31.3.2022 14:35

Πραγματοποιήθηκε ο 18ος Λογοτεχνικός Μαθητικός Διαγωνισμός «Ανδρέας Αξιωτάκης» από τον Φάρο Βαρβασίου

Στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων στη Μνήμη της Μικρασίας

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022, στα ΓΕΛ, στο Μουσικό σχολείο Χίου και τα Γυμνάσια με Λυκειακές τάξεις της Δ.Δ.Ε. Χίου ο 18ος λογοτεχνικός μαθητικός διαγωνισμός «Ανδρέας Αξιωτάκης», που αποτελεί κομμάτι των ετήσιων εκδηλώσεων του Φάρου Βαρβασίου στη Μνήμη της Μικρασίας. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιείται πάντα σε συνδιοργάνωση με τη Δ.Δ.Ε Χίου και την στήριξη των Σχολικών Δραστηριοτήτων της. 

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν το ακόλουθο:

«100 χρόνια πριν, στα 1922, ήταν αβάσταχτη η οδύνη από την απώλεια των ελληνικών κοιτίδων στη Μικρασία και το κύμα της προσφυγιάς που ακολούθησε, μία οδύνη που έγινε σιγά σιγά καημός και μνήμη πυρακτωμένη για όσους επέζησαν.

Σήμερα, 100 χρόνια μετά από την αναγκαστική αυτή «έξοδο», πώς, αλήθεια, εγγράφεται, στην καρδιά και στο νου σας, το αποτύπωμα αυτής της επετείου;

Είναι, μήπως, για εσάς, μερικές σελίδες Ιστορίας που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε ως εξεταστέα ύλη; Είναι βήματα ενός χορού και μελωδίες από τραγούδια που έχετε αγαπήσει; Είναι παραδοσιακές γεύσεις ή έθιμα που περνούν από γενιά σε γενιά, φερμένα ποιος ξέρει από πού, κομμάτι, όμως, αναπόσπαστο της καθημερινότητας ή της γιορτής μας; Είναι η παμπάλαιη εικόνα από τη Σμύρνη ή η κεντημένη «καλημέρα» από τον Τσεσμέ, κειμήλια που έχουν βρει τη θέση τους σε κάποια γωνιά του σπιτιού σας; Ή μήπως είναι όλες εκείνες οι κομματιασμένες αφηγήσεις του γέροντα προπάππου από το Βαρβάσι και των γιαγιάδων από την Αιγνούσα, το Καστέλο, την Καλαμωτή, τα Νένητα ή τη Βολισσό, που ξέρουν να συνταιριάζουν όμορφα παινέματα και στιχάκια ή κλαίνε με δάκρυ αληθινό, όταν ψάλλουν το «μοιρολόι της Παναγιάς»;

Τις σκέψεις, τους στοχασμούς, το αίσθημα ή τη γνώση σας για όλα τα παραπάνω, μεταφέρετέ τα στο χαρτί -σε όποια μορφή ποιητικού ή πεζού λόγου θελήσετε- έτσι ώστε μέσα από τα κείμενά σας οι πατρίδες αυτές να παραμένουν αξέχαστες. Εκατό χρόνια ακριβώς μετά το χαλασμό τους».

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 47, συνολικά, μαθήτριες και μαθητές από τη Β΄ (31) και Γ΄ τάξη (16) των εξής σχολείων: 

1ο, 2ο, 3ο ΓΕΛ, ΓΕΛ Βροντάδου, Καλλιμασιάς, Καλαμωτής, Μουσικό σχολείο, Γυμνάσιο -με Λυκειακές τάξεις- Βολισσού και Οινουσσών. 

Τα μαθητικά γραπτά θα αξιολογηθούν από τριμελή Επιτροπή Φιλολόγων, προκειμένου να απονεμηθούν τα καθιερωμένα βραβεία και έπαινοι από το Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου- Βιβλιοθήκη «ο Φάρος», σε ειδική τελετή στα τέλη Μαΐου. 

Ο Φάρος Βαρβασίου εκφράζει τις θερμότερες των ευχαριστιών του στον Διευθυντή της Δ.Δ.Ε Χίου κύριο Αιμιλιανό Ευαγγελινό, την κυρία Στέλλα Τσιροπινά υπεύθυνη των Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Εκπαίδευσης Χίου, τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων μας και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην επετειακή αυτή χρονιά. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ