31.10.2020 17:21

Πρώτη φάση αποσυμφόρησης με μεταφορά 370 ατόμων από τη Χίο

«Όσοι ανέξοδα κραυγάζουν τώρα βλέπουν τα αποτελέσματα» η δήλωση Κάρμαντζη

Με τη μεταφορά 242 ατόμων από το νησί το μεσημέρι του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση μετακίνησης ευπαθών ομάδων μεταναστών και προσφύγων από τη Χίο στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ την Παρασκευή προηγήθηκε η μεταφορά ακόμα 130 ατόμων με το πλοίο της γραμμής.

Στην πλειονότητά τους, τα άτομα που μεταφέρθηκαν ήταν οικογένειες που αναμένεται να εγκατασταθούν είτε σε κέντρα είτε σε ενοικιαζόμενα καταλύματα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το «Νήσος Σάμος» αμέσως μετά τη Χίο αναχώρησε για τη Σάμο και την Κω, ώστε να παραλάβει κι από εκεί αντίστοιχο αριθμό μεταναστών.

Νότης Μηταράκης: «Η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο»

Στο Λιμάνι της Χίου βρέθηκε και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης που σε δηλώσεις του σημείωσε:

«Η Χίος αντιμετώπισε για πολλά χρόνια τη μεταναστευτική κρίση.

Βάλαμε 3 στόχους: Τη μείωση των ροών, την αποσυμφόρηση του νησιού και τρίτον να υπάρχει ένα αίσθημα ασφάλειας.

Μέσα σε λίγους μήνες οι ροές μειώθηκαν κατά 96%. Χθες και σήμερα έφυγαν περί τα 370 άτομα. Από τη ΒΙ.ΑΛ. έχουν φύγει πάνω από τον μισό αριθμό ατόμων σε σχέση με τον Ιανουάριο και πλέον ο αριθμός πλησιάζει τους 2.500.

Το τρίτο μεγάλο στοίχημα είναι η ασφάλεια. Να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με τη λειτουργία μίας κλειστής ελεγχόμενης δομής. Πλέον η μεταναστευτική κρίση είναι διαφορετικά απ ότι ήταν πριν μερικά χρόνια».

Στ. Κάρμαντζης: «Ας τα δουν όσοι βγάζουν ανέξοδα κραυγές»

Για ευχάριστες εικόνες, έκανε λόγο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, προσθέτοντας ότι οι στόχοι της κυβέρνησης υλοποιούνται σταδιακά:

«Πρόκειται για ευχάριστες εικόνες. Πλέον έχουμε υλοποιήσιμη και μετρήσιμη αποσυμφόρηση, ανακοπή ροών και ασφάλεια πολιτών. Το επόμενο διάστημα η αποσυμφόρηση θα είναι σε πολύ σημαντικό επίπεδο. Εμείς προχωράμε και συνεργαζόμαστε για την ασφάλεια των νησιών μας.

Αυτό που γίνεται σήμερα γίνεται με πολύ κόπο. Όλοι εκείνοι που ανέξοδα βγάζουν κραυγές ας δουν το αποτέλεσμα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ