17.3.2022 10:58

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Δ. Τσούχλη «Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και Μαστιχοπαραγωγοί»

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τις πολιτικές που ασκήθηκαν στον αγροτικό χώρο της Νότιας Χίου την περίοδο 1939-1989 και τα αποτελέσματά τους σε αυτό που συνηθίσαμε να αποκαλούμε «αγροτικό τοπίο». Είναι ένα βιβλίο αναφοράς για την ιστορία της ελληνικής υπαίθρου κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και την πολυπλοκότητα των αιτιών που διαμορφώνουν το αγροτικό τοπίο στην πορεία του χρόνου. Αντλώντας στοιχεία από το σύνολο του θεσμικού αρχείου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, καταγράφει τις αλλαγές στην παραγωγή και τις καλλιέργειες, αναδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας του δευτεροβάθμιου συνεταιριστικού οργάνου, την άμεση και έμμεση παρέμβασή του στην αγροτική οικονομία της Νότιας Χίου, την αποδοχή και τις συνέπειες των πολιτικών του, καθώς και τις διαφορετικές επιλογές που ενίοτε ακολούθησαν οι μαστιχοπαραγωγοί στα χωριά. 

Παράλληλα συνεξετάζει −για την ίδια χρονική περίοδο− τις κεντρικές κατευθύνσεις του ελληνικού κράτους για την αγροτική παραγωγή και τον αντίκτυπο των κατευθύνσεων αυτών στις επιλογές των μαστιχοπαραγωγών και στο τοπίο της Νότιας Χίου. 

Η μεθοδολογική προσέγγιση που ακολουθήθηκε δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να κατανοήσει την πολυπλοκότητα των μηχανισμών διαμόρφωσης του αγροτικού τοπίου ως αποτέλεσμα μιας αλυσίδας επικαθορισμών: από τις κεντρικές πολιτικές στις εξειδικεύσεις και τις προσαρμογές τους και, τελικά, στην αποδοχή ή διαφοροποίησή τους από τους μαστιχοπαραγωγούς. 


Ο Δημήτρης Α. Τσούχλης γεννήθηκε στη Χίο, είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας. Έχει πολυετή ερευνητική δραστηριότητα σε περιβαλλοντικά θέματα με έμφαση στα Μαστιχοχώρια της Νότιας Χίου, μελετώντας τη δομή και τη δυναμική της εξέλιξης του αγροτικού τοπίου, τις καλλιεργητικές πρακτικές των μαστιχοπαραγωγών και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (Ε.Μ.Χ.). Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους με θέμα το αγροτικό τοπίο, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της μαστιχοκαλλιέργειας και την επίδραση της πολιτικής της Ε.Μ.Χ. στο αγροτικό τοπίο των Μαστιχοχωρίων από την ίδρυσή της έως σήμερα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτισμική βιοποικιλότητα, τη βιώσιμη διαχείριση βιοτικών πόρων, τις παραδοσιακές δομές διαχείρισης του αγροτικού χώρου και των φυσικών πόρων, την περιβαλλοντική πολιτική, τα άτυπα δίκτυα αλληλεγγύης, τη μικροϊστορία. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ