19.8.2019 12:28

"Λάτρευα την ιστορία από παιδί για αυτό και στράφηκα στο ιστορικό μυθιστόρημα"

Ειρήνη Νικολάκη Καλαμάρη: «Η επιτυχία της ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ οφείλεται στο ευρύ φάσμα συναισθημάτων και γεγονότων της υπόθεσης»

Η πρώτη έκδοση του νέου της βιβλίου με τίτλο «Η Επιστροφή» εξαντλήθηκε πριν καν κυκλοφορήσει στο νησί μας και το γεγονός αυτό κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη τη Χιώτισσα συγγραφέα Ειρήνη Νικολάκη Καλαμάρη, η οποία μιλάει στον «π» για το νέο της συγγραφικό απόκτημα το οποίο παρουσιάζεται επισήμως στο νησί μας την Τρίτη 20 Αυγούστου στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».

Από το 2003 μέχρι σήμερα έχετε γράψει 9 βιβλία εκ των οποίων τα δύο είναι ποιητικές συλλογές. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το τελευταίο σας με τίτλο «Η επιστροφή», η πρώτη έκδοση του οποίου εξαντλήθηκε πριν καν φτάσει στη Χίο. Που αποδίδεται αυτή τη μεγάλη επιτυχία; Την αναμένατε;

Ε.Ν: Η τόσο σύντομη επανέκδοση του βιβλίου με εξέπληξε ευχάριστα. Πιστεύω ότι η αρχική επιτυχία της «Επιστροφής» κατά κύριο λόγο οφείλεται στο ευρύ φάσμα συναισθημάτων και γεγονότων αυτής της ιστορίας και της καταγραφής της ανθρώπινης ψυχής, πάνω στο χαρτί ενός ταραγμένου κόσμου. Συχνά οι καταστάσεις που περιγράφονται στο μυθιστόρημα μοιάζουν με παιχνίδι της μοίρας .Ένα παιχνίδι σπαρακτικό από ζωή, τόσο κοντά στο ψέμα που μόνο η φαντασία θα μπορούσε να παίξει κι όμως είναι αληθινό. Κατά την περίοδο που εξελίσσεται η υπόθεση του βιβλίου, 1912 – 1940 η οποία είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και επεκτείνεται πέραν της Μικρασιατικής καταστροφής, οι Έλληνες πολέμησαν σε τρεις πολέμους, υπέστησαν εκατομμύρια θύματα, ξεριζωμό, εξαθλίωση, μετανάστευση, πείνα και κατοχή.

Τα προσωπικά όνειρα, τα πάθη, η αναζήτηση της χαμένης ευτυχίας, η ελπίδα, ο αγώνας για την επιβίωση πασχίζοντας να αποτρέψουν το φάσμα της πείνας, πάντα με στόχο τον προορισμό του ανθρώπου να υψωθεί πάνω από την κτηνωδία, με το βλέμμα στραμμένο στο φως της ζωής, όλα τούτα καθώς και η αναγνώριση του είναι μας, στο είναι των καταστάσεων, η συγκίνηση που μας προκαλεί και μας κάνει να δακρύζουμε και που ανεξήγητα μας χαρίζει ευχαρίστηση, η ανάγκη μιας απόλαυσης και αναμφισβήτητα η πλοκή που καθιστά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, είναι θαρρώ κάποια από τα αίτια μιας επιτυχίας.

Στο βιβλίο σας «Η Επιστροφή», αναφέρεστε σε μία δύσκολη ιστορική στιγμή για τη χώρα μας. Πόσο καιρό χρειαστήκατε για να συγκεντρώσετε στοιχεία και πόσο διάστηκα τελικά απαιτήθηκε μέχρι να ολοκληρώσετε τη συγγραφή του βιβλίου;

Ε.Ν: Το μυθιστόρημα τούτο, απαιτούσε χρόνο πολύ. Συνολικά η εργασία κράτησε τέσσερα χρόνια. Με πολύ διάβασμα ιστορικών βιβλίων, να σημειώσω ότι τα ιστορικά στοιχεία διατηρήθηκαν αναλλοίωτα και επίσης εντατική γραφή με ολιγόχρονα διαλείμματα.

 

Γιατί επιμένετε στα ιστορικά μυθιστορήματα; Τι σας συναρπάζει σε αυτά;

Ε.Ν: Αγαπούσα την ιστορία από πάντα. Γενεσιουργό ρόλο για τούτη την αγάπη έπαιξε η οικογένειά μου και ιδιαίτερα ο πατέρας μου. Ένθερμος πατριώτης κοσμογυρισμένος, εξαίρετος αφηγητής, διηγούνταν ιστορίες διαφόρων λαών του κόσμου, τις επαναστάσεις, τους αγώνες τους για ελευθερία και δικαιοσύνη, τα ήθη και έθιμα κάθε χώρας. Μεγαλώνοντας, διάβαζα βιβλία ιστορικά, βιογραφικά, ταξιδιωτικά. Κατά την πορεία της συγγραφής θέλησα να περιλάβω ιστορικά γεγονότα στο λογοτεχνικό μου έργο, με τη σκέψη ότι οι νέοι μας που μαθαίνουν ελλειμματικά την ιστορία στα σχολεία και μόνο τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, θα ήταν χρήσιμο να μάθουν αβίαστα μέσα από τη μυθοπλασία και κάποιες θεωρητικά ασήμαντες ιστορικές καταστάσεις που όμως, όπως συμβαίνει τακτικά, καθορίζουν τις μεγάλες.

Πότε θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου στη Χίο;

Ε.Ν: Η παρουσίαση του βιβλίου μου «Η Επιστροφή» θα πραγματοποιηθεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και την εφημερίδα Χιακός Λαός, στο κοινωφελές ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» (Μιχ. Λιβανού 5 Χίος) Τρίτη 20 Αυγούστου 2019 στις 7 το απόγευμα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η αρχιτέκτων μηχανικός Μαρία Βασιλάκη η δικηγόρος Πέννυ Τασσοπούλου Ατσάλη. Αποσπάσματα θα διαβάσουν η Έφη Τρομπούκη φιλόλογος και η Ειρήνη Πιτροπάκη μαθήτρια Γ΄ Λυκείου. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μιωτέρης. Η παρουσία των συμπολιτών μου θα είναι για μένα η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση.

Ακολουθεί και άλλο μυθιστόρημα ;

Ε.Ν: Το τελευταίο χρονικό διάστημα κυοφορείται στο νου μου μια ιστορία ιδιαίτερα απαιτητική της οποίας η υπόθεση εξελίσσεται στη Χίο κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους της Γενουάτικης κυριαρχίας στο νησί. Κατά τους χρόνους αυτούς υπήρξαν μορφές ιστορικές αφημένες στη λήθη των καιρών. Όπως αυτή του Χιωτογενουάτη Ιωάννη Ιουστινιάνη, ενός από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες της παγκόσμιας ιστορίας που πολέμησε πλάι στον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο κατά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Είναι μια εποχή σκληρή τυλιγμένη στην αχλή του χρόνου που ωστόσο δεν παύει να ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία.

 

Who is Who:

Η Ειρήνη Νικολάκη-Καλαμάρη γεννήθηκε στη Χίο, όπου εξακολουθεί να ζει με την οικογένειά της. Αποφοίτησε από το Λύκειο και εργάστηκε ως εκφωνήτρια σε ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά. Με τη λογοτεχνία ασχολείται ποικιλότροπα εδώ και χρόνια. Τούτο είναι το ένατο βιβλίο της. Το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 2003 με τίτλο Μαθαίνοντας το σ’ αγαπώ αργά (εκδ. Κονιδάρη). Ακολούθησαν: η ποιητική της συλλογή Ιριδισμοί (εκδ. Άλφα πι, 2004), το μυθιστόρημα Με χρώμα και αλμύρα (εκδ. Ωκεανίδα, 2005), η δεύτερη ποιητική της συλλογή Άνθη Λυκίσκου (εκδ. Άλφα πι, 2007), το μυθιστόρημα Το σπίτι στον Κάτω Αιγιαλό (εκδ. Διόπτρα, 2009), ο τελευταίος εραστής(εκδ Διόπτρα 2012), Μαντώ Μαυρογένους (εκδ ΚΕΡΔΟΣ 2015), Ένα γαλάζιο απόγευμα(2017 ΚΕΡΔΟΣ), Επιστροφή (εκδ ΚΕΡΔΟΣ 2019).

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ