7.10.2022 12:21

«Καλή χρονιά για τον τουρισμό της Χίου αλλά δεν επαναπαυόμαστε» (ΒΙΝΤΕΟ)

Έντονο ενδιαφέρον από Τσεχία, Ρουμανία και Πολωνία για το νησί μας – Διεθνής αγορά η Τουρκία για τη Χίο- Υποστηρικτικός ο ρόλος του κοινωνικού τουρισμού αλλά όχι αυτοσκοπός

Στην πρώτη αποτίμηση της φετινής τουριστικής σεζόν, προχώρησε μέσα από δηλώσεις της η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου Αντιγόνη Μαϊστράλη.

Μακριά από πανηγυρισμούς και υπερθετικές εκτιμήσεις, η κα. Μαϊστράλη χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά ως μία καλή χρονιά για τον τουρισμό στο νησί με υψηλές πληρότητες ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι, δύο μήνες δεν αρκούν για να είναι λειτουργική και βιώσιμη μία τουριστική επιχείρηση. Το σημαντική είναι ότι υπήρχε πολύ καλή διάθεση τον κόσμο που ήρθε. Ήρθε κόσμος από Βόρεια Ελλάδα, ως αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών, από την Αμερική αλλά και από την Τουρκία», ανέφερε η ίδια και προσέθεσε ότι ο βασικός στόχος της Χίου είναι το νησί να καταφέρει να μπει ξανά στις αγορές της Ευρώπης.

«Ήδη Τσεχία, Ρουμανία, Πολωνία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το νησί και αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, ώστε του χρόνου να έχουμε όντως τις πτήσεις εδώ και τους ανθρώπους στο νησί μας. Άρα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε, όλες τις επαφές και τις δράσεις που γίνονται με συναρμόδιους φορείς και εκτός νησιού αρχές όπως είναι ο ΕΟΤ, για να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και από Βόρεια Ευρώπη», ανέφερε.

Σημαντική η σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα

Στη συνέχεια των δηλώσεών της η κα. Μαϊστράλη, αναφέρθηκε στο κομμάτι της σύνδεσης της Χίου με την Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα με την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει απευθείας σύνδεση της Χίου και της Σάμου με τη Θεσσαλονίκη, κάτι που αποτελεί άλλωστε αίτημα και του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της συμπρωτεύουσας.

«Από τον Απρίλιο η σύνδεση ήταν κυρίως από Καβάλα και ο κόσμος δεν ήταν εύκολο να βρει εισιτήρια για το δικό μας το νησί γιατί αυτά εξαντλούνταν στους πρώτους προορισμούς, Λήμνο και Μυτιλήνη. Άρα είναι σημαντική να υπάρξει μία γραμμή απευθείας από Θεσσαλονίκη για Χίο και Σάμο. Ήδη υπάρχει η στήριξη και η επαφή με την αντίστοιχη περιφέρεια και τον αντιπεριφερειάρχη τουρισμού και υπάρχει σαφές αίτημα στο να γίνει αυτή η σύνδεση από Θεσσαλονίκη», δήλωσε.  

Κοινωνικός τουρισμός και Τουρκία

Τέλος η κα. Μαϊστράλη αναφέρθηκε στην σημαντική συνεισφορά του κοινωνικού τουρισμού στη Χίο, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτός δεν μπορεί να αποτελεί αυτοσκοπό για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Παράλληλα, σχολίασε και το εισερχόμενο τουρισμό από την Τουρκία, λέγοντας ότι, πρόκειται για μία διεθνή αγορά που ωφελεί σημαντικά τη Χίο.

«Το 10ήμερο του κοινωνικού τουρισμού είναι ένα σαφές κίνητρο για τον δικαιούχο και ειδικά για μία 4μελή οικογένεια. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκέψεων είναι από τριμελείς και τετραμελείς οικογένειες. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε επικοινωνιακά το γεγονός ότι έχουμε μπει στα σπίτια περισσότερων ανθρώπων με αφορμή αυτό το πρόγραμμα. Δεν μπορούμε να βασιστούμε αποκλειστικά σε αυτό και είναι λάθος να περνάει έτσι και στην τοπική μας κοινωνία. Δεν είναι αυτός ο στόχος και δεν είναι μόνο αυτό τάργκετ γκρουπ το οποίο μας αφορά και μας ενδιαφέρει», σχολίασε η ίδια.

Τέλος ως προς τον τουρισμό από του Τουρκία επεσήμανε:

«Ήρθε κόσμος από την Τουρκία, υπάρχει ένα ποσοστό μικρότερο σε σχέση με αυτή την αγορά το οποίο έρχεται στο νησί αφήνει χρήματα, δεν κάνει παζάρια αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι, εμείς αντιλαμβανόμαστε τη γείτονα χώρα ως μία διεθνή αγορά .

Σκεφτείτε μόνο ότι, είναι η μόνη πιο κοντινή ηπειρωτική πύλη σε σχέση με τον Πειραιά ή με την συμπρωτεύουσα. Άρα την απέναντι πλευρά θα πρέπει να την βλέπουμε ως μία διεθνή αγορά, ένα διεθνές αεροδρόμιο», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ