25.9.2022 9:35

Η Χίος ως πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες του νησιού

Το καλλιτεχνικό πρότζεκτ «Εκεί που ζω» συστήνεται στο χιώτικο κοινό με επίκεντρο το Ζυγομαλάδικο στον Κάμπο

Το καλλιτεχνικό πρότζεκt #ekipouzo #εκειπουζω διεξάγεται στη Χίο και φέτος προσκαλώντας τους καλλιτέχνες του νησιού να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν έργα εικαστικά, αφηγηματικά, παραστατικά στο αρχοντικό Ζυγομαλάδικο στον Κάμπο της Χίου. Στόχος του πρότζεκτ η ανάπτυξη του πολιτιστικού κεφαλαίου του νησιού και η ανάδειξη τόπων με ιδιαίτερο κάλλος.

Η επιμέλειά του γίνεται από την ομάδα ΜΝΜ, Μαρία Ζαννίκου, Μαρούσα Μάμμα, Ναυσικά Σαλιάρη σε συνδιοργάνωση με τον ΦΟΚ Φιλοπρόοδος Όμιλος Κάμπου.

Συνέντευξη με την ομάδα ΜΝΜ (Μαρία Ζαννίκου, Μαρούσα Μάμμα και Ναυσικά Σαλιάρη)

  • «Εκεί που ζω». Πως προήλθε η έμπνευση για το συγκεκριμένο πρότζεκτ;

Η ιδέα ήταν σε ένα τόπο ανείπωτου κάλλους να μπουν οι Τέχνες, ελεύθερα να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν και αυτό που θα γεννηθεί να το μοιραστούμε έπειτα με τον κόσμο. Το νησί βρίθει από αξιόλογους καλλιτέχνες και από πανέμορφα, γεμάτα ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό ενδιαφέρον τοπία και ο συνδυασμός μας φαινόταν ακαταμάχητος. Οι εικαστικές τέχνες, οι παραστατικές και οι αφηγηματικές προσκαλέστηκαν για αυτό το ταξίδι του καλλιτεχνικού πρότζεκτ #ekipouzo!

  • Ποιος είναι ο βασικός του στόχος;

Φέτος το καλλιτεχνικό προτζεκτ #ekipouzo φιλοξενείται στο πανέμορφο αρχοντικό Ζυγομαλάδικο στον Κάμπο της Χίου. Ο Κάμπος και τα κτήματα του είναι βεβαίως πασίγνωστα, αλλά το Ζυγομαλάδικο είναι ένα διαμαντάκι του ελάχιστα γνωστό, γεμάτο ομορφιές που η πατίνα του χρόνου έχει σμιλέψει. Ένας ζωντανός χώρος που διατηρεί όλες τις ιστορίες και τις μνήμες του. Φέτος οι τέχνες θα «φωτίσουν» το Ζυγομαλάδικο και θα αποκαλύψουν τη μαγεία του.

  • Πως λειτουργεί το όλο εγχείρημα και ποιες οι πηγές έμπνευσής του;

Θέλαμε η συνάντηση τεχνών και τόπου να γίνει μέσα από μια βιωματική διαδικασία δημιουργική και ελεύθερη ώστε το αποτέλεσμα να είναι μια εμπειρια πλούσια για ανθρώπους και τόπους. Από τον Ιούνιο του 2022 ξεκίνησαν επισκέψεις των καλλιτεχνών στο αρχοντικό Ζυγομαλάδικο όπου, ελεύθερα, αφέθηκαν να συγκινηθούν από τους χώρους του κτήματος. Το περιβόλι, η αυλή και το αρχοντικό είναι τα πεδία έμπνευσης και δημιουργίας. Τα παραγόμενα έργα και οι επιτελέσεις θα παρουσιαστούν σε μια γιορτή το τριήμερο 30/9/2022, 1/10/22 και 2/10/22 στο Ζυγομαλάδικο.

  • Ποιοι μπορούν να λάβουν μέρος και σε ποιους απευθύνεται;

Εικαστικές, παραστατικές και αφηγηματικές τέχνες ταξιδεύουν μαζί μας. Φέτος ζωγράφοι, γλύπτες, φωτογράφοι, λογοτέχνες, μουσικοί, ηθοποιοί, video artists συναντιούνται στο Ζυγομαλάδικο. Τα έργα τους θα τα απολαύσουν οι επισκέπτες στο αρχοντικό Ζυγομαλάδικο στις 30/9/2022, 1/10/22 και 2/10/22 από τις 17.30 έως τις 20.30. 5.

  • Συνήθως οι μόνιμοι κάτοικοι ενός μέρους δεν αντιλαμβάνονται ότι ο τόπος τους μπορεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης. Θεωρείτε ότι η Χίος μπορεί να δώσει τέτοια ερεθίσματα;

Η Χίος είναι ένας πλούσιος πολιτιστικά, ιστορικά και κοινωνικά τόπος! Όλοι το νιώθουμε αυτό και ο καθένας από τη μεριά του κάνει ό,τι μπορεί για να τον «φωτίσει». Το #ekipouzo είναι ένα τέτοιο εγχείρημα με υλικά τις τέχνες και τις καρδιές των ανθρώπων!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ