9.4.2019 12:41

Το θέμα της φορολόγησης του Κάμπου μετέφερε με ερώτηση του στη Βουλή ο Ανδ. Μιχαηλίδης

Συζητήθηκε τη Δευτέρα  8 Απριλίου στη Βουλή το ζήτημα της φορολόγησης του Κάμπου Χίου, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και απάντησε η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου. Η συζήτηση αυτή έπεται δύο συναντήσεων που είχε τους τελευταίους μήνες ο βουλευτής με την Υφυπουργό για το ζήτημα, η τελευταία εκ των οποίων προ μηνός, όταν και προαναγγέλθηκε η  χθεσινή συζήτηση.

Στην τοποθέτησή του ο Α. Μιχαηλίδης, αφού παρέθεσε όλα τα στοιχεία που καθιστούν ιδιαίτερη την περιοχή του Κάμπου (ιστορικός τόπος, παραδοσιακός οικισμός, καλλιέργεια εσπεριδοειδών), επεσήμανε την σοβαρή αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ αφενός των περιορισμών στη δόμηση που επικρατούν στην περιοχή και του μικτού οικιστικού-αγροτικού χαρακτήρα των ιδιοκτησιών και αφετέρου της φορολόγησής τους αμιγώς ως οικόπεδα, κάτι που αυξάνει σημαντικά και άδικα το ποσό του φόρου. Ρώτησε, λοιπόν, με ποιο τρόπο μπορεί το Υπουργείο να επιλύσει αυτήν την αναντιστοιχία, μεταφέροντας ταυτόχρονα το αίτημα φορέων και κατοίκων να φορολογείται το μη οικοδομήσιμο μέρος τους οικοπέδου, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο, ως αγροτική γη.

Η κ. Παπανάτσιου στην απάντησή της εξέθεσε, καταρχάς, αναλυτικά τα δεδομένα που ισχύουν για τον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων εντός και εκτός σχεδίου πόλης, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων των παραδοσιακών οικισμών όπως ο Κάμπος. Ως προς την ουσία της επίκαιρης ερώτησης, αναγνώρισε ότι η φορολόγηση του Κάμπου δεν αντιστοιχεί στα δεδομένα της περιοχής, και ιδιαίτερα τους πολεοδομικούς περιορισμούς που επικρατούν. Ως βασικό τρόπο θεραπείας του προβλήματος - πέραν από την ανάγκη συνολικού εξορθολογισμού του ΕΝΦΙΑ που έχει ήδη ξεκινήσει από την κυβέρνηση με τη μείωσή του και η οποία θα συνεχιστεί πολλαπλώς – πρότεινε την «ένταξη της περιοχής στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών ακινήτων». Στη διαδικασία αυτή, πέραν από τους εκτιμητές και την προβλεπόμενη επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, θα έχει σημαίνοντα ρόλο ο Δήμος Χίου και η τοπική κοινωνία στον προσδιορισμό των ζωνών αντικειμενικών αξιών που θα ενταχθεί ο Κάμπος. Κατά την άποψη του Υπουργείου, αυτός είναι ο πλέον πρόσφορος τρόπος για τον δίκαιο εξορθολογισμό της φορολόγησης των ιδιοκτησιών του Κάμπου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ