25.7.2023 10:00

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιώργη Αμπαζή «Παπα-Ξενάκης - Ο ιερέας που εκτελέστηκε δυο φορές»

H παλικαρίσια αγωνιστική στάση του παπα-Νικόλα Ξενάκη και τόσων άλλων αγωνιστών αντανακλά μια ιστορική περίοδο στην Ελλάδα που η όξυνση της ταξικής πάλης οδήγησε στην ένοπλη αναμέτρηση του ΔΣΕ με την καπιταλιστική εξουσία και τους συμμάχους της.
Ο Άνθρωπος Νικόλας Ξενάκης έδρασε και αγωνίστηκε, δίδαξε και διδάχτηκε παλεύοντας –μέσα στις δοσμένες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες– για τις αξίες και τα δίκια των εργαζόμενων ανθρώπων.
Η υπέρτατη θυσία της γενιάς αυτής αποτελεί το διαχρονικό μήνυμα που πρέπει να οδηγεί τα βήματα των ανθρώπων…
Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά από τη θυσία του παπα-Νικόλα και των συντρόφων του, στη Χίο γίνεται μια συλλογική ιστορική προσπάθεια για να πάρει σάρκα και οστά η ιστορία της περιόδου εκείνης, απαλλαγμένη από τα σκοτάδια που έριξαν οι νικητές μέσα από τον τοπικό αστικό Τύπο και τη σχετική ιστοριογραφία για τον αγώνα του ΔΣΕ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤOY ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Γιώργης Η. Αμπαζής γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου το 1957 και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Χίου. Το 1977 σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης. Δούλεψε ως δάσκαλος στη Θεσσαλονίκη, στη Σύρο και στη Χίο στο Δημοτικό Σχολείο Συκιάδας-Λαγκάδας και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερυθειανής.
Υπήρξε μάχιμος συνδικαλιστής στον κλάδο των δασκάλων-νηπιαγωγών και των δημόσιων υπαλλήλων. Διετέλεσε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ κατά την περίοδο 1991-2011. Είναι εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και μέλος του ΓΣ της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

Tags: ΒΙΒΛΙΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ