10.2.2023 18:36

"Εσύ μέχρι που θα έφτανες για κάποιον που αγαπάς;"

Φωτογραφία από την παράσταση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Perivoli

Ο μύθος της Ευρυδίκης ξεδιπλώνεται μέσα από την περιπατητική παράσταση εφαρμογής του Studio Clown

Η Ευρυδίκη της Σάρα Ρουλ είναι ένα έργο βασισμένο στον ελληνικό μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Εκτός από αυτά τα δύο πρόσωπα υπάρχει και αυτό του νεκρού πατέρα της Ευρυδίκης, με τον οποίο η πρωταγωνίστρια μιλά στον "κάτω κόσμο" δημιουργώντας το ερώτημα αν ο θάνατος είναι τυχαίο γεγονός και αν μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί το πένθος. Το κείμενο της συγγραφέως βασίζεται πάνω σε μία νέα ποιητική γλώσσα (η γλώσσα των νεκρών και των ζωντανών) και θίγει μια σειρά από ζητήματα-ερωτήματα που απασχολούν τους ανθρώπους ανά τους αιώνες. 

Η ενδιαφέρουσα αυτή διασκευή παρουσιάζεται από το τμήμα υποκριτικής ενηλίκων του Studio Clown σε σκηνοθεσία της Λένιας Ξενάκη. Με την ιδιαίτερη τεχνική του περιπατητικού θεάτρου, το κοινό γίνεται μέρος της παράστασης και κινείται μέσα σε αυτή, όπως συμβολικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι κινείται μεταξύ ζωής και θανάτου. 

Ο μύθος

Ο Ορφέας ήταν σπουδαίος μουσικός κι εξημέρωνε μέχρι και τα θηρία με τη λύρα του. Ερωτεύτηκε τη νύμφη Ευρυδίκη. Προσπαθώντας να ξεφύγει από έναν βιασμό. έτρεχε στο δάσος να σωθεί όταν τη δάγκωσε ένα φίδι και πέθανε. Η μουσική του Ορφέα έγινε θρηνητική και οι θεοί, συγκινημένοι του έδωσαν μια ακόμα ευκαιρία να κατέβει στον κάτω κόσμο και να τη φέρει πίσω. Η μουσική του συγκίνησε μέχρι και τον Πλούτωνα που του επέτρεψε να την πάρει μαζί του. Με έναν όρο. Στη διαδρομή να μη γυρίσει πίσω να την κοιτάξει.

Μέχρι που θα έφτανες για κάποιον που αγαπάς;

«Θεωρώ ότι ειδικά μετά τις καραντίνες όλοι περάσαμε μέσα από ένα προσωπικό και συλλογικό πένθος. Το κομμάτι της απώλειας, είτε έχει να κάνει με την απώλεια της ταυτότητας, είτε έχει να κάνει με τον θάνατο, αλλά και το κομμάτι της ρίζας, το "ποιος είμαι σε σχέση με την οικογένειά μου" είναι κάτι το οποίο ο άνθρωπος πάντα έχει την ανάγκη να το απαντήσει. Υπάρχουν διάφορες ηλικίες-ορόσημα που ο άνθρωπος διαμορφώνει ξανά την ταυτότητά του» αναφέρει η σκηνοθέτρια της παράστασης ερωτώμενη για το πόσο επίκαιρος είναι ο μύθος της Ευρυδίκης και τι μηνύματα περνάει στο κοινό η ιστορία αυτή όπως έχει διαμορφωθεί από τη Σάρα Ρουλ. 

Στο βίντεο που ακολουθεί αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο και την παράσταση, όπως επίσης γίνεται ειδική αναφορά για το κομμάτι της νοηματικής γλώσσας και πώς αυτή εντάσσεται στην πλοκή.

 

Σκηνοθεσία: Λένια Ξενάκη

Μουσική επιμέλεια: Λένια Ξενάκη, Μαρίζα Καραθύμιου

Σκηνογραφική επιμέλεια: Μαρίζα Καραθύμιου, Δήμητρα Μπεκριδάκη

Επιμέλεια τραγουδιών: Ανδριάννα Νεαμονίτη

Χορογραφίες: Ασπασία Πετρά

Διδασκαλία κίνησης: Μαρίζα Καραθύμιου

Επιμέλεια κουστουμιών: Δήμητρα Μπεκριδάκη

Διδασκαλία νοηματικής: Αλέξανδρος Γυμνόπουλος

Κομμώσεις/Μακιγιάζ: Ρούλα Γεωργούλη

Σχεδιασμός Αφίσας/Προγράμματος/Σκηνικό δέντρου: Ευγενία Κλαδιά

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πετρόπουλος

Τεχνική υποστήριξη-Trailer: Studio Focus

Παίζουν:
Ευρυδίκη: Ανδριάννα Νεαμονίτη, Μαρία Επιτροπάκη, Γεωργία Γλεούδη. Δήμητρα Μπεκριδάκη.
Ορφέας: Θεμιστοκλής Μουχλής Πατέρας: Κώστας Βλυσίδης
Ενδιαφέρων Άντρας: Κωνσταντίνος Γιαμάς
Πέτρες/Αυτόχειρες: Αλέξανδρος Γυμνόπουλος, Γεωργία Γλεούδη, Δήμητρα Μπεκριδάκη, Ανδριάννα Νεαμονίτη, Μαρία Επιτροπάκη.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ