Την τιμή στον δάσκαλο του Γένους Αδαμάντιο Κοραή, με αφορμή τη συμπλήρωση 193 χρόνων από τον θάνατό του, αποδίδει η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής», διοργανώνοντας εκδήλωση μνήμης την Πέμπτη 2 Απριλίου 2026 στις 12:00, στον χώρο του ανδριάντα του, μπροστά από τη Βιβλιοθήκη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του ανδριάντα του, μπροστά από τη Βιβλιοθήκη, με στόχο να αναδειχθεί η πολυσχιδής προσφορά του κορυφαίου Έλληνα διανοητή, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πνευματική και εθνική πορεία της χώρας.
Ο Αδαμάντιος Κοραής, που έφυγε από τη ζωή στις 6 Απριλίου 1833 στο Παρίσι, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ενώ πρόλαβε να δει τη δημιουργία ενός ελεύθερου, ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, που αποτελούσε διακαή στόχο της ζωής του.
Η τελετή περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων με έντονο συμβολισμό και σεβασμό στη μνήμη του Κοραή. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν:
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.