3.9.2023 6:49

Τα έργα του Γιώργου Ζυμαράκη σε μια υπέροχη έκθεση στο Χαμιδιέ Τζαμί

«Να μάθουμε να βλέπουμε το ωραίο... και να το αναδεικνύουμε... η ηθική της αισθητικής... αυτή είναι η βάση όλων ...», έλεγε ο αείμνηστος Γιώργος Ζυμαράκης (όπως μας είπε η αγαπημένη του σύζυγος Καλλιόπη).

Αυτός ήταν ο αγαπημένος μας ''ΖΥΜ'', που τον νιώθουμε πάντα κοντά μας... και του οποίου η Έκθεση (ζωγραφικής και άλλων εικαστικών έργων), έδωσε νέα πνοή, ζωντάνια και φως, όχι μόνο στο Χαμιδιέ Τζαμί (που παραδόθηκε πρόσφατα, πλήρως αναπαλαιωμένο και ανακαινισμένο ως εκθεσιακός χώρος, από την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χίου), άλλα και σ' ολόκληρο το Κάστρο, τη γειτονιά του Γιώργου Ζυμαράκη, που τίμησε σύσσωμη, όπως και η υπόλοιπη (καλλιτεχνικά υποψιασμένη) Χίος, τα εγκαίνια της Έκθεσης Έργων του πρόσφατα εκλιπόντα και πάντα πάροντα στην ψυχή και τη σκέψη μας Γιώργου Ζυμαράκη ''ΖΥΜ'', στο Χαμιδιέ Τζαμί, που γέμισε κόσμο μέσα κι έξω, στις 7.30 το βράδυ της Παρασκευής 1 Σεπτεμβρίου 2023.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά πρω'ί'- απόγευμα, μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2023

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χίου που διοργάνωσαν την πολύ όμορφη και αξιόλογη αυτή Έκθεση (στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 2ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Χίου) , αξίζουν συγχαρητήρια για αυτή τους τη σκέψη και για την άψογη διοργάνωση.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και η Όλγα Βάση Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χίου, σε κοινή συνέντευξη που έδωσαν στα ΜΜΕ στα εγκαίνια της Έκθεσης, δήλωσαν ότι νιώθουν τιμή και χαρά, που παρουσιάζουν από κοινού, τα έργα αυτού του παγκοσμίως αναγνωρισμένου και τιμημένου Καλλιτέχνη ( η Αμερικανική Κυβέρνηση του απένειμε τιμητική διάκριση και του διοργάνωσε έκθεση το 2000 στην Αθήνα) , σε αυτόν τον τόσο όμορφο χώρο, όπου και ο ίδιος ο ζωγράφος έπαιζε ως παιδί... και άφησε το μονόγραμμά του χαραγμένο στις πλάκες της αυλής...

Παρών στην έκθεση, εκτός από τη σύζυγο την κόρη, τις ανιψιές, τους ανιψιούς και πολλούς συγγενείς και γείτονες του Γιώργου Ζυμαράκη, ήταν και ο γιος του παιδικού του φίλου (που έπαιζαν μαζί γύρω από το Χαμιδιέ Τζαμί) Σταύρου Κιοσκεριάν (ο Πέτρος με τον δικό του γιο).

Όλοι βοήθησαν με χαρά, για την πραγματοποίηση αυτής της πολύ αξιόλογης έκθεσης... και ο σύλλογος του Κάστρου με τον πρόεδρό του Κώστα Βουδούρη, όπως είπε η Όλγα Βάση... και τέλος η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Χίου Κοραής δήλωσε ότι η Βιβλιοθήκη διαμόρφωσε έναν χώρο-εργαστήρι, όπου θα φιλοξενήσει με χαρά έργα του Γιώργου Ζυμαράκη που δωρίζουν σε αυτήν οι συγγενείς του, ακολουθώντας επιθυμία του ίδιου του ζωγράφου.

Έργα του Γιώργου Ζυμαράκη, του αγαπημένου μας ''ΖΥΜ'', γεμάτα με την πλατιά, παιδική-νεανική ματιά του, γεμάτη όνειρα, ελπίδες και φως, κοσμούν διάφορα μέρη της Χίου, το Δημαρχείο, τον Οίκο Ναύτου, το πρώην Ανθοπωλείο ''ΦΛΕΡ-ΝΤΕ-ΦΛΕΡ'' (τοιχογραφία έναντι Δημοτικού Κήπου στον Άγιο Ιάκωβο), στην Καφετέρια Αλκυόνη κοντά στην απλωταριά και στη Βιβλιοθήκη Κοραή... Για αυτά τα έργα του, χάρτη κατατοπιστικό που εκτίθεται και μοιράζεται στην Έκθεση στο Χαμιδιέ Τζαμί, έφτιαξαν τα ανίψια του ζωγράφου! 

Ο Γιώργος Ζυμαράκης σπούδασε, εργάστηκε και δημιούργησε στη Νέα Υόρκη από το 1957 Καλές και Εφαρμοσμένες Τέχνες. εργάστηκε ως creative designer και καλλιτεχνικός διευθυντής σε μεγάλους οργανισμούς. Το 1987 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου συνέχισε να δημιουργεί. Από το 1989 εξέδιδε μαζί με τη σύζυγό του, Καλλιόπη Βολάκη, το περιοδικό Καλών Τεχνών '' Οδηγός Gallery Guide '' .

Υπήρξε θεωρητικός και ιστορικός τέχνης, ποιητής...

Έχουν γίνει ατομικές του εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στην Αθήνα και στη Χίο.. και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές...

 Υπάρχουν έργα του σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές...

Για μας είναι ένας άνθρωπος δικός μας (όποιος του μίλησε το ξέρει) γεμάτος φως, που το μοίραζε απλόχερα σε όλους... Μπορούσε να διακρίνει το καλό και ωραίο... και του έδινε μια ώθηση με την υπέροχη αισθητική του και την αναζωογονητική του ενέργεια... για να γεννήσει κι άλλο πιο πολύ και πιο καλό κι ωραίο...Κατανοούσε και τα ''πάνω'' και τα ''κάτω'' της ζωής και τα οδηγούσε σε ένα θετικό μονοπάτι ισορροπίας... την αισιοδοξία, την προσπάθεια και την ελπίδα ... κάτι που φαίνεται το κληρονόμησε έμφυτο όπως και όλοι οι Έλληνες Ιωνικής-Προσφυγικής καταγωγής... και είναι καταφάνερο στα έργα του και στα τοπία του (το λιμάνι της Χίου, το κάστρο, το καφενείο του Φερεντίνου και η αποχώρηση των Γερμανών το 1944, ... κοκ ) ... ανοίγει δρόμους σκέψης και ζωής για όνειρα πραγματοποιήσιμα...

Όπως μας είπε η κόρη του Τίνα στα εγκαίνια της έκθεσης , ο Γιώργος Ζυμαράκης έλεγε ότι ''παράδεισος είναι να μη σου λείπει τίποτα και να έχεις ότι χρειάζεσαι''...δηλαδή όταν έχεις ότι χρειάζεσαι και αισθάνεσαι ότι μπορείς να δίνεις κι όλας (όπως ο αγαπημένος μας ΖΥΜ)... είναι παράδεισος... ζήσε ελεύθερος και δημιούργησε...

Δημήτριος Γ. Ζαφείρης.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ