Μία μοναδική εμπειρία από την εποχή που το ψωμί παρασκευάζονταν με τον παραδοσιακό τρόπο είχαν οι 15 κάτοικοι των Διευχών. 20 χρόνια μετά το τελευταίο φούρνισμα, ο ιδιόκτητος φούρνος της Οικογένειας Φωκά άναψε ξανά, επαναφέροντας στη μνήμη αναμνήσεις δεκαετιών.
Όπως εξήγησε η κα. Κατερίνα Φωκά ο φούρνος της οικογένειας είναι ιδιόκτητος. Αφορμή για το άναμά του στάθηκε η επιθυμία ενός ξαδέλφου της που πριν μπαρκάρει ήθελε να δει τον φούρνο να λειτουργεί ξανά.
Έτσι υπό τις οδηγίες του πρώην προέδρου των Διευχών Γιώργου Φωκά, μικροί και μεγάλοι ζύμωσαν το ψωμί, το εναπόθεσαν στις παραδοσιακές πινακωτές και στη συνέχεια άναψαν το φούρνο ξεκινώντας να φουρνίζουν το παραδοσιακό ψωμί.
Το αποτέλεσμα μάλλον γευστικό, αφού οι πρωτοστάτες του ζυμώματος μοίρασαν τα ψωμιά σε συγγενείς και φίλους που φάνηκε ότι τα απόλαυσαν.
«Ήθελαν να ανάψει ξανά ο φούρνος και τελικά αποδείχθηκε πολύ καλή πρωτοβουλία. Βγήκε το οικογενειακό ψωμί κι έτσι έμαθαν και οι νεότεροι», ανέφερε στον «π» η κα. Φωκά σημειώνοντας ότι σε καθημερινή βάση η προμήθεια του ψωμιού γίνεται κατά βάση από τη γειτονική Βολισσό.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.