21.5.2020 12:13

Να σταματήσει το μαρτύριο της σταγόνας με τον νησιωτικό Φ.Π.Α.

Η εξάμηνη παράταση λόγω μεταναστευτικό εκπνέει στα τέλη Ιουνίου χωρίς να έχει ανακοινωθεί η τύχη του

Την αγωνία του για την επικείμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών στα νησιά, εκφράζει μέσα από επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χίου. 

Σε αυτή σημειώνει ότι μία πιθανή κατάργηση θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στην ιδιαίτερα ευαίσθητη εθνικά περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Να μην αδικούνται τα μικρά νησιά

Στην ίδια επιστολή το Επιμελητήριο Χίου εστιάζει στην αδικία, τα μικρά νησιά όπως οι Οινούσσες και τα Ψαρά να έχουν εξαιρεθεί του συγκεκριμένου μέτρου. 

“Ζητάμε να επανέλθουν άμεσα στο καθεστώς των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ τα μικρά νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τα οποία αντί να στηριχθούν οικονομικά έχουν αντιμετωπισθεί με τιμωρητική διάθεση από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Το μαρτύριο της «σταγόνας» όσον αφορά το καθεστώς ΦΠΑ πρέπει να λάβει ένα οριστικό τέλος για τους νησιώτες διότι αποπροσανατολίζει τις τοπικές κοινωνίες και στερεί «χρήσιμες δυνάμεις» από την προσπάθεια που καταβάλλουν για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής στα ακριτικά νησιά μας”, αναφέρει και καταλήγει:

"Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ παραχωρήθηκε καθώς:

α. Αποτελεί ένα αντιστάθμισμα απέναντι στα σοβαρά μειονεκτήματα που συνδέονται με την εδαφική ασυνέχεια.

β. Ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος των νησιών που αποτελεί τη βασική οικονομική δραστηριότητα τους.

γ. Αποτελεί μέτρο δικαιοσύνης δεδομένου ότι οι νησιωτικές κοινωνίες λόγω του γεωγραφικού απομονωτισμού δεν έχουν ισοδύναμη πρόσβαση με τους κατοίκους των ηπειρωτικών περιοχών στις κρατικές παροχές. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες που συχνά η έλλειψή τους οδηγεί σε δυσάρεστα αποτελέσματα.

δ. Συνιστά κρίσιμο παράγοντα για τη δημογραφική σταθερότητα του νησιωτικού συμπλέγματος που αποτελεί ταυτόχρονα και εξωτερικό όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ε. Αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή της πρόνοιας του άρθρου 101 του Συντάγματος που επιβάλει στην Πολιτεία την υποχρέωση να λαμβάνει υπόψη της τη νησιωτικότητα όταν νομοθετεί ή δρα κανονιστικά".


 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ