Τις βασικές κατευθύνσεις της εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια και την εξορυκτική πολιτική, με ιδιαίτερη έμφαση στη Χίο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, παρουσίασε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος, κατά την παρέμβασή του στη σημερινή κυβερνητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου.
Στον πυρήνα της τοποθέτησής του βρέθηκαν δύο κομβικά ζητήματα: η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και η προοπτική έρευνας και – υπό προϋποθέσεις – αξιοποίησης των αποθεμάτων αντιμονίου στη Χίο.
Ο κ. Τσάφος ξεκαθάρισε εξαρχής πως «η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση», επισημαίνοντας τα υψηλά κόστη και την παλαιότητα των αυτόνομων μονάδων παραγωγής στα νησιά, τις οποίες χαρακτήρισε «πανάκριβες». Όπως τόνισε, η κυβέρνηση προχωρά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου, περιλαμβάνοντας και τη Χίο.
«Αναζητούμε χρηματοδοτικούς πόρους ώστε να προχωρήσουν οι εναπομείνασες διασυνδέσεις, ανάμεσά τους και αυτή του Βορείου Αιγαίου», υπογράμμισε, δίνοντας σαφές στίγμα για την πρόθεση ένταξης του έργου σε ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Στο μέτωπο των ΑΠΕ, ο Υφυπουργός επεσήμανε τις υφιστάμενες δυσκολίες στην περαιτέρω διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα νησιά, εξαιτίας της αδυναμίας των παλαιών θερμικών μονάδων να υποστηρίξουν τη μεταβλητότητα των ΑΠΕ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προσπαθούμε να καταναλώσουμε ενέργεια για να κρατήσουμε το σύστημα».
Ωστόσο, σημείωσε ότι «το κόστος αποθήκευσης έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια», προσφέροντας τη δυνατότητα ενίσχυσης των ΑΠΕ μέσω της συνδυαστικής τους αξιοποίησης με συστήματα αποθήκευσης. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη δημιουργία ειδικού Ταμείου για την Απολιγνιτοποίηση των νησιών, με σημαντικό ποσοστό των πόρων του να κατευθύνεται προς την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους στα νησιά.
Σε ό,τι αφορά το φλέγον θέμα των ερευνών για κοιτάσματα αντιμονίου στη Βόρεια Χίο, ο κ. Τσάφος υπογράμμισε τον προκαταρκτικό χαρακτήρα της παρούσας φάσης. «Βλέπουμε ότι υπάρχει μια σπίθα, κάτι που η Ευρώπη και ο κόσμος χρειάζονται, και έχουμε την πιθανότητα να υπάρχει κάτι που αξίζει να αξιοποιηθεί», σημείωσε.
Την ίδια ώρα, αναγνώρισε τα πολυάριθμα και εύλογα ερωτήματα της τοπικής κοινωνίας: «Τι θα γίνει, πόσο μεγάλο θα είναι, τι επιπτώσεις θα έχει, τι θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία, τι δουλειές θα δημιουργηθούν». Όπως τόνισε, η απάντηση σε αυτά μπορεί να δοθεί μόνο μέσω της έρευνας, της οποίας η φύση είναι «να μεταφέρει τη συζήτηση από το θεωρητικό στο πρακτικό».
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Υφυπουργός στάθηκε στον ευρύτερο ρόλο του εξορυκτικού τομέα στην ελληνική οικονομία. «Η Ελλάδα είναι μια μεταλλευτική χώρα», τόνισε, αναφερόμενος στον δυναμικό εξαγωγικό χαρακτήρα του κλάδου, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία του, καταγράφει κύκλο εργασιών άνω του 1,6 δισ. ευρώ και εξαγωγές ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
«Η μεταλλευτική αξιοποίηση του 2025 δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που ίσως ξέραμε πριν από 4 ή 5 δεκαετίες», σημείωσε, αναδεικνύοντας τον εκσυγχρονισμό των τεχνολογιών και των περιβαλλοντικών προτύπων που ισχύουν σήμερα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.