28.6.2022 21:00

DEO Projects - Αφιερωμένο στη ναυτική κουλτούρα και κληρονομιά της Χίου το φετινό πρόγραμμα δράσεων

Αυτήν τη δεύτερη χρονιά της λειτουργίας της, η DEO Projects, οργανισμός σύγχρονης τέχνης με έδρα τη Χίο, με χαρά παρουσιάζει το καλλιτεχνικό πρόγραμμά της για το 2022, το οποίο είναι αφιερωμένο στις διεθνικές ναυτικές ιστορίες και στο θαλάσσιο εμπόριο. Με αφετηρία την πλούσια ναυτική κουλτούρα και κληρονομιά της Χίου, η ΔΗΩ εγκαινιάζει ένα σύνολο εκδηλώσεων/εκθέσεων γύρω από τη σχέση μας με τη θάλασσα. Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες καλούνται να ανακαλύψουν τις ιστορίες του νησιού-ναυτότοπου, να επικοινωνήσουν τις δικές τους οπτικές και εμπειρίες και να δημιουργήσουν νέα έργα, τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά διεθνώς, μέσα από τον δεύτερο κύκλο της Σειράς Αναθέσεων (Commission Series) και επιπλέον δράσεις που τον πλαισιώνουν.

Το πρόγραμμα, που αποτελείται από δύο εκθέσεις, μια live performance, μια παρέμβαση στον δημόσιο χώρο, την ανάδειξη μιας νεοσύστατης τοπικής ναυτικής συλλογής, καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, θα παρουσιαστεί σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο το νησί, από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2022.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Dominique White, Serapis Maritime, Rowdy SS

Εγκαίνια όλων των δράσεων: 8-9-10 Ιουλίου 2022
 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

1) Σειρά Αναθέσεων x Dominique White | (Under) studies in Non-Description

Καλλιτεχνική φιλοξενία και εικαστική έκθεση

Η πρώτη Σειρά Αναθέσεων πέρυσι φιλοξένησε την πρώτη έκθεση του Βραζιλιάνου καλλιτέχνη Paulo Nimer Pjota στην Ελλάδα, στα παλιά σφαγεία της Χίου, η οποία προσέλκυσε έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών και στην οποία έγινε αναφορά από διάφορα διεθνή και εγχώρια μέσα, μεταξύ άλλων από τα Art Forum, Damn Magazine, L’ Officiel Brazil, Estadão, Art Newspaper Greece και K Magazine.

Για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος Σειρά Αναθέσεων, η DEO Projects προσκαλεί τη Βρετανίδα εικαστικό Dominique White για να ερευνήσει, να αναπτύξει και να εκθέσει ένα νέο κορμό έργων. Η καλλιτέχνιδα έμεινε στη Χίο για μια περίοδο δύο μηνών, εξερευνώντας τις ναυτικές ιστορίες του νησιού και δημιουργώντας ένα νέο σώμα δουλειάς για την πρώτη ατομική έκθεσή της στην Ελλάδα. Μελέτησε πώς το θαλασσινό εμπόριο επηρέασε τα κυρίαρχα αφηγήματα του τόπου και εξέτασε ισχυρισμούς και εικασίες για την εμπλοκή του νησιού στα ταξίδια του Κολόμβου, τα οποία οδήγησαν στην εγκαθίδρυση ενός αποικιοκρατικού καθεστώτος ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Κατόπιν αυτών, εκθέτει την έρευνά της υπό τον τίτλο «(Under) studies in Non-Description» με τη μορφή μιας μιας ατμοσφαιρικής εικαστικής έκθεσης αποτελούμενης από μια σειρά μεταλλικών γλυπτών και σχεδίων.

Η ευρύτερη δουλειά της White στρέφει το βλέμμα τόσο στην καταστροφή όσο και στον μύθο που αφήνουν πίσω τους οι τυφώνες της Καραϊβικής, στην αέναα μετασχηματιστική αφύπνισή τους στη θάλασσα. Χαρακτηριστική του οπτικού της λεξιλογίου είναι η «μορφή» του εγκαταλειμμένου πλοίου: μια μάζα από ρημαγμένα ιστία, πολυκαιρισμένα δίχτυα, ακρωτηριασμένες άγκυρες και ξεφούσκωτες σημαδούρες, όλα καλυμμένα με ένα πέπλο πηλού, σαν σάβανο. Η καλλιτέχνιδα χρησιμοποιεί αυτό το δυναμικό σύνολο για να απαγκιστρώσει τα επιμέρους μέρη από την αρχική τους λειτουργία και να τα επαναπροσδιορίσει ως σώματα εκδίκησης, διαμαρτυρίας, αντοχής. Αυτά τα έργα – ή σώματα – συνδυάζουν σε μελετημένες αναλογίες τις συνθήκες της διατήρησης, της φθοράς και της καταστροφής, ενώ εκπέμπουν μια προειδοποίηση ή μια απειλή για αυτό που επίκειται.

Αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος Σειρά Αναθέσεων είναι, επίσης, το να προσκαλεί έναν διορατικό συλλέκτη και μαζί με την ομάδα του DEO Projects να σχεδιάζει μια εξατομικευμένη εμπειρία για τον προσκεκλημένο καλλιτέχνη στη Χίο. Το ζευγάρι συλλεκτών τέχνης Tonya και Ato Wright από τις ΗΠΑ, η συλλογή των οποίων εστιάζει στην αφρικανική διασπορά, έχουν προσκληθεί από το DEO Projects ως οι φιλοξενούμενοι συλλέκτες για τη Σειρά Αναθέσεων του 2022. Και οι δύο έχουν αφοσιωθεί στο να εξερευνήσουν νέους τρόπους δημιουργίας τέχνης και στρατηγικά να φέρουν τη δουλειά της Dominique White σε ένα ευρύτερο κοινό.


 

2) Serapis Maritime | Liquid Grounds

Εικαστική έκθεση

Η έκθεση Liquid Grounds φέρνει σε συνύπαρξη μαρτυρίες, φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα της ναυτικής συλλογής της Λαγκάδας Χίου με έργα σύγχρονης τέχνης της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Serapis Maritime. Η Serapis Maritime, έπειτα από επιτόπια έρευνα στη Χίο και επικοινωνία με τον πολιτιστικό σύλλογο Λαγκάδας «Κυδιάντα», δημιούργησε νέα έργα, ειδικά γι’ αυτή την έκθεση. Με τις υπάρχουσες θεσμικές και μουσειακές δομές να αποκλείουν την παρουσία της Λαγκάδας από το κυρίαρχο ναυτικό αφήγημα της Χίου, η έκθεση επιδιώκει να εντάξει μια διευρυμένη, πολυφωνική και συμπεριληπτική παρουσίαση της λαγκαδούσικης κοινότητας στη συλλογική μνήμη. 

Ζωγραφικά έργα σε ξύλο φτιαγμένα με την τεχνική της βυζαντινής αγιογραφίας, που υπογραμμίζουν λεπτομέρειες από αρματώματα και σκισίματα διχτυών, παρουσιάζονται στους τοίχους του μουσείου, ανάμεσα στα εκθέματά του, ενώ διαβρωμένα, μπερδεμένα δίχτυα, αλιευμένα σε διάφορα μέρη του Αιγαίου, συν-πλέκονται αγκαλιάζοντας το δάπεδο. Τα φθαρμένα, άχρηστα δίχτυα των ψαράδων, αναδεικνύονται ως πνευματική ύλη μεγάλης αξίας, που διηγείται μια θαλάσσια ιστορία. Η αφήγηση της διαδρομής  ενός ταξιδεμένου υλικού που όμως είχε τεθεί σε αχρηστία, παραμένοντας αθέατο στα βάθη της θάλασσας, συνάδει με την αθέατη ναυτική ιστορία του χωριού της Λαγκάδας και προτείνει μια νέα κατάσταση ορατότητας, μια μεταφορά σε έναν νέο τόπο και χρόνο, για να προσθέσει τη δική του αφήγηση στο παλίμψηστο του νησιού και να γίνει ξανά αντικείμενο της ανθρώπινης εμπειρίας.
 

3) Rowdy SS | Balance

Live performance 

+

Serapis Maritime | Untitled

Βιντεοπροβολή-παρέμβαση στον δημόσιο χώρο

Η ΔΗΩ προσκαλεί την καλλιτεχνική κολεκτίβα Serapis Maritime και τον περφόρμερ Rowdy SS σε μια συνέργεια που εξερευνά την τομή μεταξύ της σύγχρονης τέχνης και του design και η οποία θα ξεδιπλωθεί μέσω μιας ανατεθειμένης περφόρμανς και μιας εικαστικής παρέμβασης στο δημόσιο χώρο. Οι Rowdy SS και οι Serapis Maritime θα συνδιαλεχθούν και θα παρουσιάσουν στη Χίο νέα, αυτόνομα έργα ύστερα από τον μεταξύ τους διάλογο. Τα τοπικά αρχεία με την αλληλογραφία των ναυτικών και τα παράκτια παρατηρητήρια-βίγλες της Χίου χρησιμοποιούνται ως αναφορές ή μέθοδοι για να σχηματιστεί το εννοιολογικό πλαίσιο του διαλόγου.

Στον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο της Βίγλας Παχή, στη δυτική Χίο, ο Βρετανός περφόρμερ Rowdy SS θα παρουσιάσει μια νέα εκτέλεση του έργου του Balance: πρόκειται για έναν χορευτικό-ηχητικό-οπτικό αυτοσχεδιασμό, μια σπουδή στις χρήσεις του χώρου. Το ερώτημα που μας θέτει είναι πώς χρησιμοποιούμε τον χώρο και πώς ο χώρος με τη σειρά του χρησιμοποιεί εμάς. Ταυτόχρονα πραγματεύεται νέους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαθέσουμε τον εαυτό μας, τη φυσική μας υπόσταση, για να συνδεθούμε/αποσυνδεθούμε με/από τους χώρους και να επικοινωνήσουμε. 

Η έννοια της οπτικής επικοινωνίας/τηλεπικοινωνίας καθώς και η έννοια της οργανικής σύνδεσης του ανθρώπου με τον χώρο είναι συνυφασμένες με τις βίγλες, τις φρυκτωρίες της Χίου, όπως είναι η Βίγλα Παχή, στον ευρύτερο χώρο της οποίας παρουσιάζεται η περφόρμανς. Ο Rowdy SS επικαλείται την ιστορική χρήση της τοποθεσίας και την ενέργειά της και συνυφαίνει παρελθόν και παρόν με το σώμα του. Πριν από την παρουσίαση, ο καλλιτέχνης προσκαλεί ντόπιους να του «ταχυδρομήσουν» σημειώματα με ακατέργαστα συναισθήματα και ωμές μνήμες από τη θάλασσα, προκειμένου να τα εντάξει στην παράστασή του, επιφέροντας ο ίδιος, τελετουργικά, την «ισορροπία». 

Μετά την περφόρμανς, για πρώτη φορά το πέτρινο σώμα της επιβλητικής βίγλας Παχή θα λάβει χρήση στο παρόν και θα μετατραπεί σε έργο. Στο βίντεο των Serapis Maritime που θα προβληθεί πάνω στη βίγλα, απεικονίζονται καπνοί φωτιάς σε αργή κίνηση, μια υπόμνηση του οπτικού τηλέγραφου, που ήταν η μεσαιωνική χρήση της βίγλας. Σήματα καπνού, συναγερμός, κίνδυνος, αλλά και προετοιμασία, προστασία, σωτηρία.

Τα στοιχεία του άυλου αυτού έργου, ο καπνός και η φωτιά, φέρουν αμφίσημα μηνύματα και συνειρμούς, εστιάζοντας σε έννοιες όπως η περισυλλογή, η συγκέντρωση, η επιβίωση, αλλά και η καταστροφή, η παγίδευση, το τραύμα. Οι Serapis Maritime με αυτό το έργο-ανάθεση από τη ΔΗΩ συνδέουν το παράκτιο χιακό τοπίο με τα δική τους ποντοπόρο θεματική και τις όψεις του κινδύνου που είναι συνυφασμένος με τη θάλασσα.
 

Δωρεάν είσοδος σε όλες τις δράσεις

Η DEO Projects και το δημιουργικό πρόγραμμά της για το 2022 τελεί υπό τη χρηματοδοτική υποστήριξη του κύκλου δωρητών της (Στάμος Φαφαλιός, Θεόδωρος Φατσής & Μαρία Απόδιακου, Μαρία Καλομενίδου & Γιάννης Σκούφαλος) καθώς και με την συμπληρωματική υποστήριξη των φιλοξενούμενων συλλεκτών για το 2022 (Tonya και Ato Wright).

Το δημιουργικό πρόγραμμα του 2022 επιμελείται ο διευθυντής και ιδρυτής της DEO Projects, Άκης Κόκκινος

Οι δράσεις στη Βίγλα Παχή και στο ανοιχτό θέατρο Σιδηρούντας γίνονται με την ευγενική παραχώρηση των χώρων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τον Δήμο Χίου. 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ 

1) Σειρά Αναθέσεων x Dominique White | (Under) studies in Non-Description

Περίοδος καλλιτεχνικής φιλοξενίας της Dominique White: Μάιος - Ιούλιος 2022

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 9 Ιουλίου, 19:30

Διάρκεια έκθεσης: 9 Ιουλίου - 20 Αυγούστου

Μέρες-ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-14:00 και 18:00-21:00, Σάββατο 11:00-16:00

Χώρος έκθεσης: Παλαιοί Στάβλοι Χωρέμικου, Οδός Κοντογιάννη 20, Χώρα Χίου

2) Serapis Maritime | Liquid Grounds

Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 10 Ιουλίου, 19:00

Διάρκεια έκθεσης: 10 Ιουλίου - 21 Αυγούστου

Μέρες-ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή, 19:00-21:00

Χώρος έκθεσης: Χώρος Μνήμης Λαγκαδούσικης Ναυτοσύνης, Αγία Ειρήνη, Γλυφός, Λαγκάδα Χίου

3) Rowdy SS | Balance

Live performance 

+

Serapis Maritime | Untitled

Βιντεοπροβολή-παρέμβαση στον δημόσιο χώρο

Ημερομηνία-ώρα: Παρασκευή 8 Ιουλίου, 19:30 (περφόρμανς) και 21:00 (βιντεοπροβολή)

Χώρος περφόρμανς και βιντεοπροβολής: Ανοιχτό θέατρο Βίγλα Παχή, Τηγάνι Σιδηρούντας Χίου

ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ:

Παρασκευή 8 Ιουλίου: Live performance του Rowdy SS στο Ανοιχτό θέατρο Βίγλα Παχή Σιδηρούντας Χίου και βιντεοπροβολή-παρέμβαση από τους Serapis Maritime στη Βίγλα Παχή

Σάββατο 9 Ιουλίου: Εγκαίνια έκθεσης Dominique White 

Κυριακή 10 Ιουλίου: Εγκαίνια έκθεσης Serapis Maritime και ξενάγηση στο νεοσύστατο μικρό μουσείο (Χώρος Μνήμης Λαγκαδούσικης Ναυτοσύνης)
 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Mε αφετηρία την εικαστική έκθεση της Dominique White, η ΔΗΩ διοργανώνει ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Τα παιδιά θα επισκεφθούν την έκθεση στους Παλιούς Στάβλους του Χωρέμικου και κατόπιν θα παραμείνουν στον προθάλαμο του χώρου για να αλληλεπιδράσουν και να εκφραστούν γύρω από τους άξονες «σχέδιο-ζωγραφική-γλυπτική».

Το εργαστήρι θα πραγματοποιείται στην οδό Κοντογιάννη 20, κάθε Τρίτη στις 11:30 π.μ., από τις 19 Ιουλίου και για τέσσερις διαδοχικές Τρίτες (τελευταία Τρίτη: 9 Αυγούστου). Η διάρκεια του κάθε εργαστηρίου θα είναι περίπου 1 ώρα.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά παρέχονται από τη ΔΗΩ και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Συντονισμός εργαστηρίων: Ναυσικά Σαλιάρη, αρχιτέκτων-εικαστικός

Κράτηση θέσης στο info@deoprojects.com

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά μέρα: 12 παιδιά
 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

Dominique White - Σειρά Αναθέσεων x Προσκεκλημένη Καλλιτέχνιδα

Η Dominique White συνυφαίνει τις έννοιες του αφρο-πεσιμισμού – όρος που αναφέρεται στις διαρκείς επιπτώσεις της αποικιοκρατίας – και της υδραρχίας – όρος που περιγράφει την οργάνωση της ναυτικής κοινωνίας από τα πάνω προς τα κάτω και την αυτο-οργάνωση των ναυτικών από τα κάτω προς τα πάνω – με τους μύθους που συνοδεύουν τις μετακινήσεις των γηγενών πληθυσμών της αφρικανικής ηπείρου, συμπεριλαμβανομένου του διατλαντικού δουλεμπορίου. Τον συγκερασμό αυτόν η ίδια τον αποκαλεί «Ναυάγιω» – Shipwreck(ed) –, ρήμα και κατάσταση μαζί. Τα γλυπτά της White προφητεύουν την εμφάνιση των απάτριδων – ένα (μαύρο) μέλλον που δεν έχει συμβεί ακόμα, αλλά που πρέπει να συμβεί.

H Dominique White γεννήθηκε στη Βρετανία και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Μασσαλία. Πρόσφατες εκθέσεις της είναι οι εξής: «Cinders of the Wreck» στο Triangle-Astérides, στη Μασσαλία (2022), «Hydra Decapita» στην VEDA, στη Φλωρεντία (2021), «Techno Worlds» στο Art Quarter, στη Βουδαπέστη (2021), και «Blackness in Democracy’s Graveyard» στο UKS, στο Όσλο (2021). Το 2021 της απονεμήθηκε το βραβείο «Με κλειστά μάτια» από το Fondazione Merz, μουσείο σύγχρονης τέχνης του Τορίνο, ενώ το 2019 κέρδισε το βραβείο Roger Pailhas, που έχει θεσπίσει η διεθνής έκθεση τέχνης ART-O-RAMA.  Έχει επίσης έχει λάβει βραβεία σε βρετανικό έδαφος, από τον οργανισμό τέχνης Artangel και από το Ίδρυμα Henry Moore, ενώ έχει κληθεί σε διεθνή προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών από σημαντικούς φορείς στη Γαλλία, τη Χιλή και την Ελβετία.

Ato και Tonya Wright - Σειρά Αναθέσεων x Προσκεκλημένοι Συλλέκτες

Οι δόκτορες Ato και Tonya Wright, ραδιολόγος-ογκολόγος και μαιευτήρας-γυναικολόγος αντίστοιχα, ζουν στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Το ταξίδι τους στον κόσμο της τέχνης, ωστόσο, έχει διαμορφωθεί από τα μέρη στα οποία μεγάλωσαν, την Γκάνα και την Ανγκουίλα. Το καλλιτεχνικό τους ενδιαφέρον εστιάζει στη συλλογή έργων και στην υποστήριξη καλλιτεχνών της αφρικανικής διασποράς. Στο οικοσύστημα της τέχνης έχουν τους ρόλους των έμπειρων συμβούλων και των παθιασμένων υποστηρικτών, με στόχο να στέκονται αρωγοί στην προώθηση της τέχνης ως ενός πρίσματος μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να δει τον κόσμο όπως τελικά είναι.

Rowdy SS

Τα έργα του Rowdy SS κινούνται στη διασταύρωση ήχου-μουσικής, χορού-κίνησης, στο κέντρο της οποίας ο ίδιος αναπτύσσει ζωντανές περφόρμανς, δουλεμένες με κύριο μέσο το σώμα του. Oι καινοτόμες προσεγγίσεις του στον ήχο, κληρονομιά από τη θητεία του στο βερολινέζικο noise band Atari Teenage Riot και από συνεργασίες σαν αυτήν με τον θρύλο του dub Lee Scratch Perry, καθώς και η επιλεκτική χρήση πολυμέσων συνεπικουρούν στην πλοήγηση, την περιήγηση, την απόδραση, εντέλει στην εξερεύνηση του χώρου ως πομπού δονήσεων και αισθήσεων. Πώς ηχούν οι χώροι; Πώς νιώθουμε μέσα σε αυτούς; Πώς νιώθουν οι ίδιοι οι χώροι όταν μας περικλείουν;

Περφόρμανς του έχουν πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων, στα: TATE Modern, Pace Gallery, ICA, 180 The Strand, Block Universe και The Southbank Centre, στο Λονδίνο, Alserkal Avenue, στο Ντουμπάι, Nottingham Contemporary, στο Νότινγκχαμ, Turner Contemporary, στο Γκλαστονμπέρι, Transmediale, στο Βερολίνο, Palais De Tokyo, στο Παρίσι. Πρόσφατες συνεργασίες του περιλαμβάνουν τις περφόρμανς Liquid a Place με τον Torkwase Dyson (2021) και Run Come Water με τη Rebecca Bellantoni (2021). Ο Rowdy SS γεννήθηκε και ζει στο Λονδίνο, όπου είναι φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στο Somerset House Studios, ενώ οργανώνει μαθήματα και εργαστήρια για τα UAL, The Roundhouse, Slade School of Fine Art, Goldsmiths University και The Yard Theatre.

Serapis Maritime

Η Serapis Maritime είναι μια υβριδική καλλιτεχνική οντότητα που δραστηριοποιείται στους χώρους της τέχνης και της μόδας και δημιουργεί έργα εμπνεόμενη από την αύρα του ωκεανού και των βιομηχανιών που σχετίζονται με τη θάλασσα. Στοχεύει στην επέκταση των ορίων της καλλιτεχνικής παραγωγής και διανομής και το έργο της λειτουργεί σαν ένα διευρυμένο μυθιστόρημα: μια ανθρωποκεντρική αφήγηση που τοποθετείται στο σύμπαν της ναυτιλίας, με έντονη πνευματικότητα στις εικόνες και τις αναφορές της – μια άσκηση φανέρωσης όσων συνήθως παραμένουν κρυμμένα. Η καλλιτεχνική παραγωγή της Serapis Maritime μπορεί να αναγνωσθεί ως μια σύγχρονη θαλασσογραφία.

Μεταξύ των εκθέσεών της περιλαμβάνονται οι εξής: All as One στο Arch, στην Αθήνα (2019), Liquid Soul, στην Rodeo, στην Αθήνα (2019), SECCMA Trust, στην St. Catherine, στο Παρίσι (2019), Hands on your Soul, στο 13 rue d’ Ormesson, στο Παρίσι (2018), By his Wounds You will Be Healed, στην Cité des Arts, στο Παρίσι (2017). Τα ρούχα και τα οικιακά είδη της Serapis Maritime διανέμονται διεθνώς τόσο σε καταστήματα όσο και σε μουσεία και γκαλερί, μεταξύ των οποίων το Μουσείο Μπενάκη και οι γκαλερί CAN και Dio Horia στην Αθήνα, και η Πινακοθήκη Μπελβεντέρε στη Βιέννη.

Ελένη Μπουμπάρη

H συνεπιμελήτρια της έκθεσης στον Χώρο Μνήμης Λαγκαδούσικης Ναυτοσύνης μεγάλωσε στη Χίο. Είναι αρχιτεκτόνισσα με μεταπτυχιακά διπλώματα στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και στη Μουσειολογία. Το 2009 άνοιξε το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο και από το 2012 συνεργάζεται με δήμους και οργανισμούς για τον σχεδιασμό μουσείων. Το 2019 ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον πολιτιστικό σύλλογο Λαγκάδας «Κυδιάντα», με σκοπό τη συλλογή υλικού για τον Χώρο Μνήμης Λαγκαδούσικης Ναυτοσύνης στο λιμανάκι της Λαγκάδας. Έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, τις μόνιμες συλλογές του μουσείου «Δ. Γ. Κασλάς» στο χωριό Πουρί στο Πήλιο, του μουσείου «ΔΡΑΚΕΙΑ, 18.12.1943» στο χωριό Δράκεια στο Πήλιο, του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλαρίου στην Αργολίδα, καθώς και την περιοδική έκθεση «Βόλος - Νέα Ιωνία, Τόσο κοντά - τόσο μακριά» για το μουσείο της πόλης του Βόλου. 
 

ΧΩΡΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παλιοί Στάβλοι Χωρέμικου (έκθεση Dominique White)

Το περιβόλι Χωρέμη είναι συνδεδεμένο με μια ιστορική για την Ελλάδα οικογένεια προσωπικοτήτων και ευεργετών, και παραμένει ιδιοκτησία της – ένα κτήμα περίπου 33 στρεμμάτων σήμερα, στην καρδιά της Xώρας Xίου, ζωντανό και μυροβόλο εδώ και 400 χρόνια. Θεωρείται ο κήπος όπου πρωτοκαλλιεργήθηκε το μοναδικού αρώματος χιώτικο – όπως λέγεται σήμερα – μανταρίνι, φερμένο από την οικογένεια εξ Ινδίας, και κατόπιν διαδοθέν στα περιβόλια του Κάμπου Χίου, τα οποία αποτελούν ανάλογες περιπτώσεις οικιστικών και αγροτικών συμπλεγμάτων με το Χωρέμικο. Το κτίριο όπου πραγματοποιείται η έκθεση κατασκευάστηκε στους χώρους των παλιών στάβλων, ενώ εδώ ήταν και οι αποθήκες των γεννημάτων και της ζωικής παραγωγής του κτήματος. Στο Χωρέμικο έχουν φιλοξενηθεί σημαντικοί Έλληνες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νικόλαος Πλαστήρας και ο Γεώργιος Παπανδρέου. 

Χώρος Μνήμης Λαγκαδούσικης Ναυτοσύνης (έκθεση Serapis Maritime)

Το 2018, ο πολιτιστικός σύλλογος «Κυδιάντα» ξεκίνησε συνομιλίες για τη δημιουργία ενός χώρου στο λιμανάκι της Λαγκάδας, που θα φιλοξενούσε και θα αναδείκνυε τη ναυτική ιστορία της περιοχής. Έναν χρόνο αργότερα, ο ιερέας της κοινότητας διάθεσε στον σύλλογο έναν μικρό χώρο για τη στέγαση του μουσείου. Kατά τη διάρκεια πέντε εκδηλώσεων που οργάνωθηκαν από την μουσειολόγο που επιβλέπει τον σχεδιασμό του μικρού μουσείου, η τοπική κοινότητα δώρισε προσωπικά αντικείμενα ναυτικής αξίας ενώ παράλληλα καταγράφηκαν μαρτυρίες από τους κατοίκους, προκειμένου να πλαισιώσουν τη συλλογή. Σήμερα, ο σύλλογος οργανώνει εκδηλώσεις ώστε να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο κεφάλαιο που θα επιτρέψει στο μουσείο να παραμείνει σταθερά ανοιχτό για το κοινό.

Βίγλα Παχή (περφόρμανς Rowdy SS και βιντεοπροβολή Serapis Maritime)

Οι βίγλες της Χίου, σπαρμένες στρατηγικά στην ακτογραμμή του νησιού, ήταν παρατηρητήρια που επόπτευαν το πέλαγος, παρακολουθούσαν τα αγκυροβόλια και τα θαλάσσια περάσματα και εντόπιζαν πειρατικά πλοία. Σε συνάρτηση με τους οχυρωμένους οικισμούς της ενδοχώρας, αποτελούσαν ένα ενιαίο δίκτυο άμυνας και ένα αποτελεσματικό σύστημα τηλεπικοινωνίας, που αναπτύχθηκε επί Ενετοκρατίας (1346-1566) – ανάλογα συστήματα χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της πειρατείας σε όλη τη Μεσόγειο. Ο βιγλάτορες, πρόσωπα υψηλής ευθύνης, αναλάμβαναν την έγκαιρη ειδοποίηση των πληθυσμών σε περίπτωση επιδρομής, μέσω σημάτων καπνού (τη μέρα) ή φωτιάς (τη νύχτα). Η Βίγλα Παχή, μια τυπική βίγλα σε σχήμα πυργίσκου με στρογγυλή κάτοψη,  είναι από τις λίγες αποκατεστημένες βίγλες της Χίου, από τις πολυάριθμες στη δυτική ακτή της Χίου, και μία από τις συνολικά 50-60 που υπολογίζεται ότι υπήρχαν σε όλο το νησί.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ DEO PROJECTS

Η DEO projects (ΔΗΩ) είναι ένας εναλλακτικός οργανισμός σύγχρονης τέχνης με έδρα τη Χίο. Εξερευνά τη θεσμικότητα ως μια ζωντανή πολυμορφικότητα σε συνεχή ροή. Το πρόγραμμά της αναπτύσσεται σε κυκλικές χρονικές κλίμακες μέσα από παρεμβάσεις που λαμβάνουν τη μορφή αναθέσεων, εκθέσεων ή καλλιτεχνικών φιλοξενιών.

Στηριζόμενη στις αξίες της ενσυναίσθησης, της εμπιστοσύνης και της γενναιοδωρίας, η ΔΗΩ έχει δεσμευτεί να ενθαρρύνει τον διεθνικό διάλογο και να στηρίξει την υπάρχουσα πολιτισμική υποδομή του νησιού. Ως μια μη χωρική πολιτισμική οντότητα, ο οργανισμός λειτουργεί σε όλη την έκταση του νησιού, σε συνεργασία με τα τοπικά μουσεία και τους συνεταιρισμούς, με μη θεσμικούς χώρους και τη δημόσια σφαίρα. Ερευνητικές θεματικές ανακύπτουν από τις πολυεπίπεδες ιστορικές, κοινωνικές και πολιτισμικές ρίζες του νησιού και επεκτείνονται πέρα από τα γεωγραφικά του όρια, μέσα από ιστορίες που ταξιδεύουν διά θαλάσσης.

Η ΔΗΩ έχει σκοπό να δημιουργήσει έναν γόνιμο και συμπεριληπτικό χώρο για να επανεξετάσει με ριζοσπαστικό τρόπο τα συμπτώματα του παρελθόντος, τις χρόνιες πληγές, τα στερεοτυπικά μοτίβα σκέψης και να αποδομήσει ιδεολογήματα και συνυποδηλώσεις. Αναπτύσσοντας ένα πολυθεματικό ήθος μέσα από πολλαπλούς τύπους γνώσης, σωματικής εμπειρίας και τοπικής σοφίας, η ΔΗΩ δίνει τόπο στις παραγκωνισμένες φωνές και φωνή στους τόπους που έχουν σιωπήσει. Η ΔΗΩ φιλοδοξεί να είναι μια πλατφόρμα διαλόγου που προσκαλεί διεθνείς και ντόπιους καλλιτέχνες, επιμελητές, στοχαστές, συλλέκτες, μαζί με οικολόγους, θεραπευτές, επιστήμονες, χειροτέχνες, επισκέπτες, δημοσιογράφους και θεατές να ερευνήσουν συλλογικά εκδοχές πολιτισμικής, κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής.

Περισσότερες πληροφορίες για την DEO Projects: www.deoprojects.com

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ