτιλήνη

«Θα πρέπει να σταματήσει η αναστήλωση του Βαλιδέ Τζαμί για λόγους ίσης μεταχείρισης», ανέφερε στο Politischios.gr

Λόγους αυτοπροστασίας και ίσης μεταχείρισης, επικαλέστηκε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, προκειμένου να στοιχειοθετήσει την επιστολή που απέστειλε, στο Υπουργείο Οικονομικών με την οποία ζητούσε να διακοπεί προσωρινά η χρηματοδότηση και η εκτέλεση του έργου της αποκατάστασης του Βαλιδέ Τζαμί στην επάνω σκάλα Μυτιλήνης.

Το έργο είχε ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο με συνολικό ποσό της τάξεως του 1,2 εκ. ευρώ και χρηματοδοτούνταν απευθείας από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε δηλώσεις του στο Politischios.gr ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι εξ αρχής είναι θετικό στη διατήρηση και στη συντήρηση κάθε είδους μνημείων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι μετά τις εξελίξεις στην Αγία Σοφία, τίθεται θέμα αμοιβαίου σεβασμού των θρησκευτικών μνημείων.

Τα ζητήματα αμοιβαιότητας

Και μπορεί ο Περιφερειάρχης να εκφράζει το κοινό αίσθημα των πολιτών ωστόσο η λογική της αμοιβαιότητας ειδικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι κάτι το οποίο αποφεύγει επί σειρά ετών η ελληνική διπλωματία.

Αιτία αποτελεί το γεγονός, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η Τουρκία, μέχρι και σήμερα συνεχίζει να παραμένει εγκλωβισμένη σε μία γενικότερη λογική αμοιβαιότητας, η οποία όμως δεν έχει κανένα απολύτως έρεισμα στο διεθνές δίκαιο.

Για παράδειγμα πολύ πρόσφατα επιχείρησε να συνδέσει τις άδειες που δίνει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για λειτουργία Ιερών Ναών στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, με το ζήτημα της λειτουργίας Τζαμιού στην Αθήνα, στη λογική ότι για κάθε Ναό δυνητικά θα μπορούσε να λειτουργεί κι ένα τζαμί.

Άλλοτε πάλι συνέδεσε την υποχρέωσή της να διαφυλάξει τις θρησκευτικές ελευθερίες των Ελλήνων της Πόλης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, εγείροντας σειρά ανεδαφικών αξιώσεων.

Αρχείο ήχου

COSTAS MOUTZOURIS GIA TZAMI

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ