22.4.2019 13:43

Ο Ν. Μηταράκης μεταφέρει τα προβλήματα των αγροτών από το 2014 στον αρμόδιο υπουργό

Με ερώτηση του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Ν. Μηταράκης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες του νομού Χίου, του έτους 2014.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Θέμα: «Προβλήματα με Νέους Αγρότες του ν. Χίου, έτους 2014». 

Σύμφωνα με αρμόδιους γεωπόνους του νομού Χίου, έχει ανακύψει ένα σοβαρό πρόβλημα με τους Νέους Αγρότες, οι οποίοι εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα ενισχύσεων του ΥΠΑΑΤ κατά το έτος 2014. Οι Νέοι Αγρότες αυτοί, δέχθηκαν επιτόπιους ελέγχους κατά τα έτη 2015, 2016, 2017. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι πολλά από τα αγροτεμάχια που είχαν δηλώσει βρίσκονται σε παραπλήσιες θέσεις από τις αρχικά δηλωθείσες. Αυτό οφείλεται σε λάθη στον εντοπισμό κατά την αρχική αίτηση για την Ενιαία Ενίσχυση έτους 2014, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια να μηδενίζονται. Η χρονιά αυτή (2014) ήταν πριν ακόμα οι Νέοι Αγρότες ξεκινήσουν να καλλιεργούν τα αγροτεμάχια, καθώς επρόκειτο για εκτάσεις που μόλις είχαν νοικιάσει και η δήλωσή τους γινόταν βάσει των στοιχείων που είχαν δώσει οι ιδιοκτήτες τους. Λόγω του μικρού μεγέθους του συνόλου σχεδόν των αγροτεμαχίων ήταν αρκετά δυσχερής ο ακριβής εντοπισμός τους. 

Οι επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν με βάση την ενιαία δήλωση της προηγούμενης του ελέγχου χρονιάς. Μετά τον επιτόπιο έλεγχο, ναι μεν διορθώθηκαν τα χαρτογραφικά υπόβαθρα της τρέχουσας χρονιάς, αλλά δεν επιτρεπόταν η διόρθωση για την προηγούμενη. Ως αποτέλεσμα, στην εξατομίκευση, τα αγροτεμάχια αυτά να μηδενίζονται, οι Νέοι Αγρότες να φαίνεται ότι δεν πληρούν τους στόχους του επιχειρηματικού σχεδίου του προγράμματος και να απεντάσσονται από το πρόγραμμα ενισχύσεων. 

Επειδή: 

Είναι σημαντικό να στηρίξουμε τους νέους αγρότες και τη στροφή των ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή:

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και να αποφευχθεί η απένταξη των νέων αγροτών της Χίου για το πρόβλημα το οποίο περιγράφεται παραπάνω (μη ακριβής δήλωση αγροτεμαχίων, για λόγους πέρα από τον έλεγχο των δικαιούχων της ενίσχυσης);

2. Έχει προκύψει ανάλογο πρόβλημα με νέους αγρότες σε άλλες περιοχές της χώρας; Αν ναι πόσο διευρυμένο είναι το πρόβλημα; Είναι μέσα στις προθέσεις του Υπουργείου να προχωρήσει σε μια γενικότερη αντιμετώπιση του θέματος;

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ