7.8.2023 15:31

«Τα Καρδάμυλα στα γυρίσματα του χρόνου»

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «αλφα πι» ο πρώτος και ο δεύτερος τόμος από το έργο του δασκάλου Αριστείδη Κελεπερτζή «ΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΣΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ».

Το έργο αυτό, που η καταγραφή του υλικού του ξεκίνησε το 1990, περιλαμβάνει τεκμηριωμένα στοιχεία της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ταυτότητας των Καρδαμύλων από τα μέσα του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας. Στηρίζεται σε προφορικές μαρτυρίες Καρδαμυλιτών και σε προσωπική έρευνα του συγγραφέα πάνω σε διάσπαρτο αρχειακό υλικό, αλλά και σε επιτόπιες επισκέψεις και φωτογραφίσεις θέσεων και κτιρίων, που έπαιξαν ρόλο στην ζωή του τόπου.

Στον πρώτο τόμο αυτού του πονήματος παρουσιάζονται οι ασχολίες και τα επαγγέλματα των κατοίκων (μύλοι - μυλωνάδες, κτηνοτρόφοι, αμπελουργοί, παραδοσιακά πατητήρια κ.α.) και πέραν από ανθρώπους, παραδόσεις, παροιμίες και συνήθειες, γίνεται εκτενής αναφορά και στα σχετικά οικοδομήματα.

Στον δεύτερο τόμο περιλαμβάνονται οι δρόμοι που ανοίχτηκαν στους Καρδαμυλίτες μέσω της θάλασσας (ναυτιλία, μετανάστευση) γίνεται λόγος για τη ζωή των μεταναστών και οι άρρηκτοι δεσμοί τους με τον γενέθλιο τόπο, όπως τοπωνύμια, καταγεγραμμένα ονοματεπώνυμα των κατοίκων, η κατοικία και η λειτουργικότητά της, το κοινωνικό και οικογενειακό δίκαιο.

Τα κείμενα είναι γραμμένα σε γλώσσα απλή και κατανοητή και συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. 

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ