30.4.2024 12:09

Μηταράκης: Δικαίωση η πολιτική επιλογή της εφαρμογής της Visa Σένγκεν για ΝΔ και Μητσοτάκη

Μηνιαία Επικοινωνία – Απρίλιος 2024

Φίλες και φίλοι, 

Τον Απρίλιο γίναμε θεατές μιας μεγάλης έκρηξης αφίξεων τουριστών, ως αποτέλεσμα της έκδοσης θεωρήσεων στο λιμάνι για τουρίστες από την Τουρκία. Ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας της Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δικαίωση μιας πολιτικής επιλογής της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για να στηρίξουμε τον τουρισμό. Καταφέραμε στην προηγούμενη τετραετία να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό. Καταφέραμε να μονιμοποιήσουμε τον νησιωτικό ΦΠΑ και αυτό βέβαια, μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία. Καταφέραμε να μετατρέψουμε ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την κοινωνία της Χίου σε αναπτυξιακή λύση, με έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη. 

Η σημασία της πύλης Schengen στο Λιμάνι αναδεικνύεται από το γεγονός ότι μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα εισήλθε στη Χίο αντίστοιχος αριθμός τουριστών με όσους κατέφθασαν με πτήσεις τσάρτερ στο Αεροδρόμιο σε δύο χρόνια, την διετία 2015-2016, όταν και σταμάτησαν πλέον να έρχονται πτήσεις από το εξωτερικό. Πάρα πολύ κρίσιμο είναι να ξεκινήσει σύντομα, όταν εκδώσει το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο την οικοδομική άδεια, το ήδη χρηματοδοτημένο έργο της νέας πύλης του Τελωνείου στο Λιμάνι. 

Πολύ σημαντικό είναι επίσης, ότι ολοκληρώθηκαν χωρίς ενστάσεις οι διαγωνισμοί για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο και για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου. Και στις δύο περιπτώσεις, ευελπιστούμε μέσα στο 2024 να υπάρξει συμβασιοποίηση με τον προσωρινό ανάδοχο. 

Αντίθετα, στο έργο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Συκούση, τελικά, μετά τις καθυστερήσεις, βγήκε έκπτωτος ο ανάδοχος και οι επόμενοι δύο μειοδότες αρνήθηκαν να αναλάβουν το έργο. Πλέον, δυστυχώς, η αναθέτουσα αρχή πρέπει να προχωρήσει σε εκκαθάριση της εργολαβίας, σύνταξη νέου προϋπολογισμού για τις υπολειπόμενες εργασίες, να βρεθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και να γίνει νέος διαγωνισμός. Δυστυχώς, αυτό το έργο πλέον δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της έκπτωσης ενός αναδόχου από ένα έργο. Και για αυτό πρέπει πάντα αυτό να είναι η τελευταία λύση. 

Επίσης, αυτόν τον μήνα, είχαμε και δύο πολύ σημαντικά νέα σε σχέση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αφενός, η επιπλέον χρηματοδότηση που πετύχαμε ύψους 900 χιλιάδων ευρώ επέτρεψε την όλων των έργων στο LEADER Χίου, και αφετέρου η υπαγωγή του 96%, των 49 από τις 51 προτάσεις των μαστιχοπαραγωγών στα Σχέδια Βελτίωσης. Πέρυσι, που είχε δημιουργηθεί ένα θέμα, με κοινή προσπάθεια με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και υπηρεσιακούς παράγοντες καταφέραμε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες, ώστε πλέον η μαστίχα να στηρίζεται ακόμα περισσότερο από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σας θυμίζω την προηγούμενη τετραετία, το Ειδικό Καθεστώς φορολόγησης των μαστιχοπαραγωγών. 

Τέλος, ως προς τα έργα του αεροδρομίου, μετά την επίσκεψη του Υφυπουργού Νίκου Ταχιάου, όπου συμφωνήσαμε τα επόμενα βήματα, ο Δήμος και η Περιφέρεια ζήτησαν και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας  όρισε εκπροσώπους για τη διοικητική παραλαβή των έργων. Αναμένεται αυτά να ολοκληρωθούν σύντομα, ώστε ο Δήμος και η Περιφέρεια να παραδώσουν ελεύθερα τον χώρο, και παράλληλα το αρμόδιο Υπουργείο προχωράει στη διαδικασία αδειοδότησης των δανειοθαλάμων, ώστε να προχωρήσει κανονικά το έργο της επέκτασης του διαδρόμου. 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλες και όλους, Καλό Πάσχα, με υγεία και ευημερία για εσάς και τις οικογένειές σας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ