5.1.2024 13:22

Ελλάδα VS Εξωτερικό: Πόσο κοστίζουν οι διακοπές

Σύγκριση κόστους διακοπών

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν σχεδιάζετε διακοπές είναι το κόστος. Είτε φαντάζεστε να απολαμβάνετε κοκτέιλ σε ένα ελληνικό νησί, είτε να εξερευνήσετε νέα μέρη στο εξωτερικό, είναι πολύ σημαντικό να έχετε κάνει μία έρευνα αγοράς, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς το budget που θα χρειαστείτε.

Κάθε προορισμός τόσο εντός Ελλάδας, όσο και εκτός σίγουρα διαφέρει. Υπάρχουν οικονομικοί προορισμοί στην Ελλάδα και εξίσου οικονομικές τοποθεσίες στο εξωτερικό. Θα εξετάσουμε μαζί το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα, σε σχέση με αντίστοιχα ταξίδια στο εξωτερικό, που προορίζονται για κάποια πιθανή απόδρασή σας, ώστε να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε.

 

Διαμονή

Η διαμονή αποτελεί το σημαντικότερο μέρος του προϋπολογισμού των διακοπών. Στην Ελλάδα, μπορείτε να βρείτε μια σειρά επιλογών, από οικονομικούς ξενώνες, hostels και airbnb, μέχρι πολυτελή θέρετρα και ξενοδοχεία 5 αστέρων. Το κόστος διαμονής ποικίλλει ανάλογα με την εποχή και την τοποθεσία, που θέλετε να επισκεφθείτε. Κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου της Ελλάδας, που είναι το καλοκαίρι, τα δημοφιλή νησιά και οι πόλεις είναι πολύ πιο ακριβά, από off season περιόδους και σίγουρα, από άλλους λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς.

Παράλληλα, όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, το κόστος διαμονής μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τον προορισμό. Ορισμένες χώρες, ιδίως στη Νοτιοανατολική Ασία ή την Ανατολική Ευρώπη, προσφέρουν πολύ προσιτές επιλογές, καθιστώντας τις φιλικές, σχεδόν για κάθε προϋπολογισμό. Ωστόσο, άλλοι ευρωπαϊκοί και βορειοαμερικανικοί προορισμοί, τείνουν να είναι πιο ακριβοί, ιδίως στις μεγάλες πόλεις.

 

Μεταφορές - Συγκοινωνίες

Η μετακίνηση προς τον προορισμό των διακοπών σας, αλλά και τοπικά σε αυτόν, είναι ένα άλλο βασικό έξοδο, που είναι καλό να λάβετε υπόψη. Αν ταξιδέψετε προς τον προορισμό σας με αεροπλάνο ή κάποιο άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς, σας συμβουλεύουμε να έχετε ελέγξει ότι υπάρχει ικανοποιητικό δίκτυο λεωφορείων, στο μέρος που θα μείνετε. Αν δεν υπάρχει, αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να προβείτε σε ενοικίαση αυτοκινήτου ή να μετακινήστε με ταξί, που είναι πιο κοστοβόρες επιλογές. Σε πολλές επαρχιακές πόλεις ή μικρά νησιά της Ελλάδας, το δίκτυο συγκοινωνιών είναι ανεπαρκές.

Όσον αφορά το εξωτερικό, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων διαφέρουν ανά Ευρωπαϊκή χώρα και φυσικά, ανά εποχή. Ωστόσο, πολλές φορές οι τιμές για να επισκεφθεί κανείς, για παράδειγμα, την Ιταλία από την Ελλάδα, είναι πιο χαμηλές, από το να μετακινηθεί από πόλη σε πόλη, μέσα στη χώρα μας.

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τον προορισμό και το δίκτυο συγκοινωνιών, συνεπάγεται και το κόστος μεταφοράς. Τοπικά στον προορισμό που έχετε επιλέξει, τα εισιτήρια τρένων και οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ενδέχεται να είναι πιο ακριβά σε ορισμένες χώρες. Ωστόσο, σε μερικές πόλεις του εξωτερικού είναι διαδεμένοι και άλλοι τρόποι μεταφοράς όπως τα ποδήλατα και τα ηλεκτρικά πατίνια, που ίσως είναι πιο οικονομικές επιλογές, ενώ παράλληλα σε βοηθάνε να γνωρίσεις καλύτερα και τον τόπο.

 

Φαγητό - Εστίαση

Η ελληνική κουζίνα δεν είναι μόνο νόστιμη, αλλά και σχετικά προσιτή. Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, μπορείτε να απολαύσετε μεσογειακή κουζίνα σε ταβερνάκια με οικονομικές επιλογές. Αν ταξιδεύετε καλοκαίρι και επιλέξετε φρέσκα θαλασσινά, αυτομάτως το budget σας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο. Μη ξεχνάμε όμως, ότι πάντα υπάρχει και το σουβλάκι, που σώζει την κατάσταση, όταν τα οικονομικά μας «στενεύουν».

Από την άλλη μεριά, στο εξωτερικό, το κόστος του φαγητού διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε χώρες με χαμηλότερο κόστος ζωής, θα διαπιστώσετε ότι το φαγητό έξω είναι γενικά προσιτό, κυμαίνεται πάνω κάτω σε τιμές Ελλάδας. Ωστόσο, σε πιο ακριβούς προορισμούς, οι τιμές των εστιατορίων μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερες. Αν είστε σε έναν νέο προορισμό και θέλετε να δοκιμάσετε ντόπια κουζίνα, θα πρέπει να δαπανήσετε λίγα παραπάνω χρήματα από το συνηθισμένο. Ωστόσο, υπάρχουν και εδώ οι επιλογές fast food, για ένα γρήγορο και οικονομικό γεύμα.

 

Δραστηριότητες και ψυχαγωγία

Κάτι στο οποίο όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε, είναι, πως η Ελλάδα διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, με πολλά αρχαία μνημεία, μουσεία, δραστηριότητες και όμορφα φυσικά τοπία, όπως παραλίες και βουνά για εξερεύνηση. Τα περισσότερα είναι προσβάσιμα με λογικό κόστος, για όλους τους ταξιδιώτες.

Στο εξωτερικό, το κόστος των δραστηριοτήτων και της ψυχαγωγίας ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Σε ορισμένες χώρες, μπορεί να βρείτε φθηνά ή ακόμη και δωρεάν αξιοθέατα, ενώ σε άλλους προορισμούς με δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, η τιμή μπορεί να είναι απαγορευτική για τον μέσο Έλληνα. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε έρευνα και να ιεραρχήσετε τις δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν περισσότερο πριν από το ταξίδι σας.

 

Ταξίδια στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό τελικά;

Το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα, σε σχέση με το εξωτερικό, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο προορισμός σας, η εποχή του ταξιδιού και οι προσωπικές σας προτιμήσεις. Επομένως, όλα είναι σχετικά!

Όσον αφορά το εξωτερικό, σας προτείνουμε, να λάβετε υπόψη τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις μεθόδους πληρωμής, εφόσον στον προορισμό που θέλετε να πάτε δεν έχουν ευρώ, ως τοπικό νόμισμα.

Με προσεκτική έρευνα και σχεδιασμό του ταξιδιού σας, μπορείτε να απολαύσετε τις διακοπές σας, με ένα συνετό οικονομικό budget, είτε επιλέξετε να κινηθείτε στην Ελλάδα, είτε να ανακαλύψετε νέα μέρη του κόσμου. Στην ιστοσελίδα του My Diakopes θα βρείτε άπειρες επιλογές για το επερχόμενο ταξίδι σας.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ