24.1.2021 7:53

Νέος κύκλος συζητήσεων για δομή αλλά με δεδομένες θέσεις εκατέρωθεν

Με Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη και Επιμελητήριο συναντήθηκε ο Νότης Μηταράκης κάνοντας λόγο για ανάγκη νέας μικρότερης δομής

Νέο γύρο προσέγγισης των τοπικών φορέων σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας δομής, σηματοδότησε η επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη στη Χίο, το διήμερο 23-24/1.

Μετά την εκπεφρασμένη αντίδραση των αντιπεριφερειαρχών να ανοίξουν εκ νέου διάλογο με τον Υπουργό και την Κυβέρνηση, ο Νότης Μηταράκης συναντήθηκε τόσο με στελέχη της Δημοτικής Αρχής όσο και της διοίκησης του Επιμελητηρίου Χίου, κάνοντας λόγο για πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης αλλά και ανάγκη δημιουργίας νέας δομής, μικρότερης των προβλέψεων του 2019 και εκτός αστικού ιστού, αφενός ώστε να ελαχιστοποιηθεί η όχληση του μόνιμου πληθυσμούς, αφετέρου ώστε η Χίος να θωρακιστεί απέναντι στη μεταναστευτική κρίση, που σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, δεν θα τελειώσει αλλά θα συνεχιστεί επί 10ετίες.

«Συζήτηση για την επόμενη φάση μόλις αδειάσει η ΒΙ.ΑΛ.»

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το ίδιο το Επιμελητήριο, με τη Διοικητική Επιτροπή να εκδίδει ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης με τον Υπουργό σημειώνοντας ότι ο διάλογος ήταν ευκαιρία να ασκηθεί πίεση ώστε, «να επισπευσθεί η λύτρωση της Χίου από την ιδιότυπη ομηρεία , στην οποία έχει καταδικασθεί».

Τα μέλη του Επιμελητηρίου κατά τη Συνάντηση Εργασίας εξέθεσαν με δεδομένα τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις (εθνικές , οικονομικές , κοινωνικές ) της μεταναστευτικής κρίσης για τα νησιά του Β. Αιγαίου και εστίασαν στο βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι τοπικές επιχειρήσεις

«Καταστήσαμε σαφές το εξής : Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι για τα ακριτικά νησιά έφθασε πλέον η ώρα των έργων . Οι τοπικές κοινωνίες επί πέντε έτη άκουσαν και πίστεψαν πολλές υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν και πλέον περιμένουν πράξεις.

Δεν είμαστε στην αρχή της προσφυγικής κρίσης και η αφέλεια δεν συγχωρείται για κανέναν.

Θα είμαστε εδώ με υπευθυνότητα να συζητήσουμε την επόμενη φάση διαχείρισης του προσφυγικού , όταν υλοποιηθεί με πράξεις η εξαγγελία για εκκένωση της ΒΙΑΛ.

Οι Κυβερνητικές εξαγγελίες και τα χρονοδιαγράμματα των οποίων η τήρηση κάπου πάντα ... κολλάει (εν μέρει η εν συνόλω) δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν βάση για εποικοδομητικό διάλογο και ανάληψη πρωτοβουλιών καλής πίστης μονόπλευρα», σημειώνει η Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου.

««Ναι» σε δομή αλλά όχι σε υπερδομή»

Από την άλλη μετά τη συνάντησή του με Δημοτική Αρχή και Επιμελητήριο ο Νότης Μηταράκης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, «όλοι συμφωνούν σε νέα δομή αλλά από διαφορετική οπτική γωνία» και υπογραμμίζοντας ότι η νέα δομή δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στην τοπική κοινωνία.

Μετά τις συναντήσεις, το δημαρχείο και στο Επιμελητήριο Χίου ο κ. Μηταράκης δήλωσε τα εξής:

«Αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι   

Πριν από δώδεκα μήνες, όταν ανέλαβα το δύσκολο ρόλο της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, στη Χίο μιλούσαμε  για τις ιδιαίτερα αυξημένες ροές και την υπερσυμφόρηση της ΒΙΑΛ & του αστικού ιστού. 

Σήμερα, μόλις ένα χρόνο μετά, οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές. 

Σήμερα, ο πληθυσμός στη ΒΙΑΛ αλλά και στα διαμερίσματα μειώθηκε κατά 56%, φθάνοντας στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2019, προ κρίσης. 

Φυσικά η αποσυμφόρηση προχωρά, μέχρι να φύγουν όλοι οι διαμένοντες. Σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, με την ίδια αποφασιστικότητα, τηρώντας, και πάλι, όλες τις δεσμεύσεις μας. 

Ενώ πριν λίγες ημέρες υποβάλλαμε αίτημα επιστροφής προς την Τουρκία, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, για να επανεκκινήσουμε από τα νησιά και τη Χίο, τις διαδικασίες επιστροφών.   

Και οι επιστροφές είναι το κλειδί, όχι μόνο για  το νησί μας, αλλά για την Ελλάδα μας, να αποφύγει την πίεση των μεταναστευτικών ροών. 

Αναφορικά με την ΒΙΑΛ: Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Η ΒΙΑΛ πρέπει να κλείσει. Δεσμεύτηκα προεκλογικά. Όπως είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται μια δομή, εκτός πόλης. Όπως είχα συμφωνήσει δημόσια, στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους τότε τοπικούς άρχοντες, για το «18». Άρα, η δική μου θέση είναι σταθερή και δημόσια εκπεφρασμένη. 

Επίσης, θέλω να τονίσω, όπως δεσμεύτηκα στο δημοτικό συμβούλιο, τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, λειτούργησαν, χωρίς καμία επίπτωση στον Καρφά ή αλλού, χωρίς προβλήματα και επιπλοκές. 

Η αξιοπιστία της κυβέρνησης στη φύλαξη των  συνόρων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών, στην αποσυμφόρηση των νησιών, στην προστασία από την πανδημία, φάνηκε, στην πράξη.  

Κριθήκαμε, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Απέναντι σε δύσπιστο ακροατήριο, μετά από 5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. 

Απέναντι βέβαια και σε αυτούς που βρήκαν, βραχυπρόθεσμες πολιτικές ευκαιρίες στην κρίση. 

Συζητήσαμε βάσει νέων δεδομένων: 

Πρώτον, τη δικαστική απόφαση για την ΒΙΑΛ, την οποία φυσικά θέλουμε να εφαρμόσουμε, αλλά αυτό απαιτεί την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων και  

Δεύτερον, το γεγονός, ότι χάρη στο έργο αυτής της κυβέρνησης, η «υπερδομή» όπως εδώ ονομάστηκε των 5-7 χιλιάδων διαμενόντων δεν είναι πλέον απαραίτητη. 

Χρειάζεται όμως μια δομή, ουσιαστικά όλοι συμφωνούν με αυτό, απλώς ο καθένας την περιγράφει διαφορετικά, από τη δική του οπτική γωνία. Μια δομή αισθητά μικρότερη των αρχικών σχεδιασμών του 2019, αλλά ταυτόχρονα επαρκής για μελλοντικά γεγονότα. 

Δεν τελείωσε η κρίση, οι μεταναστευτικές ροές θα διαρκέσουν δεκαετίες και για αυτό δεν πρέπει να επαναπαυτούμε σήμερα, αλλά να προετοιμάσουμε το αύριο. 

Για να μην ξαναζήσει η Χίος ότι έζησε τα προηγούμενα χρόνια, στα χωριά και στην πόλη. Ένα αίσθημα ανασφάλειας πολλές φορές. 

Η δομή θα λειτουργεί με την νέα νομοθεσία ως κλειστή / ελεγχόμενη, εκτός πόλης. Για την καταγραφή και εξέταση αιτημάτων ασύλου. Ώστε να μετακινούνται όσοι έχουν θετική απόφαση μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα και να επιστρέφουν στην Τουρκία, αφού έχουν κρατηθεί στο ΠΡΟΚΕΚΑ, όσοι έχουν αρνητική. 

Μια δομή, που δεν θα δημιουργεί τα προβλήματα που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. 

Μια δομή που θα στέλνει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είμαστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τους λαθροδιακινητές, αλλά μια χώρα που εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.   

Και βέβαια, παράλληλα, θα κλείσουν όλα τα διαμερίσματα στην πόλη, στον Άγιο Μηνά και άλλες περιοχές, το οποίο ήδη υπογράψαμε και θα ισχύσει στα τέλη Νοεμβρίου, φέτος. Η νέα δομή δηλαδή θα συμπεριλαμβάνει και το γενικό πληθυσμό που είναι τώρα στην ΒΙΑΛ και τις ευάλωτες ομάδες που είναι τώρα στα διαμερίσματα.  

Απαιτείται ώριμος διάλογος, μακριά από προσωπικές αντιπαραθέσεις και μικροπολιτικές επιδιώξεις. 

Στόχος να θωρακίσουμε το Αιγαίο. Ήδη, όπως γνωρίζετε, κατασκευάζονται και σύντομα θα είναι έτοιμες, οι νέες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο. Όπως γνωρίζετε,  ο δήμος Μυτιλήνης είναι σύμφωνος στην νέα δομή, που εντός του 2021, θα αντικαταστήσει την προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι. 

Και οι πιο δύσπιστοι βλέπουν πλέον ότι η κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της, αντιμετωπίζει την μεταναστευτική κρίση. Ανακτά τον έλεγχο. Με αποφασιστικότητα και γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών 

Σας ευχαριστώ». 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ