17.10.2016 17:05

Οι δεσμοί της Χίου με τη Γένοβα στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου

Άρωμα Χίου το συνέδριο για την προώθηση των αποικιών της Γένοβας που πραγματοποιήθηκε στη Λιγούρια της Ιταλίας από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου. Θέμα του συνεδρίου ήταν « Tracce Liguri Oltregiogo e Oltremare - Ίχνη Λιγουριανά πίσω από τα βουνά και πέρα από τις θάλασσες». Οι εισηγητές ήρθαν από τις παλαιές γενοβέζικες αποικίες της Κριμαίας, της Σαρδηνίας, της Κορσικής, της κυρίως Ιταλίας, της Ελλάδας, αλλά και από μέρη με έντονη γενοβέζικη παρουσία κατά τον Μεσαίωνα και τα νεότερα χρόνια όπως τον Γαλατά και την Βραζιλία.

Την Χίο εκπροσώπησε η αρχιτέκτων Δρ. Μαρία Ξύδα. Η Μαρία Ξύδα χάρη στις γνώσεις της στην χιώτο-γενοβέζικη ιστορία, τη συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο της Γένοβας, την γνώση της ιταλικής γλώσσας και τη δουλειά της τα προηγούμενα χρόνια με δημοσιεύσεις, με οργανώσεις σχετικών συνεδρίων όπως το Colombus '92 και την αδελφοποίηση της Χίου με τη Γένοβα, θεωρείται στην πρωτεύουσα της Λιγουρίας ως επίσημη εκπρόσωπος των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Χίου και Γένοβας. 

Μεταξύ των σημαντικών παρουσιάσεων ήταν αυτή της Seher Demet Yucel, καθηγήτριας πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο Mimar Sinan της Κωνσταντινούπολης, για την συμβολή της γενοβέζικης αρχιτεκτονικής στον αστικό χάρτη του Γαλατά, των Ουκρανών Nelia Kukovalska, Vadim Maiko και Oleksandr Farbei για τα εξαιρετικά γενοβέζικα μνημεία στην Κριμαία, χωρίς βέβαια να είναι υποδεέστερες οι εισηγήσεις των υπόλοιπων συνέδρων.

Η συνάντηση έκλεισε με την απόφαση να προωθηθούν οι αξιόλογες ιστορικά και αρχιτεκτονικά γενοβέζικες αποικίες ανά των κόσμο στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και την υπογραφή της Χάρτας της Novi Ligure.

Την μεγάλη παράδοση των Ιταλών στην ανάδειξη της ιστορίας τους και την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού παρουσίασε η εντυπωσιακή εισήγηση του Δημάρχου του Castelsardo, Franco Coccureddu, ο οποίος με την αναστήλωση του κάστρου της πόλης και με άλλες βελτιωτικές επεμβάσεις μετέτρεψε έναν οικισμό με τουρισμό μόλις δύο μηνών το χρόνο σε πόλο έλξης επισκεπτών ολόκληρη την χρονιά. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ