4.6.2019 12:46

Στον υπ. Περιβάλλοντος το ζήτημα της καθυστέρησης λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης μέσω ερώτησης του Ν. Μηταράκη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατέθεσε ο Ν. Μηταράκης, σχετικά με την καθυστέρηση ηλεκτροδότησης της μονάδας αφαλάτωσης που θα εξυπηρετεί τη ΔΕ Αγίου Μηνά, ενώ έκανε και την ακόλουθη δήλωση:

«Η μονάδα αφαλάτωσης στον Άγιο Μηνά, μπορούσε να είναι λειτουργική μέσα στο καλοκαίρι και θα κάλυπτε τις ανάγκες της περιοχής, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΥΑΧ και την εξέλιξη του έργου. Όμως, τελευταία στιγμή, όλος ο προγραμματισμός πάει πίσω. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι η αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να ηλεκτροδοτήσει εγκαίρως το έργο, παρόλο που το σχετικό τέλος σύνδεσης έχει πληρωθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου. Μια κυβέρνηση που απαξίωσε συνειδητά τη ΔΕΗ, συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο και ολοκληρωμένα έργα, λίγο πριν αφήσει το τιμόνι της χώρας. 
Όλα αυτά είναι απαράδεκτα. Οφείλει ο Υπουργός να τοποθετηθεί και να εξηγήσει τους λόγους στους οποίους οφείλεται αυτή η καθυστέρηση, το χρονοδιάγραμμα της ηλεκτροδότησης του έργου και φυσικά αν η ΔΕΔΥΑΧθα αποζημιωθεί σε περίπτωση μη έγκαιρης λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης, εξαιτίας πράξεων ή παραλείψεων του ΔΕΔΔΗΕ. Ακόμα και στις τελευταίες ημέρες των ΣΥΡΙΖΑ, εμείς οφείλουμε να ελέγχουμε το κυβερνητικό έργο. Χρέος μας να διασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα εγκαταλειφθεί.»

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Το διαλυμένο σύστημα ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ θέτει σε κίνδυνο ολοκληρωμένα έργα»

Η ΔΕΥΑ Χίου βρίσκεται στην τελική φάση κατασκευής της υποδομής καθώς και της προμήθειας και εγκατάστασης του εξοπλισμού για μονάδα αφαλάτωσης η οποία θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της ΔΕ Αγίου Μηνά Χίου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι δοκιμές του εξοπλισμού διαρκούν έως και δεκαπέντε ημέρες, ενώ σύμφωνα με την πρόοδο των εργασιών, αυτές θα μπορούσαν να αρχίσουν στις 10 Ιουνίου. 
Όμως ο ΔΕΔΔΗΕ, υπεύθυνος για την ηλεκτροδότηση, ενημέρωσε ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο χρόνο αυτό, λόγω έλλειψης υλικών. Ως αποτέλεσμα, το έργο δε μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί, οι δοκιμές δεν θα γίνουν εγκαίρως και άρα δεν θα είναι δυνατή η έγκαιρη παράδοση. Σημειωτέον ότι, h πληρωμή του τέλους σύνδεσης έχει ήδη γίνει από τις 19 Φεβρουαρίου και το διάστημα αυτό των 3,5 σχεδόν μηνών κρίνεται περισσότερο από αρκετό, προκειμένου να γίνουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ. Η ανεπάρκεια αυτή είναι ήδη κατακριτέα όταν πρόκειται για ηλεκτροδότηση κατοικιών. Είναι όμως παντελώς απαράδεκτη και πρέπει να οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες, όταν πρόκειται για δημόσια έργα κοινής ωφέλειας. 

 Με δεδομένο ότι: 

•    Η μονάδα αφαλάτωσης είναι απαραίτητη για την υδροδότηση της ΔΕ Αγίου Μηνά.
•    Οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των επισκεπτών, αλλά και τη μείωση των βρόχινων αποθεμάτων.
•    Η αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί στον ικανοποιητικό χρόνο που είχε στη διάθεσή του δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την κατάσταση της επιχείρησης, όσο και της ΔΕΗ. 
Για τους λόγους αυτούς, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.    Γιατί δε μπορεί να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ σε έγκαιρη ηλεκτροδότηση της μονάδας αφαλάτωσης, ώστε να ξεκινήσουν οι δοκιμές και να παραδοθεί το έργο; Ποια είναι τα εμπόδια στη διαδικασία και τι κάνει η εταιρεία προκειμένου να ξεπεραστούν;
2.    Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ώστε ο ΔΕΔΔΗΕ να ηλεκτροδοτήσει το έργο; 
3.    Πώς θα αποζημιωθεί η ΔΕΥΑΧ στην περίπτωση που εξαιτίας (πράξεων ή παραλείψεων) του ΔΕΔΔΗΕ, το έργο δεν λειτουργήσει εγκαίρως και διαταραχτεί η υδροδότηση της κοινότητας;  

 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ