5.5.2021 14:31

Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ: «Όχι δούλοι του 21ου αιώνα»

Μαζικό κάλεσμα στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία αύριο στην πλατεία Βουνακίου

Την αντίθεσή του στο νέο νομοσχέδιο εργασίας που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση, διατράνωσε μέσα από συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Η πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία θα πραγματοποιηθεί αύριο στην πλατεία Βουνακίου στις 10:30 π. μ. με κεντρικό αίτημα να μην περάσει το νέο «αντεργατικό νομοσχέδιο» όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους ο Πρόεδρος, Μ. Σκούφαλος και ο Γενικός Γραμματέας, Π. Νικήτας.

Για ένα «τερατούργημα» έκανε λόγο ο κ. Σκούφαλος αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει ανατροπές στο εργασιακό περιβάλλον. Στόχος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η κατάργηση του 8ώρου παριστάνοντας το νέο ωράριο εργασίας ελαστικότερο και προς το συμφέρον των εργαζομένων.

«Η Κυβέρνηση σχεδιάζει οι υπερωρίες να μην αμείβονται και να ανταλλάσσονται με μειωμένες ώρες και ρεπό.  Η διευθέτηση του εργασιακού χρόνου είναι για εμάς εκμετάλλευση του εργαζομένου» δήλωσε ο κ. Σκούφαλος.

Παράλληλα δεν έλλειψε η αναφορά του στην κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και την αντικατάσταση τους από ατομικές συμβάσεις.

Η αντίθεση τους έγκειται στο γεγονός ότι στην πραγματικότητα το νέο νομοσχέδιο δεν είναι προς το συμφέρων των εργαζομένων αλλά το παριστάνει.

Το ίδιο ανήσυχος είναι ο κ. Σκούφαλος για το 4ήμερο εργασίας που όπως όλα δείχνουν το τίμημα για την εξασφάλιση του είναι βαρύ:

«Για να μπορέσει κάποιος να δουλέψει 4ήμερο σε κάποια περίοδο του έτους θα πρέπει να έχει δουλέψει δεκάωρα, δηλαδή την πενθήμερη εργασία, 50 ώρες την εβδομάδα ή 60 ώρες εργασίας».

Το νέο νομοσχέδιο δεν προστατεύει τον εργαζόμενο αλλά στηρίζεται κυρίως στις προσδοκίες των εργοδοτών.

Για την ΑΔΕΔΥ έχει πληγεί σημαντικά τόσο ο χώρος της Υγείας, υπερωρίες του ιατρικού προσωπικού αλλά και της Εκπαίδευσης όπου η Κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει και στη Χίο Πειραματικά Σχολεία χωρίς τη συγκατάθεση Συλλόγων και Εκπαιδευτικών.

Συμπληρώνοντας ο Γενικός Γραμματέας, Π. Νικήτας θέλησε να αναφέρει:

«Οφείλουν όλοι να συναισθανθούν τις συνέπειες του εργασιακού μεσαίωνα. Εδώ λέμε ένα όχι άλλο και σηκώνουμε τη φωνή μας και αντιδρούμε συλλογικά».

Έτσι τα αιτήματα του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ είναι:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικών.
  • Πλήρης επίταξη, άνευ όρων, κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Καμιά υγειονομική δομή βορά στους ιδιώτες.
  • Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ, τουλάχιστον ανά εβδομάδα σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
  • Προτεραιότητα των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό, υλοποίηση του σχεδίου από σήμερα.
  • Μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη.
  • Άμεσα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των μαθητών για τις τεράστιες ελλείψεις και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
  • Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του νέου συστήματος εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κλείνοντας ο κ. Σκούφαλος ανήγγειλε ότι ξεκινάει ένας αγώνας διεκδικήσεων στον εργασιακό χώρο:

«Εμείς καλούμε αύριο 10:30 π. μ. στην απεργιακή εκδήλωση του ιδιωτικού και δημοσίου να διατρανώσουμε ότι ξεκινάμε έναν μακροχρόνιο αγώνα»

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ