16.11.2021 14:53

Οι νέοι κτηνοτρόφοι της Χίου θύματα των περικοπών και της γραφειοκρατίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Παράσταση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της Πανελλαδικής διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων, πραγματοποίησε σήμερα στα γραφεία της Π.Ε. Χίου ο Σύλλογος Ποιμένων του νησιού καταθέτοντας τα αιτήματα του προς το χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, Π. Βρουλή.

«Τα προβλήματα στη Χίο είναι πολύ περισσότερα»

Η Πρόεδρος του Συλλόγου ποιμένων Χίου, Α. Μαθιούδη αναφέρθηκε σε δηλώσεις της στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στο νησί.

«Αύξηση 40% στις ζωοτροφές»

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος παραγωγής που οφείλεται στο γεγονός ότι το νησί βρίσκεται σε ακριτική περιοχή, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία των συναδέλφων της για την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών ιδιαίτερα για τη Χίο καθώς προστίθενται και το κόστος των μεταφορικών.

«Έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με τη νέα ΚΥΑ, με την οποία τώρα αποφάσισαν να κόψουν χρήματα από άτομα είτε ένα μεγάλο μέρος είτε εντελώς την επιδότηση. Με την επιδότηση αυτή ο κόσμος στηρίζεται για να αγοράσει τις ζωοτροφές του» δήλωσε η κα. Μαθιούδη. 

25εκ. ευρώ επιδότηση για ζωοτροφές αλλά με ποια κριτήρια;

Σχετικά με την οικονομική ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών η κα. Μαθιούδη ανέφερε ότι υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τα κριτήρια επιλογής των διακαιούχων.

Εκτός από τα παραπάνω οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και με τις άδειες εγκατάστασης καθώς και την έκδοση αδειών στα ποιμνιοστάσια.

Επίσης, δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική στήριξη από την πλευρά της Κυβέρνησης καθώς όπως δήλωσαν οι κτηνοτρόφοι :

«Προσπαθούμε να γίνουμε όσο καλύτεροι γίνεται αλλά μας κόβουν τα φτερά».

Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι ότι παρά τις οικονομικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση που προκύψει λάθος στα ενώτια.

«Το ζώο είναι ένα ζωντανό πράγμα, είναι στο βουνό, δεν μπορεί να κρατήσει το ενώτιο και μετά ο κτηνοτρόφος πρέπει να το ξανά αγοράσει, να το αντικαταστήσει και πιθανόν να γίνει λάθος… δεν υπάρχει ανοχή σε αυτό το λάθος και επιβάλλονται πολύ μεγάλες κυρώσεις».

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ