7.10.2019 20:01

ΒΙΝΤΕΟ- «Σμύρνη: 100 χρόνια μετά το έπος και την τραγωδία»

Ο Χρίστος Μπελλές μιλάει στον «π» αυτής της εβδομάδας, με αφορμή την έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο στις 8 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα, για το Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού, για το Φεστιβάλ που τόσο αγαπήθηκε, αλλά και για την μοναδική αυτή έκθεση για την οποία συνεργάστηκαν πολλοί μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από τους 7 τομείς της έκθεσης με αρχεία, φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ που θα εντυπωσιάσουν όποιον δώσει το «παρών».

  • Το Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ» ιδρύθηκε με ακρογωνιαίο λίθο το πανανθρώπινο πνευματικό νάμα της Ανθρωπιστικής Παιδείας, της Γλώσσας, της Παράδοσης, της Ιστορίας, του Πολιτισμού.
  • Μπορείτε να φαντασθείτε πόσες Ακαδημίες Πλάτωνα και πόσα Λύκεια Αριστοτέλη θα ίδρυαν οι Γάλλοι ή οι Άγγλοι, για παράδειγμα, αν μπορούσαν να πολιτογραφήσουν τους παραπάνω φιλοσόφους. Αποτελεί θλιβερό γεγονός, το ποσοστό των υποχρεωτικών μαθημάτων ανθρωπιστικής παιδείας στα σπουδαιότερα πανεπιστήμια του πλανήτη (στο πολυτεχνείο του ΜΙΤ), να υπερβαίνει το 22% του συνόλου των μαθημάτων, ενώ στο δικό μας, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, να εγγίζει ποσοστό μόλις 1,5% κι ας εδρεύει στη γενέτειρα των ανθρωπιστικών σπουδών.
  • Στους κύριους άξονες δράσης του Διεθνούς Κέντρου Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ» υπάγεται και η δημιουργία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου «Ιωνία». Πρόκειται για θεσμό-πυρήνα παραγωγής γνώσης, δοκιμασμένο κι επιτυχημένο διεθνώς. Πρόκειται για θεσμό που δίδει ευκαιρία και δυνατότητα σε κάθε άτομο – ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και επαγγελματικής κατάρτισης – να διευρύνει τους ορίζοντες σκέψης, γνώσης, κρίσης, πνευματικής αναζήτησης με ενότητες εκπαιδευτικών μαθημάτων σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Πρόκειται για θεσμό-εργαλείο στην προοπτική της δια βίου μάθησης, αντίδοτο στο σύγχρονο δόγμα της μη-σκέψης, της μη-γνώσης, της μη-Παιδείας.
  • Το όνομα «ΙΩΝΙΑ» είναι συμβολικό. Μιλάμε για την Πατρίδα του φωτός, το λίκνο του πολιτισμού, γι' αυτό που ορίζει, προπαντός, την πνευματική μας ταυτότητα. Μιλάμε γι' αυτό που ο Ελύτης αποκαλεί «Μακρινή Μητέρα», «Ρόδο Αμάραντο» και ο Rimbaud «Αιωνιότητα». Μιλάμε για το ιστορικό σταυροδρόμι, όπου συναντήθηκαν ο Κερδώος με το Λόγιο Ερμή, για να ανοίξουν δρόμους της θάλασσας και της στεριάς, καινούργιες αγορές και νέες ευκαιρίες και μαζί να μεταλαμπαδεύσουν Φως, Γράμματα, Τέχνες, Παιδεία και Πολιτισμό στα τέσσερα άκρα της γης.
  • Περισσότερα από 200 επίλεκτα μέλη της ελληνικής και διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας και διαπρεπείς στο χώρο τους επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργοί, προσφέρουν γνώσεις, δεξιότητες, αλλά και προβληματισμούς, που θα συμβάλλουν ακόμα και στην επαγγελματική ένταξη και ανέλιξη των ατόμων, στην κοινωνική συνοχή και ενεργό συμμετοχή στα κοινά, στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάταση-ανάπτυξη και, γενικά, στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης προσωπικότητας.
  • Μία από τις δράσεις του Διεθνούς Κέντρου Παιδείας και Πολιτισμού, είναι και το Φεστιβάλ «ΙΩΝΙΑ», το οποίο πραγματοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, καθώς οι Χιώτες το έχουν αγαπήσει. Αυτό που θέλαμε είναι το Φεστιβάλ «ΙΩΝΙΑ» να αποτελεί σταλίκι πολιτισμού στα ανατολικά κράσπεδα της Ευρώπης, να αποτελεί ένα γεγονός πολιτισμικής διπλωματίας με πολλούς αποδέκτες. Οι φετινές εκδηλώσεις μας κατάφεραν να αποσπάσουν διθυραμβικές κριτικές και εκτός των τειχών μας. Δύο μεγάλες συναυλίες, πέντε θεατρικές παραστάσεις, αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο παρουσία σπουδαίων σκηνοθετών όπως του Σμαραγδή και του Μαργκού και φυσικά την έκθεση μας, που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την απόβαση στη Σμύρνη.
  • Αυτή η έκθεση περιλαμβάνει 7 τομείς και συγκεκριμένα τον τομέα πρωτόγνωρης φωτογραφίας της Σμύρνης, τον τομέα πρωτόγνωρης φωτογραφίας από τις μάχες και τα πολεμικά επεισόδια, τον τομέα φωτογραφιών από την κοινωνική και οικονομική ζωή της Σμύρνης, τον τομέα του ελληνικού Τύπου στη Σμύρνη, ακόμη την σειρά με τα καρτ ποστάλ τα οποία φτάνουν τα 500 σε αριθμό και είναι από στρατιωτικούς, μία ταινία του Νίκου Κούνδουρου του 1922 η οποία θα προβληθεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης μαζί με άλλα 5 ντοκιμαντέρ στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά. Αυτοί είναι οι τομείς της έκθεσης, αυτή είναι η έκθεση μας. Καλώ όλους τους Χιώτες κάθε ηλικίας να την επισκεφθούν για να γνωρίσουν με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο την ιστορία του τόπου τους. Για αυτή την έκθεση εργαστήκαμε συνολικά έναν χρόνο και μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι θα την εγκαινιάσει ο πρέσβης, Περικλής Νεάρχου, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου. Συνολικά θα διαρκέσει 20 ημέρες, δηλαδή μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Όλα αυτά που κάνουμε είναι και παιδεία. Η παιδεία για την «ΙΩΝΙΑ» είναι η ηθική και πνευματική αγωγή του ανθρώπου, και δεν έχει καμία σχέση με τη μόρφωση.

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ