29.3.2023 6:17

Τη Δευτέρα 24 Απριλίου η διάλυση της Βουλής

Δεύτερες εκλογές την Κυριακή 2 Ιουλίου

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενημέρωσε για τις πολιτικές εξελίξεις ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον ίδιο να προγραμματίζει το επίσημο αίτημα για διάλυση της Βουλής μετά το Πάσχα. 
Με βάση τις συνταγματικές πρόνοιες, οι κάλπες πρέπει να στηθούν εντός ενός μήνα από τη διάλυση της Βουλής, οπότε το ΠΔ για την προκήρυξη θα θυροκολληθεί, ως είθισται, στη Βουλή την επόμενη της Κυριακής, ήτοι τη Δευτέρα 24 Απριλίου.

Την ημερομηνία αυτή θα ξεκινήσει και τυπικά η προεκλογική περίοδος και θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι προθεσμίες για την υποβολή των υποψηφιοτήτων από όσους προτίθενται να διεκδικήσουν τη λαϊκή ψήφο και, εν συνεχεία, την ανακήρυξή τους από τις δικαστικές αρχές.

Την επομένη της ψηφοφορίας της 21ης Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάθεση διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης, κατά σειράν, στους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων. Αν και κάθε αρχηγός έχει δικαίωμα να διατηρήσει την εντολή επί τρεις ημέρες, η όλη διαδικασία δεν προβλέπεται να διαρκέσει παραπάνω από μια βδομάδα.

Κι αυτό καθώς, με βάση τους υφιστάμενους δημοσκοπικούς συσχετισμούς, δύσκολα μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα και εφόσον σε αυτή τη θέση βρεθεί η ΝΔ, ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι θα παραδώσει την εντολή για να προσχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να στηθούν το γρηγορότερο δυνατό επαναληπτικές κάλπες, στις οποίες η κατανομή των εδρών θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Οι διερευνητικές εντολές και η άμεση διάλυση της Βουλής

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπιστώνοντας την αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης που να μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα κάνει μια ύστατη προσπάθεια καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο της να συμφωνήσουν σε μια κυβέρνηση κοινής αποδοχής και εφόσον, όπως όλα δείχνουν, αποβεί άκαρπη και αυτή η προσπάθεια, θα διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής έναν από τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων, που κατά πάσα πιθανότατα θα είναι -λόγω σειράς- ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.

Στο μεταξύ, πριν από το τέλος Μαΐου και πιθανότατα το διήμερο 29 και 30/5, θα γίνει η ορκωμοσία των μελών της ίδιας Βουλής που θα εκλέξουν Προεδρείο και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν τον καινούργιο προεκλογικό αγώνα, αφού ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει τη νέα προσφυγή στις κάλπες.

Όλα αυτά προσδοκάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 2 Ιουνίου και η βούληση της κυβέρνησης είναι να έχουν δρομολογηθεί όλα από την τωρινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά η νυν υπουργός να έχει παραδώσει στον υπηρεσιακό υπουργό όταν οι μαθητές θα μπουν στις τάξεις για να διαγωνιστούν.

Μετά τη νέα εκλογική αναμέτρηση της 2ας Ιουλίου, η προσδοκία της κυβερνητικής ηγεσίας είναι ότι από τη λαϊκή ψήφο θα προκύψει συσχετισμός δύναμης που θα επιτρέπει τη συγκρότηση βιώσιμης κυβέρνησης, η οποία θα είναι είτε αυτοδύναμη είτε αποτέλεσμα συνεργασίας κομμάτων.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ