9.1.2024 7:44

"Μία σταγόνα"... προσφοράς στην ιστορία της Χίου με την υπογραφή του Γιάννη Τζούμα

Το συναρπαστικό βιβλίο του Δημοσιογράφου Γιάννη Τζούμα...που μας επιφυλάσσει και δεύτερο τόμο

Παρουσιάστηκε στο αναγνωστήριο ( και αίθουσα εκδηλώσεων ) της Βιβλιοθήκης Κοραή , το νέο βιβλίο του γνωστού Δημοσιογράφου Γιάννη Τζούμα, «Μια σταγόνα ιστορίας της Χίου 1911 – 1934».   Ένα βιβλίο πολύ ενδιαφέρον, γιατί περιδιαβαίνει την πρόσφατη ( οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας τα ζήσανε ) ιστορία και ζωή της Χίου... μέσα από μια Δημοσιογραφική ματιά ( που σημαίνει ότι ψάχνει, βρίσκει και αναδεικνύει... το πως και το γιατί... και πως όλο αυτό συνδέεται με τα γύρω γεγονότα και με το σήμερα ).

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο μέρος που «γεννήθηκε» όπως είπε κι ο Γιάννης Τζούμας, που το δημιούργησε με καθημερινή μελέτη στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης Κοραή εξερευνώντας και εξετάζοντας τεύχη και τεύχη παλαιών Χιακών εφημερίδων και συγγραμμάτων, συνδυάζοντάς τα με άλλες πηγές ( που δόξα το Θεό η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη της Χίου μας...έχει μπόλικες ).

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2024

Η παρουσίαση του βιβλίου, έγινε τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024 που είναι και τα γενέθλια της '' ΑΛΗΘΕΙΑΣ '', της εφημερίδας που δημιούργησε και ξεκίνησε ο Γιάννης Τζούμας στις 8 Ιανουαρίου του 1987 στη Χίο, η οποία σύντομα συμπληρώθηκε από ραδιόφωνο και τηλεόραση...και σήμερα ενημερώνει και ιντερνετικά.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη κόσμο, που παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον, τι γεγονότα και ποιες συνθήκες απασχολούσαν τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, που έβλεπαν την ίδια θάλασσα με μας, που περπάτησαν στους ίδιους δρόμους... που έζησαν, γλέντησαν, πόνεσαν κι αναθρεψαν παιδιά... ενώ πόλεμοι, διοικήσεις, κυβερνήσεις, νόμοι, λογοκρισίες, '' δημοτικές '' και '' καθαρεύουσες ''... μπαίνανε και βγαίνανε στη ζωή της Χίου...

Για το βιβλίο μίλησαν...

Ο Χρήστος Δρίβας Στρατηγός ε.α. που στάθηκε ( κυρίως στα ιστορικά και στρατιωτικά γεγονότα που αναφέρει ο Γιάννης Τζούμας στο βιβλίο του ) με μια τόσο ευαίσθητη, πολύπλευρη και ανθρώπινη ματιά που είναι προσόν για έναν Στρατιωτικό, γιατί θα περίμενε κανείς, να είναι μόνο στακάτος και αμετακίνητος...

Ο Κώστας Φασουλάκης Έμπορος και συγγραφέας...μια '' κινητή βιβλιοθήκη της Χίου ''... που εστίασε σε ανθρώπους και μαγαζιά... κτίρια και τοποθεσίες και περιστατικά, που αναφέρονται στο βιβλίο του Γιάννη Τζούμα... όπως, το μόνο μέρος που έβλεπαν την Ελληνική Σημαία οι Χιώτες επί Τουρκοκρατίας... το Ελληνικό Προξενείο, που ήταν ο αποπάνω όροφος του Φαρμακείου Δαμαλά στην Απλωταριά, εκείνο το τεράστιο κτίριο, με είσοδο από τον πεζόδρομο που έχει τραπεζάκια το Καφέ '' Ρόδι ''.

Ο Σωτήρης Παραδείσης Εκπαιδευτικός, με πολύπλευρη παρουσία στη ζωή της Χίου ( και πνευματική και πολιτική και δημοσιογραφική ), μίλησε για το βιβλίο και συντόνισε την παρουσίαση και τη συζήτηση. Αναφέρθηκε σε ένα κεφάλαιο που ο Γιάννης Τζούμας έγραψε με ιδιαίτερη ευαισθησία... στα δύο κύματα Ελλήνων προσφύγων που ήρθαν στη Χίο  ( το 1914 και το 1922 ) από τις πατρίδες πολλών από μας, Σμύρνη, Αλάτσατα, Τσεσμέ, Ρείς-Ντερέ, Κάτω Παναγιά, Αγία Παρασκευή ( από την οποία κατάγεται κι ο Γιάννης Τζούμας κι έχει και το όνομά της - Τζουμά θα πει Παρασκευή στα Τούρκικα...δηλαδή αυτός είναι Τζούμας = Αγιοπαρασκευούσης )... Αυτό το κεφάλαιο έχει πολύ ενδιαφέρον, γιατί όπως τώρα ( το 2017-18-19 κ.ο.κ. ) υπήρξαν άνθρωποι που φρόντισαν τους σύγχρονους αλλοεθνείς πρόσφυγες και άλλοι άνθρωποι που τους εκμεταλλεύτηκαν και τους κυνήγησαν... το ίδιο συνέβη και τότε στο νησί μας...

Ο Σωτήρης Παραδείσης αναφέρθηκε και στις εποχές της λογοκρισίας των εφημερίδων... και σε κάτι συγκλονιστικό, που κανείς δεν το ξερε και που το ανακάλυψε ο Γιάννης Τζούμας με τις '' ανασκαφές '' του στη Βιβλιοθήκη Κοραή και αναφέρεται στο βιβλίο... Ότι ενώ η εφημερίδα κυκλοφορούσε με λευκό κενό στο λογοκριμένο σημείο... όταν δενόταν σε τόμο για να καταχωρηθεί στα αρχεία της Βιβλιοθήκης Κοραή, κάποιος Δημοσιογράφος, κρυφά, μαζί με το λογοκριμένο φύλλο, έβαζε μέσα στην εφημερίδα και το αρχικό με τα πλήρη κείμενα, που δείχνουν πολλές δυσάρεστες και δύσκολες καταστάσεις για τους Χιώτες... που ήθελαν να κρύψουν οι κυβερνήσεις, αλλά φυσικά... '' ο κόσμος τα χε τούμπανο ''!

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος με επιστολή του που διαβάστηκε στην παρουσίαση του βιβλίου, επαίνεσε το Γιάννη Τζούμα για το σύγγραμμα του αυτό και για την ουσιαστική του και επιτυχημένη προσπάθεια, που κατέγραψε ένα πολύ σημαντικό μέρος της ιστορίας και της ζωής της Χίου. Ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή του κάτι που έλεγε ο Αρχαίος μας Τραγικός Ευριπίδης, ότι '' Είναι ευτυχής όποιος γνωρίζει ιστορία ''.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργης Αμπαζής, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Αμέντας και ο Αστυνομικός Διευθυντής Χίου Γιάννης Αραμπατζής... Επίσης η γνωστή Φιλόλογος και συγγραφέας Αθηνά Ζαχαρού Λουτράρη και πολλοί άλλοι άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων της Χίου. Φυσικά ήταν εκεί και πολλοί χωριανοί του Γιάννη Τζούμα από την Αγία Παρασκευή και από τα Μεστά.

Ο Γιάννης Τζούμας ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους, γιατί, όπως είπε, σίγουρα είχαν κάποια δουλειά που την άφησαν για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου του. Ευχαρίστησε τους ομιλητές που παρουσίασαν τόσο εύστοχα το περιεχόμενο του βιβλίου '' Μια σταγόνα ιστορίας της Χίου 1911 - 1934 '' . Ευχαρίστησε πολύ, το Ίδρυμα Τσάκος, γιατί χωρίς την ενίσχυσή του, δεν θα ήταν εφικτή η έκδοση του βιβλίου - '' οι εκδόσεις βιβλίων είναι πολύ ακριβό σπορ'' όπως είπε χαρακτηριστικά... και φυσικά ευχαρίστησε '' όλα τα καλά παιδιά στις Εκδόσεις Άλφα - Πι '', που έφτιαξαν ένα καλαίσθητο και λειτουργικό βιβλίο... Πρόσθεσε ότι οι Εκδόσεις Άλφα - Πι είναι εγγύηση και ότι έχουν σπάσει ρεκόρ εκδόσεων βιβλίων στην Ελληνική επαρχία.

Ο Γιάννης Τζούμας ευχαρίστησε ακόμα, την Διευθύντρια Άννα Χαζίρη και τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου Παύλο Καλογεράκη, που τον φιλοξενούσαν επί πέντε χρόνια, που έκανε στο αναγνωστήριο τις έρευνές του στα '' κιτάπια '' της βιβλιοθήκης και μπόρεσε να ολοκληρώσει το βιβλίο του. Επίσης τους ευχαρίστησε για την άψογη εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου, που την φρόντισαν με τόση επιμέλεια.

Όσο για το βιβλίο του, είπε ότι...το έγραψε για να μη... σκάσει...διότι ένιωσε την ανάγκη να καταγραφούν και να υπάρχουν, όλα αυτά που περνούν από μπροστά του κι από μπροστά μας τόσα χρόνια... και αξίζει να τα δουν και οι επόμενες γενιές... γιατί ως γνωστόν, η μελέτη του παρελθόντος, μπορεί να βελτιώνει το μέλλον μας.

Το βιβλίο περιέχει και πολλά άλλα, που δεν ήταν δυνατόν να τα αναφέρουμε όλα, στο παρόν άρθρο. Αξίζει να το διαβάσουμε όλοι μας και να μπει σε κάθε χιώτικη βιβλιοθήκη. Περιέχει ντοκουμέντα, ευτράπελες και πρόσχαρες ιστορίες, ιστορίες που σκιαγραφούν χιώτικους χαρακτήρες και συμπεριφορές προς μίμηση και προς αποφυγή, εξηγεί γιατί η Χίος λάτρεψε το Νικόλαο Πλαστήρα και αγάπησε τον Γεώργιο Παπανδρέου.. και γενικώς έχει πολλά ωραία και ενδιαφέροντα... και μας επιφυλάσσει και συνέχεια... με δεύτερο τόμο που θα ετοιμάσει ο Γιάννης Τζούμας.

Αν είναι μόνο '' Μια σταγόνα ιστορίας της Χίου '' όπως το ονόμασε ο Γιάννης Τζούμας... τότε είναι σίγουρα μια πολύ περιεκτική και χαρακτηριστική σταγόνα!

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ