19.1.2021 16:14

«Οι κυβερνητικές εμμονές στα νησιά πληγώνουν την αξιοπρέπεια της Ελλάδας, τις ανθρωπιστικές αξίες και τις νησιωτικές κοινωνίες»

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά

Η Kυβέρνηση Μητσοτάκη και η Διοίκηση Μηταράκη - Χρυσοχοΐδη επιμένουν στην πολιτική τους για την εξαθλίωση προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται στα νησιά κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Την ίδια ώρα οι νησιωτικές κοινωνίες αισθάνονται για μια ακόμη φορά εξαπατημένες βλέποντας την πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει τα νησιά αποθήκες ψυχών, ευρωπαϊκά Γκουαντανάμο, αντίθετα με τις προεκλογικές εξαγγελίες για την κατάργηση των χώρων κράτησης στα νησιά.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα επικρατούν πολικές θερμοκρασίες στα νησιά και το χιόνι δεν «σκέπασε» τις άθλιες συνθήκες και τις λάσπες των κέντρων κράτησης.

Στο νέο Καρα Τεπέ, στη Μορια-2, φιλοξενούνται περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, εκ των οποίων πάνω από 1.800 είναι παιδιά, ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, ενώ την ίδια ώρα λίγα μέτρα μακριά υπάρχουν κενές θέσεις διαβίωσης σε αξιοπρεπείς συνθήκες στην παλιά πρότυπη δομή του Καρά Τεπέ που είναι εν λειτουργία, την οποία όμως η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει μέχρι το τέλος του Φλεβάρη!

Στη Σάμο, σε ένα κέντρο για 650 άτομα φιλοξενούνται 3.500 άνθρωποι σε τραγικές συνθήκες, ενώ το νέο κέντρο υποδοχής που θα μπορούσε σε έχει ολοκληρωθεί για να φιλοξενήσει κάποιους από αυτούς σε καλύτερες συνθήκες ακόμα δεν έχει παραδοθεί.

Στη Χίο δεν υπάρχει καμία πρόοδος στον σχεδιασμό. Το Υπουργείο προωθεί τη δημιουργία προτεινόμενου χώρου στο βουνό Αίπος, όπου αυτή τη στιγμή επικρατούν συνθήκες απόλυτου ψύχους. Αυτό από μόνο του μας προϊδεάζει ότι οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι δυσμενείς για τους 2.600 πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στο νέο ΚΥΤ, όποτε αυτό κατασκευαστεί.

Είναι προφανές ότι η Eλληνική Kυβέρνηση έχει υιοθετήσει την πιο σκληρή αποτρεπτική πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα, αφενός διατηρώντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης αφετέρου δε προωθώντας βίαιες αποτροπές/επαναπροωθήσεις όπως καταγγέλλεται από δεκάδες δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, με την κάλυψη μάλιστα της FRONTEX, θέμα που απασχολεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένονται κυρώσεις.

Η Ελληνική Κυβέρνηση καταπατά βασικές αρχές του Διεθνούς δικαίου, τις οποίες, όμως, επικαλείται κάθε φορά για τα εθνικά μας θέματα.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, ανακουφίζοντας την κατάσταση εκεί.

Θα πρέπει να αλλάξει πλεύση, να σεβαστεί τις κοινωνίες των νησιών μας, και να εναρμονιστεί με το διεθνές δίκαιο, αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με πνεύμα που αρμόζει σε μία χώρα που σέβεται και τηρεί τις αρχές του ανθρωπισμού.

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ