5.7.2024 16:43

Με ήχους από το Νέο Κόσμο η κεντρική συναυλία του 8ου Φεστιβάλ και Ακαδημία Μούσα Ελληνική

Στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024 στις 9 το βράδυ, με «Ήχους από το Νέο Κόσμο» με τους πρωτότυπους και καινούργιους μουσικούς δρόμους, που εξέλιξαν οι Μουσικοσυνθέτες στις αρχές του 20ου αιώνα, δημιουργώντας μουσική, εν μέσω της αθρόας μετανάστευσης στην Αμερική, και τις ζυμώσεις που αναπτύχθηκαν εκεί τότε (μουσικές, φιλοσοφικές, κοινωνικές), με τη συνάντηση πολλών διαφορετικών εθνοτήτων, καταστάσεων και αντιλήψεων της ζωής και της μουσικής, πραγματοποιήθηκε, η κεντρική συναυλία του 8ου Φεστιβάλ και Ακαδημία Μούσα Ελληνική-Musa Hellenica Festival που διαδραματίζεται στην πόλη και τα χωριά της Χίου από τις 27 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου 2024, με πολλές μουσικές και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις από όλες τις μορφές της τέχνης και με παράλληλα επιμορφωτικά σεμινάρια-Forum μαθητών, που έχουν την ευκαιρία να εισπράξουν γνώσεις πολύτιμες από εξειδικευμένους καθηγητές ανεκτίμητης αξίας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών από τη γέννηση του πρωτοποριακού αμερικανού συνθέτη Charles Ives, παρουσιάστηκαν έργα Αμερικανών συνθετών και άλλων που έζησαν ή εργάστηκαν στην Αμερική. Στο πρόγραμμα της συναυλίας συμπεριλήφθηκαν και οι Πέντε Ελληνικοί χοροί του Νίκου Σκαλκώτα, για την επέτειο των 120 ετών από τη γέννησή του.

Τη Διεύθυνση της συναυλίας αυτής είχε ο Γιάννης Χατζηλοΐζου από τη Φιλαρμονική Αθηνών. Φλάουτα, κλαρινέτα, όμποε, φαγκότο, βιολιά, τρομπέτες, πιάνο και κρουστά... με εξαίρετους καταξιωμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους μουσικούς των Αθηνών και της Βοστώνης, από το forum του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και από το Κουιντέτο «Αίολος», έδωσαν με εξαιρετικό τρόπο τις αισθήσεις και τα μηνύματα που περνούν οι μουσικές αυτές συνθέσεις, όπως π.χ. στο «αναπάντητο ερώτημα» του Charles Ives, σύνθεση του 1906.

Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του 8ου Φεστιβάλ και Ακαδημία Μούσα Ελληνική-Musa Hellenica Festival, έχει όπως κάθε χρόνο η καταξιωμένη Μαέστρος και Εκπαιδευτικός Ελευθερία Λυκοπάντη που με τη Μούσα Ελληνική και τη ΘΑΛίΑ προσφέρει, εμπλουτίζει και αναβαθμίζει τα μέγιστα την πολιτιστική, εκπαιδευτική και κοινωνική ζωή της Χίου. Καλλιτεχνικός Σύμβουλος του 8ου Φεστιβάλ και Ακαδημία Μούσα Ελληνική-Musa Hellenica Festival, είναι ο Αλέξανδρος Καλογεράς που με τις γνώσεις και την αισθητική του δίνει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ποιοτική κατεύθυνση στο Φεστιβάλ.

Τα απογεύματα της Παρασκευής 5 και του Σαββάτου 6 Ιουλίου το Φεστιβάλ με ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μουσικές με χορωδίες του νησιού μας, διαδραστικές με μουσική και δρώμενα λαογραφικού χαρακτήρα, από τις 7μμ, το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στην Καλλιμασιά, όπου οι δρόμοι του χωριού, οι αυλές των σχολείων και το πνευματικό κέντρο θα γεμίσουν χαρούμενο κόσμο και όμορφα καλλιτεχνικά δρώμενα με αθρόα και αυθόρμητη συμμετοχή, όπως έγινε και πέρυσι με τη λήξη του!...

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ